NRK Meny
Normal

Denne store familien sparer tusenvis på strøm

SKIEN (NRK): Mye nedbør og snø i fjellet gjør at strømprisene nå er rekordlave. Se hvor mye du kan spare på strømregningen.

Karen Marie Fostad og Arne Reidar Berge

SPARER MYE PÅ BILLIG STRØM: Arne Reidar Berge og Karen Marie Fostad har akkurat blitt foreldre til barn nummer sju. Det gjør at vann- og strømforbruket er høyt, og derfor er de glad for at strømprisene nå er rekordlave.

Foto: Marie Roksund / NRK

Strømprisen i Norge har ikke vært lavere på 15 år enn det den er nå.

– Nå er det gunstig. Det er bare til å plugge inn Tesla-bilene, slå på lyset, vaske og bruke så mye strøm som mulig, sier Kjetil Larsen i Skagerak Energi.

For store husholdninger kan det bety store summer spart.

Les også:

Sparer tusenlapper

Kjetil Larsen, Skagerak Energi

Kjetil Larsen, leder for energidisponering i Skagerak Energi, følger med på markedet hver eneste time, og er opptatt av strømprisene fordi det påvirker resultatet til kraftselskapet.

Foto: Marie Roksund / NRK

Blant dem er Karen Marie Fostad og Arne Reidar Berge fra Skien. De har akkurat blitt foreldre til barn nummer sju, og da går det unna med både oppvaskmaskin, klesvask og varmtvann.

– Det er klart vi merker det på strømregningen at strømmen er billig, når vi er så mange som bor under samme tak, sier Karen Marie Fostad.

Familiens forbruk ligger i snitt på omtrent 3500 kWh i måneden, noe som tilsvarer 42 000 kWh i året. En vanlig husstand har et forbruk på 22 000–25 000 kWh.

Sammenlignet med gjennomsnittlig strømpris de siste fem årene, vil familien dermed spare over 4000 kroner per år på strømmen med strømprisen som har vært hittil i år.

– Dette er god sparing, sier Kjetil Larsen i Skagerak Energi.

Mye vann i magasinene

Årsaken til den lave strømprisen, er blant annet at vannmagasinene er fulle.

– Markedet er dominert av vannkraft, og når man har en god fyllingssituasjon i magasinene, så betyr det hyggelige priser for forbrukerne, sier leder i Østre Telemarkens Brukseierforening, Nicolai Østhus til NRK.

Familien Fostad Berge fra Skien

Familien Fostad Berge fra Skien merker det på strømregningen at strømprisene nå er rekordlave.

Foto: Marie Roksund / NRK

... og fortsatt mye snø

Likevel er det er ikke kun fulle vannmagasiner som gjør at strømmen koster mindre.

– Det er nesten 250 prosent mer snø i fjellet enn normalt, så sammen med høye vannmagasin, fører dette til det vi kaller for «mye ressurs», sier Kjetil Larsen i Skagerak Energi.

Og det dreier seg om betydelig mer ressurs enn i fjor.

– Hvis man snakker øre, så ligger det nok under halvparten av det som var i fjor sommer. Strømprisen kan kanskje ligge rundt 10 til 15 øre per kilowattime i en lang periode, sier han.

Kan bli en billig høst

I månedene som kommer kan strømprisen være omtrent fem øre lavere per kilowattime, enn vanlig. Det er gode nyheter for den store familien fra Skien.

– Det går unna med så mange under samme tak, så vi er veldig glad for at vi kan spare på strømmen, sier Arne Reidar Berge.

Det er riktignok ikke uvanlig at strømprisene går opp og ned. Likevel er dette en spesiell situasjon, sier Kjetil Larsen i Skagerak Energi.

– Til og med juli har vært kald, og det har gjort at snøen ikke har smeltet, sier han.