Hopp til innhold

Medisinbruken sank med 65 prosent

BAMBLE (NRK): Da Bamble Helsehus fikk flere ansatte på skjermet avdeling, gikk medisinbruken drastisk ned.

Hånd på pakke sobril NÆR

SANK DRASTISK Behovet for beroligende og smertestillende medisiner har sunket drastisk etter omleggingen med flere ansatte på avdelingene.

Foto: Roald Marker / NRK

Sykepleier Lena Halvorsen må bruke tid på å finne de beroligende medisinene. Behovet for akuttmedisin har sunket drastisk.

– Jeg er ikke så ofte inne på medisinrommet lenger, derfor må jeg lete for å finne dem, sier hun.

I løpet av ni måneder har bruken av beroligende og smertestillende medisiner sunket med 65 prosent på skjermet avdeling. Beboerne der har forskjellige grader av demens og kan bli urolige, utagerende og noen ganger voldelige.

Det ble rett og slett for mange episoder, noe som igjen førte til et høyt sykefravær. Leder Tove Meinstad tok kontakt med HMS-avdelingen i Bamble kommune. Ved hjelp av prosjektmidler fikk avdelingen 4,8 flere årsverk. Det ga uventede resultater.

Tove Meinstad

Tove Meinstad er leder på Bamble helsehus og den som tok initiativ til omleggingen.

Foto: Roald Marker / NRK

Mer omsorg, mindre medisinbruk.

– Vi hadde rett og slett for mange avvik med trusler og vold fra beboerne. For å løse det, ble bemanningen økt. Det har gitt resultater. Mer ro og et bedre miljø både for beboerne og de ansatte.

Og en viktig bieffekt?

– Ja, bruken av medisiner sank med 65 prosent.

– Er du overrasket?

– All kunnskap viser at mer fokus på miljøtiltak og tillitsskapende arbeid på avdelingen gir effekt. Men at medisinbruken skulle gå så drastisk ned, hadde vi ikke drømt om, svarer Meinstad.

Merkbar endring

Da NRK besøker en av avdelingene er det lett å se at her hersker det harmoni. Noen av beboerne sitter og tegner. Andre er i lavmælt samtale med de ansatte. Mer menneskelig kontakt gjør at behovet for medisin synker.

Dagrom Bamble helsehus

Miljøet er blitt bedre for beboerne, sykefraværet har gått ned samtidig som medisinbruken har sunket drastisk.

Foto: Roald Marker / NRK

Men det er ikke nok å erstatte medisiner med flere ansatte. Alle som arbeider her har gått på kurs, forteller Lena Halvorsen.

– Der har vi lært mestringsteknikker og å forebygge voldelige situasjoner.

– Kan du gi eksempler?

Lena Halvorsen

– Det er moro å se de positive endringene hos beboerne, sier Lena Halvorsen. Det gir pågangsmot til å fortsette.

Foto: Roald Marker / NRK

– Når en beboer begynner å bli urolig så er vi blitt flinkere til å ta dem med ut på tur, kanskje gå og mate endene, sage ved eller strø utenfor her når det er glatt. Det viktige er å få tankene deres over på noe annet.

Frp lover støtte

Stortingspolitiker Bård Hoksrud er selv fra Bamble og godt fornøyd.

– Det er utrolig gøy å se at hjemkommunen min gjør det så godt, ler han og peker på at når trivsel går opp og medisinbruk og sykefravær går ned, kan det ikke bli bedre.

– Totalt har dette en kostnad på over tre millioner i prosjektperioden som er på 1 1/2 år. Kan du love mer penger til tiltak som dette?

–Som eldrepolitisk talsmann i Frp mener jeg at dette er svært viktig.

Noe Lena Halvorsen legger seg på minnet. Til høsten er det stortingsvalg.

Bård Hoksrud Hans Per Heistad

Stortingsrepresentant Bård Hoksrud fra Frp og gruppeleder for Høyre i Bamble Kommunestyre, Hans Per Heistad er på besøk. Begge er enig om at prosjektet fungerer over all forventning.

Foto: Roald Marker / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark