NRK Meny
Normal

Minner om båndtvang etter funn av dødt rådyr

Henrik Kjeldsen er oppgitt etter at han fant en død rådyrkalv i åkeren på Holla gård på Ulefoss. Både han og viltnemnda tror det er en løs hund som har drept dyret.

Dødt rådyr

TRIST SYN: Viltnemnda mener skadene på rådyrkalven tyder på at en løshund har tatt livet av den.

Foto: Privat

Den døde rådyrkalven ble funnet i åkeren mellom Holla gård og Briskemyr. Dette er et område svært mange bruker som turvei.

Dødt rådyr

BITT: Rådyret hadde merker på halsen da det ble funnet.

Foto: Privat

– Det er mye rådyr her, og de trives godt i dette området, sier bonde Henrik Kjeldsen, som driver jordet der han fant det døde dyret.

Det var en liten rådyrkalv, født i vår, som lå livløst på bakken. Kjeldsen forteller at dyret hadde bitemerker i nakken og på halsen.

– Husk båndtvang

Etter at han fant dyret la han ut en oppfordring til hundeeiere om å huske at det er båndtvang.

– Jeg kan ikke si hundre prosent sikkert at dyret er tatt av en løshund, men mest sannsynlig så er det nok slik. Derfor er det viktig at hundeeiere husker at det er båndtvang, sier han.

– Det er naturens gang å leve og dø, men slikt som dette mener jeg bare er unødvendig. Det er synd om rådyr må pines og dø fordi løsbikkjer, som får fôret sitt et annet sted, jakter for moro skyld, legger han til.

Han sier videre at hvis det hadde vært et rovdyr som hadde drept kalven, så ville det vært spist av. Mistanken om en løshund meldte seg derfor kjapt.

Har sagt ifra flere ganger

Hans Arne Vibeto

– FOLK GIR BENG: Leder av viltnemnda i Nome, Hans Arne Vibeto, mener mange hundeeiere ikke tar hensyn til regelen om båndtvang.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Også viltnemnda tror at rådyret er tatt av en løshund.

– Dyret ble funnet i et område der mange går på tur, og jeg har ved flere anledninger snakket til folk som har hatt bikkjene sine løse der, sier leder av viltnemnda i Nome, Hans Arne Vibeto.

– Det er båndtvang nå, men det virker som om mange gir beng, legger han til.

Vibeto sier det ikke hjelper å si at hunden er snill.

– Folk kan si at bikkjene er snille, men det hjelper ikke når instinktet tar over, sier han.

Hendelsen er lagt inn i hjorteviltregisteret.

– Alt fallvilt, altså døde dyr som ikke er jakta på, føres inn her. Dette fører vi statistikk over slik at vi kan holde oversikt over hvor mange dyr som finnes. Det er veldig viktig at folk sier ifra til viltnemndene om de ser døde dyr, enten langs veien eller andre steder, slik at vi kan registrere det, avslutter Vibeto.

 • Skal oppgradere gruva

  Vest-Telemark museum har fått 700 000 kroner til å ruste opp gruvene på Åmdals Verk i Tokke.

  Pengene skal brukes til å gjøre gruvene sikrere og mer attraktive for besøkende, sier driftsleder ved museet, Karl Endre Bjerk, til Vest-Telemark blad.

 • Momsøkning er en dårlig ide

  Det er en skikkelig dårlig ide å øke momsen på reiselivstjenester fra 10 til 12 % slik regjeringa foreslår, mener ordfører Jon Rikard Kleven i Vinje. Kleven sier at næringslivets avtaler ofte gjort og at denne momsen derfor blir en ren ekstrautgift.

  Jon Rikard Kleven, ordførar i Vinje
  Foto: Robert Hansen / NRK
 • Får ikke realisert flerbrukshall

  Fyresdal sliter med å få realisert planen om å bygge en flerbrukshall i 2019. Det skriver Vest-Telemark Blad. Kommunen skulle legge av to millioner hvert år fra 2016 til 2019, men det har vist seg vanskelig med den økonomiske situasjonen i kommunen.

 • Stevner Porsgrunn kommune

  Rådgivergruppen VSO consulting stevner Porsgrunn kommune i forbindelse med nye Brevik oppvekstsenter.

  Eiendomssjef i Porsgrunn kommune, Terje Madsen, sier til PD at VSO consulting mener de er blitt betalt for lite.