NRK Meny
Normal

Møkkaspreder reddet gården fra å brenne ned

Bonden som holdt på å miste hele gården sin i en brann mandag kveld er full av lovord. Han roser innsatsen til bønder og naboer i Hjartdal i Telemark etter slukningsarbeidet.

Brann i verksted i Hjartdal

FULL FYR: Det var et omfattende slukningsarbeid på gården i Hjartdal mandag kveld. Ingen dyr ble skadd i brannen.

Foto: Radio Telemark

En låve med flere dyr ble berga etter en brann i et verksted på gården som ligger i Hjartdal i Telemark. I flere timer var det fare for at brannen skulle spre seg til andre bygninger på gården.

Det er Tor Ole Flatland som eier gården. Han ikke var hjemme selv da det tok fyr, og fikk derfor beskjeden over en telefon fra sin bror.

Rykka ut med gjødselspreder

Nærmest på instinkt kastet folk i området seg rundt, og begynte å bidra i slukningsarbeidet – allerede før brannvesenet fra Notodden hadde rukket å komme.

Folk tok med seg blant annet gjødselvogner, vann og traktorer.

– En nabo kom med en gjødselspreder som var full av husdyrgjødsel, og det var så effektivt at jeg tror det var med å redde huset til moren min, sier Flatland.

Han sier at den innsatsen som naboer, venner og folk i nærområdet har gjort, er helt fantastisk.

Ingen dyr ble skadd

Det var ved 22-tiden mandag kveld at nødetatene rykket ut til brannen.

Laster Twitter-innhold

Ingen mennesker eller dyr ble skadd, men verkstedet ble totalskadd i brannen.

Politiet roser også innsatsen til bøndene i Hjartdal etter slukningsarbeidet. Det er satt i gang avhør av vitner etter den dramatiske brannen, men politiet kan foreløpig ikke si noe om brannårsaken.

Vil ha fokus på frivilligheten

Selv om utfallet kunne vært mye verre, har Flatland likevel en stor jobb å gjøre med å få gården tilbake til slik den var.

– En får bare ta tiden til hjelp. Man blir ganske satt ut, sier Flatland.

Likevel vil han ikke ha fokus på det triste som har skjedd. Flatland vil takke folk som bidro og hjalp.

Fjøs med dyr og eneboliger i området ble reddet, takket være naboene. I tillegg vil jeg rose brannvesenet, politiet, ambulanse og Røde Kors for god oppfølgning gjennom natta, sier bonden.

 • Fikk Spellemannsprisen

  Anne Hytta fra Sauland i Hjartdal kommune fikk Spellemannsprisen i kategorien Folkemusikk/tradisjonsmusikk for 2017. Hytta har gått i hardingfeleopplæring hos blant andre Einar Løndal og Knut Buen. Hun fikk prisen for soloalbumet "Strimur".

  Anne Hytta
  Foto: Mona Møllebakken
 • 21 bøter

  Politiet i Telemark har hatt fartskontroll i Gransherad i dag. Resultatet ble 21 forelegg for høy fart. Høyeste hastighet ble målt til 72 kilometer i timen, i 50 sonen. En fører ble anmeldt.

  Fartskontroll
  Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK
 • Vil kaste ut Bombemann

  Borettslaget vil kaste ut mannen som er siktet for å oppbevare store mengder farlig sprengstoff i leiligheten sin. Det bekrefter advokat Ole Revhaug, som er engasjert av borettslaget på Vallemyrene, til Varden.

 • 13 792 uføre i Telemark

  12,7 prosent av befolkningen i Telemark er uføre. Per 31. desember 2017 var det registrert 13 792 mottakere av uføretrygd i Telemark. Det er en økning på 164 personer eller 1,2 prosent i forhold til samme periode i fjor, melder TA.