Milliontall for kiosklitteratur

Lokalhistorie blandet med fri fantasi har gitt et opplag på nær 2,5 millioner bøker for serieromanforfatteren Merete Lien. Se video her.

underholdningslittratur selger
Foto: Aud Darrud / NRK

Forfatter Merete Lien fra Kragerø har tre romaner, en ferdig skrevet serieroman bak seg og er langt ut i serien Rosehagen, der bok nummer 22 nettopp har kommet ut på markedet.

- Jeg skriver så lenge jeg føler at historien lever for meg, har ingen planer om å avslutte den enda, sier Lien.

Fascinert av gammel arkitektur

Forfatteren flyttet fra Bergen til Kragerø for 17 år siden og ble så fascinert av øya Jomfruland at det endte med at hun skrev 36 bøker om en tiltenkt familie og hvordan livet kan ha artet seg på øya.

- Det hadde lenge vært et los-samfunn der og jeg begynte å tenke på hva slags liv disse menneskene som bodde der må ha hatt, mens jeg gikk mye tur på Jomfruland begynte historien Barn av stormen gradvis å vokse frem.

Video nsps_upload_2009_7_29_17_55_6_1391.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se video

Hun er veldig opptatt av historie, eldre arkitetktur og kvinners rolle på 1800 tallet. Hun har jobbet som historielærer og har skrevet hovedfagoppgave om kvinners adgang til høyere utdanning på 1800 tallet.

- Jeg fikk en veldig interesse og kunnskap om rammene kvinnene levde på 1800 tallet. Hadde det ikke vært for det så vet jeg ikke om jeg hadde kommet til å skrive såkalte historiske underholdningsromaner, forteller hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kiosklittratur

Serieromaner som også blir kalt for kiosklitteratur har fått et stempel på seg for å være en type litteratur som er mindre anerkjent enn seriøs og tung litteratur.

- Det er bedre å kalle det underholdningslitteratur, jeg har jo fått et innblikk i dette og syns at det som går under betegnelsen kiosklitteratur har store forskjeller fra bonderomaner til krim fra nåtiden. De har egentlig ikke noe annet tilfelles enn at de kommer ut som serie og er skrevet slik at man har lyst til å lese mer, sier hun.

Populære bøker

Bøkene hennes er å finne i kiosker, bokhandler eller som abbonement fra forlaget. Flere bibliotek har også bøkene til utlån og ved Bamble bibliotek kan biblioteksjef Marianne Harested fortelle at serien "Barn av stormen" er lånt ut hele 109 ganger i år, og blir lest av unge og eldre. Flest kvinner, men også noen menn låner bøkene.

Bokserien hun skriver på nå, "Rosehagen", utspiller seg i Bergen og Kragerø, byer forfatteren selv har stor tilknytting til. Serien er også utgitt i Polen, på spørsmål om hun vet hvor mange lesere hun har blir hun svar skyldig.

- Jeg vet bare opplagstallene, ofte er det slik at bøkene leses av flere. Jeg får veldig mye tilbakemeldinger fra mine lesere. Noen av dem er veldig gripende og kan være noe jeg tar med meg når jeg står fast i skrivingen, avslutter hun.

Les: Skriver en bok i måneden

Les også: Eventyrlige salgstall for kiosklitteratur