NRK Meny
Normal

Meteorolog Smits: – Ekstremværet er ikke over ennå

I timene etter midnatt begynte nedbøren fra ekstremværet Petra for alvor å skylle ned over landet. Sju fylker er rammet. Og det er ikke over ennå.

Flom

IKKE OVER: Ekstremværet 'Petra' skal holde det gående utover torsdagen.

Foto: Arild Martinsen

Det er ventet flere oversvømmelser og økt flomfare etter hvert som det faller mer nedbør.

– Vi har begynt å få inn mye nedbør. Nå regner det godt over hovedstaden, og utover morgentimene vil det flytte seg nordover fra Oslo, sier meteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt klokka 6 torsdag morgen til NRK.

Han kan fortelle at nedbøren slår ned i følgende områder: sørlige deler av Telemark, sørlige deler av Buskerud, hele Vestfold, hele Østfold, hele Oslo, mer eller mindre hele Akershus, sørlige deler av Hedmark, og sørlige deler av Oppland.

– Foreløpig har det ikke holdt på så lenge, så det har ikke generert de store mengdene vann ennå, men det har jo regnet godt fra seg noen dager nå. I Telemark har det kommet over 200 millimeter i løpet av de siste tre døgn, og det er jo mye, sier han.

Les også:

Verst i Buskerud og Telemark

Den største målingen er gjort i Landvik i Hedmark, hvor det har falt 11 mm i løpet av de første timene. I Kjevik i Kristiansand er det målt 10 mm, mens det er målt 6,5 mm i Horten.

Det er allerede svært vått i store deler av landet, noe som har ført til flom og oversvømmelser de siste dagene. NVE har sendt ut flomvarsel i flere fylker, og det er Numedalslågen og Skiensvassdraget som er hardest rammet.

Det er kombinasjonen av overfylte vassdrag, svært vått terreng og mye varslet nedbør som er årsaken til at meteorologene har sendt ut ekstremværvarsel.

Strøm Mat og Bar i Skien er rammet av flommen

Slik ser det ut ved Hjellebrygga i Skien torsdag morgen. Restauranten Strøm Mat og Bar er rammet av flommen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Opp mot 70 mm

– Nå er det kjempevått. Få av landets vassdrag tåler mye mer nedbør før det kan føre til flomlignende tilstander. Det er en vurdering av det mulige skadeomfanget som ligger til grunn, opplyser Meteorologisk institutt.

Smits sier varslene fra onsdag fortsatt gjelder, og at de regner med at det vil falle mellom 50 og 70 millimeter nedbør i løpet av torsdagen.

– Aust-Agder og Telemark får nok aller mest, men vi ser også at det kan komme opp mot 50 millimeter flere andre steder, sier han til NRK.

Det er ventet at regnværet vil gi seg i løpet av torsdag ettermiddag.

 • Powerhouse på vent

  Powerhouse-bygginga i Porsgrunn er utsett, skriv Varden. Bygginga av det elleve etasjar høge kontorbygget ved Frednesbrua skulle etter planen stå ferdig fyrste kvartal 2019. Nå blir det truleg forsinka med fleire månadar.

  Powerhouse i Porsgrunn
  Foto: R8
 • Dyrare søppel neste år

  Søppeldunken blir dyrare for nesten alle i Grenland frå nyttår. Den største auken kjem i Porsgrunn, skriv Varden. Anne Berit Steinseth i Grenland Renovasjon seier at det er kommunane som fastset prisane, og at dei vil variere frå år til år.

  Søppel, søppeldunker i Karasjok
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Nytt akuttmottak på Notodden

  Sjukehuset på Notodden får eit nytt og betre akuttmottak. Frå midten av januar flyttar akuttmottaket til større lokale i fyrste etasje, noko som blir betre for både pasientar og tilsette, skriv sjukehuset i ei pressemelding.

  Sykehuset på Notodden
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Ynskjer fleire søkarar frå Telemark

  46 eigarar av kulturminne i Telemark har søkt om nesten 11 millionar til saman frå Kulturminnefondet. Fondet har fått inn søknadar om 325 millionar kroner i heile landet. – Vi ynskjer oss fleire søkarar frå Telemark, seier direktør Simen Bjørgen.

  Simen Bjørgen
  Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK