NRK Meny
Normal

Mishandlet og tente på gartnerieier

Gartnerieier Per Dalene ble overfalt, mishandlet, dynket med bensin og påtent. Men han har ingen teori om hvem som kan stå bak brannen i gartneriet hans.

Per Dalene
Foto: Berit Heggholmen / NRK

Onsdag kveld jobbet Per Dalene sent på kontoret i gartneriet.

Ved 21.30-tida hørte han lyder fra 1. etasje. Da han gikk for å sjekke hva det var, ble han overfalt av to menn. De var maskerte og truet Dalene til å gi fra seg penger han hadde på seg.

Mishandlet

Per Dalene - rift fra kniv

Dalene har fremdeles merker på kinnene etter å ha blitt rispet opp med kniv.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Men mennene forsvant ikke etter å ha fått tak i pengene. Gartnerieieren ble rispet med kniv i ansiktet og dynket i bensin, før mennene tente på beinet hans. Dalene klarte å slukke flammene med jakken sin.

Senere helte mennene mer bensin over gartnerieieren, samtidig som de truet med å tenne på. Så forsvant mennene, mens Dalene lå igjen på kontoret. Kort tid senere startet brannen som førte til at gartneriet i Skien brant ned.

Lørdag kom Dalene ut fra sykehuset. Han har forklart sin historie til politiet, men foreløpig har politiet få tips fra publikum som kan ha sett noe mistenkelig ved gartneriet den aktuelle kvelden.

Feil bilde

Han sier at han uttaler seg nå, fordi han mener det som skjedde har blitt feil fremstilt i enkelte medier. Dalene mener han er tillagt sitater og teorier som han aldri har kommet med.

- Dette er første gang jeg snakker om dette offentlig. Og jeg gjør det for å komme med min versjon.

Han ønsker ikke å komme med noen teorier om hvem som kan stå bak. Han mottok trusler på telefon senest 14 dager før brannen, og meldte fra til politiet. Men han oppfattet ikke truslene som alvorlige.

- Jeg trodde ikke jeg hadde fiender på et sånt nivå. Det kan ha vært uenigheter knyttet til bedriften eller konkurrenter, men jeg har jo aldri vært i nærheten av å bli banket opp. Jeg kan ikke forstå hva som ligger bak dette, sier Dalene.

Dalene vil heller si noe om hvem som tjener på at gartneriet brenner ned.

Brann i Dalene gartneri

Dalene gartneri i Skien brant ned natt til 18. juni

Foto: Kristin Kjær

Rykter

Han skjønner at det blir rykter, så lenge brannstifterne ikke er funnet.
Men han var ikke forberedt på at folk ville tro at det var snakk om forsikringssvindel.

- Det er utrolig at folk tenker i de baner, når man ser hvilke konsekvenser dette får for familien, firmaet og de ansatte. Det er forferdelig vondt.
Jeg har selvfølgelig ikke hatt noe med brannen å gjøre.

- Føler du et behov for å renvaske deg mot slike rykter?

- Jeg har behov for å fortelle min historie, ikke renvaske meg.

Midlertidige lokaler

Selv om gartneriet brant ned, har de ansatte i Dalene gartneri fått tak i midlertidige lokaler og kjøpt blomster fra andre gartnerier. Dermed mister ikke gartneriet kundene.

Men hva som skal skje med gartneriet etter en forsikringsutbetaling, er foreløpig ikke klart.

- Det er et spørsmål som vi ikke har snakket om, og dette er noe flere skal være med å bestemme.

LES OGSÅ:

Gartneri totalskadd i brann

- Fikk telefontrusler før brannen

Etterlyser to menn

 • Mangler 70 bøssebærere

  TV-aksjonen mangler 70 bøssebærere i Skien, det opplyser fylkesaksjonsleder i Telemark, Arild Flatland. Bøssebærerne starter å gå klokka 16.00, og Flatland oppfordrer folk til å ringe 0225 dersom de har mulighet til å bidra.

  Bøssa TV-aksjonen 2017
  Foto: Anette Torjusen / NRK
 • 150 demonstrerte i Skien

  Rundt 150 personer gikk i går i fakkeltog i Skien til protest mot pelsdyrnæringa. Totalt så var det rundt 9000 som deltok i protestene rundt om i 30 byer i landet, melder arrangørene.

  Fakkeltog mot pelsdyrnæringa
  Foto: PRIVAT
 • Vannlekkasje i Skien

  Det er en stor vannlekkasje i Skien sentrum, skriver TA. En av hovedvannledningene i sentrum har gått i stykker og det vil ta flere timer å utbedre skadene. Vannet er koblet av og det er et område med mange kontorlokaler og få leiligheter som er ramma.

 • Vil ruste opp Lietorvet

  Bratsberg Næringseiendom vil ruste opp Lietorvet i Skien for 60 millioner kroner, skriver TA. Haavard Skare som er administrerende direktør i Bratsberg Næringseiendom, gleder seg til å revitalisere kjøpesenteret.

  Lietorvet, Skien
  Foto: Øystein Økter / NRK