NRK Meny
Normal

Mindre press uten sosiale medier

Seks ungdommer droppet sosiale medier i en uke. Følte seg utenfor, men opplevde mindre press.

Sosiale medier

KJIPT: Det er kjipt å gå glipp av det som skjer på sosiale medier.

Seks ungdommer har gått en uke uten sosiale medier, de skulle se hvordan hverdagen deres endret seg uten noen form for sosial aktivitet over internett.

Ungdommene filmet seg selv da de skulle være uten sosiale medier i en uke.

Ungdommene lagde videoblogg da de var uten sosiale medier. Se hvordan det gikk i videoen over.

Redd for å gå glipp av noe

– Jeg følte meg ikke helt utenfor, men det var fordi jeg visste at vennene mine ikke ignorerte meg med vilje, men jeg følte at jeg ikke tok en del av samtalen med venner. Eller jeg ikke fikk lov til å delta med noe, siden sosiale medier er den plattformen vi bruker for å være sosiale, forteller Fride Sanna.

Emilie Korneliussen (18) har også kjent på følelsen at man er redd for å bli holdt utenfor nå som hun ikke har vært aktiv på sosiale medier.

– Det er ikke noe problem å gå uten sosiale medier sånn sett for man trenger ikke dele alt hele tiden, men jeg ble så redd for å gå glipp av ting, gå glipp av ting som skjedde eller at jeg ikke blir bedt på noe, fordi jeg var ikke pålogga, sier Korneliussen.

Fjernet litt av presset

Ungdommene har fått kjenne på hvordan positive og negative sider sosiale medier har nå som de ikke har vært aktive på en uke.

Ungdom skal leve uten sosiale medier

IKKE SOSIALE MEDIER: Dette er ungdommene som har levd en uke uten sosiale medier. Fra venstre: Ole Hjelen, Fride Sanna, Thomas Fosse, Maja Moen Sølverød, Vetle Hegerland.

– Når man er på snapchat så ser man jo seg selv hele tiden, jeg har ikke sett meg selv på mobilen i en uke nå. Det er jo positivt, for man tenker ikke så over hvordan man ser ut og hvor mange likes man får. Det fjernet litt av det presset, fortsetter Kornleiussen.

– Noe av det verste med sosiale medier er kroppspresset, det syns jeg er ordentlig kjipt, sier Ole Hjelen.

Ungdommene har også lagt merke til hvor mye tid de bruker på sosiale medier, og at det tar vekk mye av konsentrasjonen fra andre ting i hverdagen. Emilie Korneliussen har lagt merke til at hun nå fokuserer mer på samtaler hun har.

– At vi deler så mye unødvendig og at vi snakker samtidig som vi ser på snapchat, vi klarer liksom ikke å bare ha en samtale med noen, og jeg har blitt veldig oppmerksom på hvor mye folk faktisk ser på mobilen sin. Jeg har begynt å syns det er ganske frekt når folk ser på mobilen sin når vi har en samtale, forteller Korneliussen.

  • Snøscooterløyper kartlegges

    Snøscooterløypene i Vinje skal kartlegges i ein ny nasjonal database. –Dette vil ha stor verdig for politi og redningstjeneste, sier rådgiver Simon Storøy hos Fylkesmannen i Telemark. Det er miljødirektoratet som lager oversikten over løypetraseene.

  • Knakk stolpe-slo hull i hustak

    Et vogntog fullasta med søppel fikk ved 3-tiden i natt sleng på hengeren, som deretter traff og knakk en telefonstolpe som slo hull i taket på en enebolig rett ved E134 i Høydalsmo. To minutter seinere kjørte en ny lastebil i grøfta på samme sted. –Veien var såpeglatt, sier politiet.

  • Politiet ber om tips etter overfall

    Politiet etterlyser tips etter overfallet på en 12 år gammel gutt på Kjørbekkhøgda i Skien i går kveld. 12-åringen ble kjørt til legevakta med smerter i brystet. Politiet skal i dag avhøre 12-åringen for å finne de som sparket og slo gutten.