NRK Meny
Normal

Mestring gir glede for barn

Et kunstprosjekt på Notodden skal gi voldsutsatte barn mestring og glede gjennom å bruke maling og pensel.

Kenneth Holt med "Familieportrett"

Kenneth Holt med bildet han malte som 19 åring da han gikk på kunstskole, 'Familieportrett'.

Foto: Roald Marker / NRK

Kenneth Holt er rapper i duoen Tonna Brix og billedkunstner og levde sine første 6 leveår med en voldelig far som også hadde et rusproblem. For Kenneth har kunsten vært nesten like viktig som musikken, og han maler og tegner i tillegg til å skrive og rappe.

– Jeg begynte på kunstskole omtrent samtidig som jeg begynte hos psykolog. Vi skulle egentlig male blomster og appelsiner, men jeg malte en far ruset på piller og alkohol og moren min og meg redde ved siden av, sier Kenneth Holth.

Familieportrett av Kenneth Holt

Familieportrett av Kenneth Holt blir stilt ut på Telemarksgalleriet på Notodden.

Foto: Roald Marker / NRK

Maling ble terapi

For Kenneth Holt er tegning og maling blitt terapi. da han var 19 år malte han et bilde som noe ironisk har fått navnet "Familieportrett".

– Jeg var mye redd. Jeg håpte at pappa skulle slutte å drikke, og det var vondt å se mamma gråte så mye, sier Holt.

Bildet er stort og med dystre fager. Det viser en truende far som drikker og knasker piller, en gråtende mor og ett skremt barn. Det var Kenneth Holts hverdag som barn.

Men med et stort talent for tegning og maling fra barnsben endte en han opp på en kunstskole som 19 åring.

– Jeg hadde hele tida tegna og malt før jeg begynte på kunstskolen. Jeg var inspirert av de kunstnerne som brukte mye av seg selv, og de vonde og vanskelige følelsene i kunsten. Og ville gjøre det selv, sier Holt.

Relieff laget av Eivind Blaker

Detter relieffet som har vært på Høstutstillingen får barna lov til å male farger på. Det er laget av Eivind Blaker.

Foto: Roald Marker / NRK

Får male på et stort kunstverk

Tegning og maling har hjulpet mange til å komme over vonde følelser. Da billedkunstner Eivind Blaker fra Stathelle i Telemark hørte om Kenneth Holt ville han hjelpe til.

Førstkommende lørdag kommer 20 barn som selv har opplevd vold i hjemmet til Telemarksgalleriet for å bli kunstnere for en dag.

Eivind Blaker med bilde

Kunstner Eivind Blaker med et bilde.

Foto: Roald Marker / NRK

Telemarksgalleriet & Lysbuen ved Norsk Industriarbeidermuseum og kunstner Eivind Blaker har tatt initiativ til et kunstprosjekt for barn. Her blir barn invitert til å være med for å male et stort veggverk sammen med kunstneren Eivind Blaker.

Bildet er full av bevegelse, energi og fantasi, og i Blakers billedverden vil barna kjenne igjen en rekke superhelter og superskurker. Barna og kunstneren vil finne fram farger og løsninger for verket. Fokus i prosjektet er viktigheten av mestring og glede.

– Figurene er skåret ut. Det er et relieff og de fleste konturene er satt, men det er umalt. Her blir det fritt spillerom for barna med litt føringer, sier Blaker.

Kjempeglad for tiltaket

Tove Smaadahl

Tove Smaadahl er leder i Krisesentersekretariatet.

Foto: Eirik Tufteland Kroken

Krisesentrene har i stor grad fokus på leken som en «beskyttelseshavn» for reparasjoner av skadde følelser og som en mulighet for løsning av konflikt og angst.

Lek og andre aktiviteter er den viktigste utviklingskilden for tanker og følelser.

– Vi er kjempeglad for å gi barn som har vokst opp i familier med vold en mulighet til å delta på et sosialt arrangement der de skal få en opplevelse av både glede og mestring gjennom å skape dette spesielle bilde sammen med kunstneren, sier Krisesentersekretariatets leder Tove Smaadahl.

 • Kvinne til sjukehus etter kollisjon

  Ei kvinne er køyrt til sjukehus etter ein kollisjon mellom to personbilar ved Skjelsvik i Porsgrunn. Det var to personar i bilane. Ei kvinne frå Skien skal ha brote vikeplikta, og er også mistenkt for å køyre utan førarkort i påverka tilstand.

 • Ankar Bolkesjø-saka

  Varden skriv at eigarane av Bolkesjø hotell ankar dommen, der tingretten frifann staten på alle punkt. UDI ville bruke det nedlagde Bolkesjø hotell som asylmottak, men mottaket vart aldri opna. Eigarane meiner UDI ikkje har oppfylt avtalevilkåra.

  Bolkesjø Hotell
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • 50 km/t over Breviksbrua

  Før påske blir fartsgrensa sett ned på Breviksbrua for å redusere trafikkstøy. Grensa blir sett ned frå 60 til 50 kilometer i timen. Statens vegvesen tilrår lokalkjende i Grenland å køyre alternative ruter i staden for E18 om det er praktisk mogleg.

  Breviksbrua
  Foto: Statens vegvesen
 • Tilrår å fråtre verv

  Fylkessekretær i Arbeidarpartiet, Odin Adelsten Bohmann, seier dei tilrår Magnus Straume å tre frå verva sine midlertidig medan han er under etterforsking av politiet. Straume vil ikkje følge rådet frå partikontoret. – Eg er sikker på at saka vert henlagt, og eg vil fortsette som gruppeleiar, seier han.