NRK Meny
Normal

– Nå bør du ta flåttvaksine

Den milde og snøfattige vinteren kan føre til en virkelig flått-sommer. Derfor bør du ta flåttvaksinen allerede nå.

Flått

Om du ferdes mye ute i skog og mark, og ofte blir bitt av flått, bør du vurdere å ta vaksine.

Foto: NRK

Skogsflåtten er dyret som bærer med seg det farlige viruset TBE, eller skogflåttencefalitt, som kan gi alvorlige sykdommer som hjernehinnebetennelse og lammelser. I verste fall kan sykdommen være dødelig.

Folkehelseinstituttet anbefaler alle som ferdes mye ute, og som bor i kystnære strøk hvor sykdommen er kjent, om å ta vaksinen for å ha god beskyttelse til sommeren.

Preben Ottesen

Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet, sier det er tid for å ta flåttvaksinen nå.

Foto: Folkehelseinstituttet

– Dersom du ferdes i områder som er utsatt for skogflåttencefalitt, og dersom du ofte blir bitt av flått, kan du vurdere å vaksinere deg, sier avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Preben Ottesen.

I Norge er TBE-virus påvist hos flått i kystområder i Agder-fylkene, Telemark, Vestfold og Østfold. TBE-smittet flått og småvilt er trolig i ferd med å spre seg, men fremdeles er sykdomsforekomsten lav. I perioden mellom 1998 og 2012 er det 87 personer som har fått smitten skogflåttencefalitt i Norge. Av disse tilfellene var 84 % smittet i Norge.

Skal du ta flåttvaksinen, eller har du erfaringer med vaksinen? Diskuter nederst i artikkelen.

Les også:

Trenger tre doser

Hvis vaksinen skal ha effekt må du ha tre doser til sammen. Det bør helst gå minst en måned mellom de to første dosene for at vaksinen skal ha best mulig effekt. Den tredje dosen kan du ta neste vår.

Preben Ottesen sier vaksinen er godt utprøvd, og at de ikke har fått inn meldinger om bivirkninger av den.

– Denne vaksinen har blitt utprøvd i veldig mange land, og det er heller ingen ny vaksine. I Østerrike, hvor det var over 1000 tilfeller av skogflåttencefalitt hvert år, ble vaksinen innført i folkevaksineprogrammet. Det er heller ikke rapport om seriøse bivirkninger, sier Ottesen.

TBE-vaksinen mot viruset har ifølge Folkehelseinstituttet en beskyttelseseffekt på om lag 95 % etter at du er vaksinert med tre doser. Vaksinen settes med sprøyte i overarmen, og kan gis til personer over ett år.

Skjønte ikke hva det var

Lars Vik

Skuespiller Lars Vik lå lenge syk etter å ha blitt smittet av TBE-viruset.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Porsgrunnsmannen Lars Vik, har tidligere fortalt NRK om da han ble smittet av TBE-viruset. Han merket symptomene første gang i 2007 da han oppdaget en flått på låret.

– Det ble litt rødt der flåtten hadde bitt seg fast, men det så helt greit ut. Plutselig ble jeg så slapp og uvel. Det føltes som en mild influensa, men jeg skjønte ikke helt hva det var, fortalte han.

Vik gikk til legen, viste frem flåttbittet og fikk en antibiotikakur. Etter legebesøket tenkte han at alt var i skjønneste orden.

– Etter en stund ble jeg veldig dårlig. Først ble jeg litt dårlig, så ble jeg bedre igjen og så ble jeg veldig dårlig. Jeg holdt på å legge noen takstein på et uthus, men jeg måtte bare gi opp. Jeg sov masse, hadde vanvittige smerter i mage og hode, jeg tålte ikke lys, kastet opp som en gris og hadde feber.

Etter en stund fikk han oppsøkt fastlegen sin som sendte ham rett til sykehus. Der lå han i en uke, og måtte gjennom en lang kur for å bli kvitt sykdommen. I dag, sju år etter, håper han at han er immun. Likevel har han fortsatt en risiko for å få Borelia.

Slik beskytter du deg mot flått

  • Bruk lange bukser og vær godt tildekket ved anklene når du ferdes på områder med mye flått.
  • Gå på stier i stedet for på steder med høyt gress, lyng og kratt.
  • Bruk av insektmidler med dietyltoluamid på hud og klær reduserer antall flått som fester seg.
  • Det er som regel ikke mulig å foreta en bekjempelse av flått i naturen. For å redusere forekomsten av flått kan det hjelpe noe hvis man fjerner høyt gress, busker og kratt.

Og slik fjerner du flåtten dersom den allerede har bitt seg fast:

  • Etter ferdsel i områder med mye flått bør man inspisere huden, spesielt hos barn.
  • Du bør lete etter flått på tøyet, også på vrangen. Det anbefales å dusje for å skylle bort flått som ikke har festet seg.
  • Flått fjernes best ved å trekke den rett ut ved hjelp av pinsett eller fingre. Smøring med fett eller bruk av eter anbefales ikke.
  • Om en ikke får symptomer på infeksjon, er det ikke nødvendig å søke lege for prøvetaking eller behandling etter flåttbitt.