Hopp til innhold

Advarer mot å bruke useriøse bilpleiefirmaer

Myndighetene ber folk tenke seg om to ganger før de bruker bilpleiefirmaer. Det er en bransje hvor det blir begått mange lovbrudd, mener både politiet, Arbeidstilsynet og Kemneren.

Bilvask

FØLGER MED: Bilpleiebransjen er en bransje både Arbeidstilsynet, politiet og skattemyndighetene holder et godt øye med. Det har blitt avdekket mange lovbrudd i bransjen de siste årene, påpeker etatene.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Tommy Tronrud

Tommy Tronrud hos Arbeidsgiverkontrollen i Grenland har jobbet opp mot bilpleiebransjen i flere år.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

– Problemet er at de ansatte kanskje avlønnes svart, og at de jobber under uverdige forhold. Det er av interesse for flere enn oss når det kommer til arbeidstidsordninger og håndtering av kjemikalier, sier Tommy Tronrud hos Arbeidsgiverkontrollen i Grenland.

Han forteller at Kemneren har fulgt bransjen tett gjennom flere år.

Ser alvorlig på funnene

En annen etat som følger nøye med på bransjen, er Arbeidstilsynet. I en ny tilsynsrapport har et bilpleiefirma i Grenland fått varsel om pålegg på flere punkter. Det går blant annet på for lange arbeidsdager uten overtidsbetaling og mangel på forsvarlig verneutstyr, noe som kan være fare for liv og helse.

Det kan ligne på sosial dumping.

Bjørn Tore Hansen, tilsynsleder hos Arbeidstilsynet
Bjørn Tore Hansen, arbeidstilsynet

Bjørn Tore Hansen, tilsynsleder hos Arbeidstilsynet, har sendt ut varsel om pålegg mot et bilpleiefirma i Grenland etter et tilsyn i desember.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Vi ser at timelønna blir rundt 40–50 kroner timen, og når man jobber så mange timer uten å ha tilstrekkelig verneutstyr, er det alvorlig, sier tilsynsleder i Arbeidstilsynet, Bjørn Tore Hansen.

– Hvordan vil dere definere disse funnene?

– Dette er utenlandske arbeidstakere som ofte er i en vanskelig situasjon. De kan ikke norsk, og mange kan heller ikke engelsk. De er veldig prisgitt arbeidsgiveren og de rammevilkårene de er utsatt for. Så dette er alvorlig, og det kan ligne på sosial dumping, sier Hansen.

Avviser kritikken

NRK har vært i kontakt med bilpleiefirmaet i Grenland, som har fått varsel om pålegg. Daglig leder, som ønsker å være anonym, avfeier kritikken fra Arbeidstilsynet. Han sier de ansatte ikke jobber for lenge og at de får overtidsbetalt. Han mener også at firmaet har rett verneutstyr og at dette blir brukt av de ansatte. Samtidig avviser han påstanden om at han driver med sosial dumping.

– De punktene er feil. De kan si hva de vil, men det stemmer ikke. Så lenge jeg har papirer på det og det er ført i boka, vet jeg ikke hvorfor de har funnet frem det ordet.

Erik Christian Wang

Erik Christian Wang, daglig leder ved Grenland Bilservice, sier han tenker seg nøye om før han inngår avtaler med bilpleiefirmaer.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

– Bør tenke over prisen

Dokumentasjon på overtid

Arbeidstilsynet mener de kan dokumentere at de ansatte jobbet for mye, og at de ikke har fått overtidsbetalt. Daglig leder ved bilpleiefirmaet avfeier det, og mener han kan dokumentere at de ansatte ikke jobber mer enn de skal, og at de får overtidsbetalt.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Mange firmaer benytter seg av tjenester fra bilpleiere, men hos Grenland Bilservice i Skien er ledelsen nøye på hvilke steder de inngår samarbeid med. Han ber også folk tenke seg om en ekstra gang før de kjøper tjenester hos bilpleiefirmaer.

– Når det kommer folk innom med tilbud som er altfor godt til å være sant, må vi sette oss ned å vurdere om det er altfor godt til å gå inn på. Vi har hele tiden funnet ut at det er feil å gå inn på slike avtaler, sier Erik Christian Wang, daglig leder ved Grenland Bilservice.

– Har du fått slike tilbud selv som du har avslått?

– Ja, det har vi fått flere ganger i året, avslutter Wang.