NRK Meny
Normal

Nå kan du sjekke hvor høye bølgene blir

En ny tjeneste fra Kystverket tilbyr bølgevarsel for hele norskekysten.

Skjærgård

Kystverket oppfordrer reisende til sjøs til å sjekke bølgevarselet. Bildet viser bølger i etterkant av stormen Hårek.

Foto: Stein Hallingstad / SCANPIX

– Fritidsbåter kommer til å bli en viktig brukergruppe for denne tjenesten.

Det sier John-Morten Klingsheim i Kystverket.

Det er snakk om høyoppløselige og detaljerte varsel som gir prognoser for bølgehøyde,- periode og retning i inntil 60 timer frem i tid. Tjenesten skal gjøre det lettere for folk å navigere i kystområder.

– Det er jo også kjekt for dem som skal ta fergen til Danmark å vite hva slags sjø det er den dagen de skal ut på tur, sier Klingsheim.

Kystverket har hatt en bølge- og strømvarslingstjeneste for noen utvalgte, utsatte områder siden 2003, men har ønsket å utvide tjenesten for hele landet. Fredag ble varsel for hele norskekysten tilgjengelig da de siste gjenværende områdene, Sørlandet og Ytre Oslofjord, fikk tilgang.

For Stad, Hustadvika og Verøy/Røst finnes det også et spesialvarsel for kryssende bølger, fordi bølgeforholdene er spesielt utfordrende her.

Fra før av har båtfolk også kunnet få bølgevarsel fra Meteorologisk institutt som har gitt ut bølgevarsel siden 1960-tallet. Bølgevarslene er også en del av kystvarselet på yr.no.

Alt som er igjen av tresnekka er taket, som ligger på brygga.

Etter mye vind og bølger er alt som er igjen av tresnekka taket, som ligger på brygga.

Foto: Marianne Aakermann / NRK

Fornøyd med varsel

Egil Olsen

Egil Kr. Olsen tror varselet kan hjelpe mange som skal reise langs kysten i sommer.

Foto: Magnus Stokka

Presidenten i Kongelig Norsk Båtforbund, en interesseorganisasjon for fritidsbåtbrukere, sier Kystverkets varsel kan bli svært nyttig for båtfolk.

– Det som ofte skjer er at bølgene bygger seg opp i uvær, men så går det en stund før bølgene legger seg igjen. Og det kan være lenge etter at vinden har gitt seg. Derfor er det flott å få et varsel om bølgehøyde, sier Egil Kr. Olsen.

Olsen er likevel klar på at båtfolk må helgardere seg hvis de skal på sjøen.

– Men all informasjon er bra og dette kan være en god hjelp, sier han.

 • Barneskolen i Siljan er stengt

  Midtbygda skole i Siljan er stengt i dag på grunn av strømbruddet på Holtesletta. Det melder skolen på sine egne nettsider tirsdag morgen. – Elever som er på skolen blir tatt hånd om. Vi ber dere om å hente dem så raskt som mulig siden skolen er uten strøm, skriver skolen.

 • Meir enn 2000 straumlause

  Mellom to og tre tusen husstandar i Telemark er utan straum. 1800 husstandar er straumlause i Skagerak Energi sitt forsyningsområde i Telemark. Dei fleste av desse ligg i Skien. I Drangedal er fleire husstandar i Kroken og på Henseid straumlause. Det har vore fleire andre straumbrot i Drangedal, men i fylgje nettsidene til e-verket er desse retta. I Vest-Telemark er det framleis straumlaust på Spjotsodd mellom Kviteseid og Vrådal.

 • Tre har knekt på Gulsetringen

  Trafikken står stille på Gulsetringen i Skien på grunn av mange tre som har knekt over vegen. Det er mannskap ute som ryddar, men trafikken står stille nå ved Einaren.

 • Konsekvenser for flytrafikken

  Værforholdene fører til problemer flere steder. Torp Sandefjord lufthavn er stengt for trafikk inntil videre og det blir innstillinger, opplyser Widerøe. Ved Oslo lufthavn vil det bli forsinkelser utover dagen, selv om de første flyene som allerede står på Gardermoen stort sett kommer seg av gårde som normalt, opplyser SAS og Norwegian. I nord gjør sterk vind fra Vadsø til Tromsø samt på Helgeland det vanskelig å lande flere steder.