NRK Meny
Normal

Nå kan du sjekke hvor høye bølgene blir

En ny tjeneste fra Kystverket tilbyr bølgevarsel for hele norskekysten.

Skjærgård

Kystverket oppfordrer reisende til sjøs til å sjekke bølgevarselet. Bildet viser bølger i etterkant av stormen Hårek.

Foto: Stein Hallingstad / SCANPIX

– Fritidsbåter kommer til å bli en viktig brukergruppe for denne tjenesten.

Det sier John-Morten Klingsheim i Kystverket.

Det er snakk om høyoppløselige og detaljerte varsel som gir prognoser for bølgehøyde,- periode og retning i inntil 60 timer frem i tid. Tjenesten skal gjøre det lettere for folk å navigere i kystområder.

– Det er jo også kjekt for dem som skal ta fergen til Danmark å vite hva slags sjø det er den dagen de skal ut på tur, sier Klingsheim.

Kystverket har hatt en bølge- og strømvarslingstjeneste for noen utvalgte, utsatte områder siden 2003, men har ønsket å utvide tjenesten for hele landet. Fredag ble varsel for hele norskekysten tilgjengelig da de siste gjenværende områdene, Sørlandet og Ytre Oslofjord, fikk tilgang.

For Stad, Hustadvika og Verøy/Røst finnes det også et spesialvarsel for kryssende bølger, fordi bølgeforholdene er spesielt utfordrende her.

Fra før av har båtfolk også kunnet få bølgevarsel fra Meteorologisk institutt som har gitt ut bølgevarsel siden 1960-tallet. Bølgevarslene er også en del av kystvarselet på yr.no.

Alt som er igjen av tresnekka er taket, som ligger på brygga.

Etter mye vind og bølger er alt som er igjen av tresnekka taket, som ligger på brygga.

Foto: Marianne Aakermann / NRK

Fornøyd med varsel

Egil Olsen

Egil Kr. Olsen tror varselet kan hjelpe mange som skal reise langs kysten i sommer.

Foto: Magnus Stokka

Presidenten i Kongelig Norsk Båtforbund, en interesseorganisasjon for fritidsbåtbrukere, sier Kystverkets varsel kan bli svært nyttig for båtfolk.

– Det som ofte skjer er at bølgene bygger seg opp i uvær, men så går det en stund før bølgene legger seg igjen. Og det kan være lenge etter at vinden har gitt seg. Derfor er det flott å få et varsel om bølgehøyde, sier Egil Kr. Olsen.

Olsen er likevel klar på at båtfolk må helgardere seg hvis de skal på sjøen.

– Men all informasjon er bra og dette kan være en god hjelp, sier han.

 • Veldig glatt

  Politiet har fått meldinger om at det skal være svært glatt på flere sideveier. Flere melder om mindre trafikkuhell og om kjøretøy som står fast.

  Glatte veier
  Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK
 • Kjørt til sjekk etter ulykke

  To kvinner i slutten av tenåra har blir kjørt til sykehuset for en sjekk etter en ulykke ved Voldskrysset i Skien, melder politiet. Personbilen kjørte av vegen og inn i en lyktestolpe.

 • Advarer mot tilbud

  Ikke alle Black Friday-tilbudene denne uka er så gode som de ser ut til å være. Nå advarer Forbrukerrådet folk mot å bli lurt. – Sjekk på nettet for å finne riktig førpris før du slår til, sier Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet.