NRK Meny
Normal

Millionbot for forurensning

Gjødselprodusenten Yara i Porsgrunn må betale 3 millioner kroner for å ha forurenset. Utslippet av tung fyringsolje griset til sjøfugl og strandlinjen.

Yara logo

Yara har akseptert å betale millionboten.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Politiet i Telemark har gitt virksomheten millionforelegget for utslipp av rundt 13 tonn tung fyringsolje og fosfatstøv.

Tilgriset strandsonen og sjøfugl

Det var natt til 24. november 2012 at Yara Porsgrunn hadde et stort utslipp av olje til sjø fra Herøya Industripark. Årsaken var overfylling av en tank. Miljødirektoratet så alvorlig på at Yara forårsaket et utslipp som tilgriset strandsonen og sjøfugl. Direktoratet mener utslippet var et direkte utslag av systemsvikt og manglende vedlikehold av kontrollsystemer.

Yara Porsgrunn

Utslippene fra fabrikken skjedde i mai og november 2012.

Foto: Anne Lognvik / NRK

–Vi er fornøyd med at politiet følger opp våre anmeldelser og at de gir Yara Porsgrunn et forelegg på to millioner kroner for dette ulovlige utslippet, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet i en pressemelding.

Spredning av fosfatstøv over elva

Utslippet av fosfatstøv skjedde i mai 2012 i forbindelse med lossing ved Yara. Sterk vind førte til spredning av fosfatstøv til bygninger og utendørs eiendeler på den andre siden av Porsgrunnselva.

Miljødirektoratet mente dette utslippet av fosfatstøv var et brudd på bedriftens tillatelse, og at Yara Porsgrunn ikke hadde vurdert risikoen tilstrekkelig før lossingen. De skal heller ikke ha hatt tilstrekkelige kontrollrutiner og instrukser.

– De gjentatte bruddene på forurensningsloven og internkontrollforskriften viste et for lavt aktsomhetsnivå hos Yara Porsgrunn, sier miljødirektør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

Fabrikksjefen ved Yara i Porsgrunn

Fabrikksjef Per Knudsen innrømmer at de har gjort feil.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / Per Knudsen

Aksepterer bøtene

Fabrikksjef Per Knudsen i Yara sier boten for spredning av fosfatstøv først var tre millioner kroner alene, men at den ble redusert til ren million kroner etter at de protesterte. De har imidlertid akseptert å betale tre millioner kroner i bot for begge utslippene.

– Vi har gjort feil, men vi har forsøkt å hjelpe de berørte beboerne. Vi jobber også intenst for å forbedre anleggene, og vi har fått doble barrierer der det ikke var det tidligere.

Han sier imidlertid at anleggene er store og gamle, og at det er en stor jobb å oppgradere dem.

– Vi aksepterer at vi har gjort noe galt, og vi jobber hardt for at det ikke skal skje igjen, sier fabrikksjef Per Knudsen.

 • Her kan du se Østafjells:

  Østafjells 18:50
 • Kan ta tid

  Det kan ta tid å reparere synkehullet i Skien. Oppsynsmann Finn Bjørn Lunde i Skien sier det er brudd på en hovedvannledning. – Vi må finne lekkasjen før vi kan få tettet den. Hullet er to meter i diameter og en meter dypt.

  Synkehull i Skien
  Foto: Lorentz Berg / NRK
 • Synkehull

  Det er et stort hull i veibanen ved Blekebakkvegen i Skien. Politiet melder at kommunens ingeniørvakt er varslet om synkehullet. De har sendt en patrulje til stedet for å hindre at noen skader seg.

 • Imingfjell brøytes ikke

  Det blir ikke brøyting på Imingfjell i dag, melder Statens vegvesen. Reinflokken på 1000 dyr er fremdeles øst for fylkesveien. Rolf-Helge Grønås i Vegvesenet sier de følger bevegelsene til flokken. De vil begynne og brøyte så snart det er en endring.