Nå åpner hyttene i fjellet

MOGEN (NRK): Denne uka åpner alle DNT-hyttene for en ny sommersesong. Innerst i vestenden av Møsvatn i Telemark er det nye vertskapet klar til å ta imot sommerens første gjester.

Nytt vertskap på Mogen
Foto: Anne Lognvik / NRK

– Velkommen! Du skal bo på rom 212. Det er det fineste rommet, sier Marthe Isaksen entusiastisk til en av de nye gjestene.

Med et stort smil og glitrende øyne ønsker hun store og små velkommen.

Populær destinasjon

Møsvatn i Telemark

Mogen er kjent som inngangsporten til Hardangervidda. Etter en times båttur på Møsvatn er turister framme i et eldorado av turmuligheter.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Mogen turisthytte i Telemark har lange tradisjoner som en av inngangsportene til Hardangervidda, og er en av de eldste turisthyttene på vidda, innerst ved vestenden av Møsvatn i Vinje.

Etter åtte år som vertskap pakket Kjersti Wøllo og Petter Martinsen sekkene sine og flyttet videre til Kalhovd turisthytte. Stafettpinnen overlater de til ekteparet Marthe Isaksen fra Bamble og Kyle O'Donoghue fra Sør-Afrika, som tar over ansvaret for hytta med ærefrykt.

– Da vi ble spurt synes vi det var skummelt. Men selvfølgelig måtte vi jo si ja. Det var jo både en ære og en stor utfordring. Vi hopper etter Wirkola.

Viderefører mattradisjoner

Mogen turisthytte

Mogen turisthytte er en av de mest populære destinasjonene for fotturister på Hardangervidda.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Mogen turisthytte er en av de mest populære destinasjonene på Hardangervidda. Hytta har utmerket seg for gode matopplevelser og ble i fjor stemt fram av publikum som "Norges nydeligste mathytte" på UT.no. Paret håper å kunne videreføre populære mattradisjoner, samtidig som de ønsker å tilføre noe eget.

– Vi har lyst til å fortsette med matfokus. Også vil vi by på ting som interesserer oss. Som for eksempel temakvelder med turforedrag og fotokurs, forteller de to.

Når ekteparet nå starter på sommermånedene til fjells er det mange utfordringer å ta fatt på.

– Det skumleste er om vi ikke har bestilt nok råvarer og vi får mange sultne gjester, men ikke har nok mat.

– Enestående

Åse Lier og Øyvind Gulldal på vei hjem fra Mogen

Øyvind Gulldal og Åse Lier er storfornøyd i det de tar Fjellvåken hjem etter oppholdet på Mogen turisthytte.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Gjestene vi møter på vei hjem får ikke skrytt nok av oppholdet på Mogen. Åse Lier og Øyvind Gulldal er storfornøyd etter to dager på hytta.

– Helt fra den første varme velkomsten har det vært helt enestående. Vi ble som en stor familie der inne og følte oss velkommen med en gang. Maten var fantastisk, naturen så spektakulær. Det nye vertskapet er helt topp så dette lover godt, sier de to unisont.

Jon Atle Holmberg

Jon Atle Holmberg, daglig leder for Telemark turistforening.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Daglig leder av Telemark turistforening, Jon Atle Holmberg er ikke redd for å overlate roret til ett nytt vertskap.

– Det er de som skaper hytta og atmosfæren. Du kan ha den fineste hytta i Norge, men det hjelper ikke om du ikke har trivelige mennesker som trives med det de gjør.