NRK Meny
Normal

Tidlig vår gir mye farlig støv

PORSGRUNN (NRK): Nesten hver dag i mars har det vært for mye svevestøv i lufta i Grenland. Det betyr at det kan være en helserisiko for folk med luftveislidelser. Så vær glad når du ser denne bilen.

Sopebil i Porsgrunn

Den er stor, sein, men effektiv. Denne avanserte sopebilen finnes det bare en av i Grenland, og den er det Porsgrunn kommune som eier og hovedsakelig bruker.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Vidar Siljan

Vidar Siljan kjører den mest avanserte sopebilen i Grenland.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Vidar Siljan kjører den råeste sopebilen som fins i distriktet for tida. Den har egen høytrykksspyler, innsug og oppsamler.

– Den er effektiv. Den har mye vann og stor kapasitet på det som den tar opp. I tillegg er det baksug som fungerer som en støvsuger med høytrykk.

– Svevestøv på oransje nivå

Ole Andreas Aas-Hansen

Ole Andreas Aas-Hansen, koordinator for miljøretta helsevern i Porsgrunn, overvåker nivåene for svevestøv.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Og det kan trengs for nivåene for svevestøv i lufta i Grenland er nå på oransje, sier Ole Andreas Aas-Hansen, koordinator i Miljøretta helsevern i Porsgrunn.

– Høyeste nivå er målt til 120 mikrogram per kubikkmeter på en time. Grensa er i gjennomsnitt 50 mikrogram på et helt døgn.

Målepunkt svevestøv Lensmannsdalen

I Lensmannsdalen i Skien står ett av tre målepunkter for svevestøv i Grenland. Her er det i mars målt 120 mikrogram svevestøv per kubikkmeter i løpet av en time.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Når svevestøvet kommer over 50 mikrogram blir det regna som en overskridelse. Det er tillatt med inntil 35 overskridelser av svevestøvverdiene i løpet av ett år. I 2013 gikk dette så vidt, mens det i fjor bare var 16 dager der det var mer svevestøv i lufta enn tillatt.

Så langt i år har det vært 10 overskridelser, og nå er nivået på oransje.

– Mye luftforurensning

– Da blir det definert som en viss helserisiko. Da er det mye luftforurensning.

Les også:

Lastebil i føyka

Det føyker godt når tunge kjøretøyer dundrer forbi på veier som ikke er feiet ennå.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Bare i Porsgrunn er det i vinter strødd med mellom 1000 og 1200 tonn med strøgrus. Denne grusen har blitt fordelt over 300 kilometer med veier, gangstier og fortau i kommunen.
Men nå må den bort igjen – men fort går det ikke:

– Nei, det går i gåstol-fart. Nå er det grusomt føykete. og da kan jeg ikke kjøre så fort for vannet må rekke å dempe støvet først, sier Vidar Siljan.

Nært sopebil

Det ligger mye sand og grus langs veiene etter strøinga i vinter.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Grunnen til at det er så mye svevestøv i lufta nå har med årstida å gjøre.

Sand, vind og støv

– Piggdekkene er ikke av bilene ennå. Det er mye sand og veldig tørt. I tillegg får vi mye støvoppvirvling fra biler og busser, og dette blir målt med høye verdier for øyeblikket, sier Ole Andreas Aas-Hansen.

– Hva annet kan dere gjøre enn å bruke feiebiler?

– Det går an å bruke en saltoppløsning for å binde støvet, og Statens vegvesen ønsker nå å benytte denne metode.

 • Helårsdrift for Fjoneferja

  Det blir helårsdrift for Fjoneferja på Nisser fra 1. januar og to år framover som en prøveordning. Dermed får innbyggerne på Fjone som bruker ferja til jobben oppfylt juleønsket sitt av kommunestyret.

 • Ny redningsvei

  Det er opparbeidet nye redningsveier ved høyblokkene på Falkum, slik at tunge kjøretøy skal komme lettere fram. Det skriver Skien Boligbyggelag. Under brannen i den ene blokka i høst fikk brannvesenet problemer på grunn av for dårlig vei.

 • Naken og kald på båtplass

  En 18 år gammel mann ble i natt tatt hånd om av politiet. Mannen var naken og kald, han skal ropt og skreket på en båtopplagsplass i Kragerø. Da politiet kom til stedet fortalte mannen selv at han var påvirket av LSD.

 • Hund påkjørt i Skien

  Politiet har mottatt melding om en hund som skal ha blitt påkjørt på Håvundvegen. Hunden løp videre, men skal være skadet. Politipatrulje leter nå etter hunden som skal være hvit og brunflekket med kort pels.