Hopp til innhold

– Jeg gråt i timevis da politiet tok meg

Politiet mener at rusproblemene ved flere skoler aldri har vært større. – Å bli tatt i en narkotikaaksjon endret hele livet mitt, sier en tidligere elev (19) fra Porsgrunn.

19-åring tatt i narkoaksjon

Den 19 år gamle kvinnen fra Porsgrunn (bildet) kjøpte to gram hasj et sted i Skien sentrum før sommeren. Hun sier til NRK at dette er det største feiltrinnet hun har gjort.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Den unge kvinnen med det mørke, lange håret ser ut som en hvilken som helst 19-åring, men har opplevd noe hun ikke engang unner sin aller verste fiende.

Jeg var nysgjerrig, og ville teste noe annet enn alkohol. Det skulle vise seg å bli det største feiltrinnet jeg har gjort.

Tidligere skoleelev (19)

– Jeg ble tystet på for hasjrøyking, og politiet kom på jobben min for å ta urinprøve. Den var positiv, og jeg innrømmet alt mens jeg gråt ustanselig. Det er uten tvil det aller verste jeg har opplevd så langt i livet, sier Porsgrunnskvinnen, som ønsker å være anonym.

Hun er én stadig flere skoleelever som blir tatt for bruk av narkotika.

– Jeg var nysgjerrig, og ville teste ut hvordan det var å være rusa på annet enn alkohol. Det skulle vise seg å bli det største feiltrinnet jeg har gjort. Jeg verken sov, dusja eller spiste på flere dager etter hendelsen.

Les også:

Rusa skoleelever tas med til arresten

NETT-TV: John Eivind Ullenes i politiet viser og forteller NRK hva som skjer med rusa skoleelever som tas med til politiarresten i Skien.

Narkotikaen er få tastetrykk unna

Tidligere denne måneden slo telemarkspolitiet alarm om omfattende narkotikabruk ved skolene.

Stadig flere elever kjøper og prøver ut ulovlige rusmidler, og det er ungdom som ikke har vært i politiets søkelys tidligere. Nå sier politiet til NRK at narkotikabruken blant unge er på sitt verste.

– Vi tror omfanget er større enn noen gang. Etterforskninga vår viser at mange unge bruker narkotika, og at narkotika er mer akseptert blant ungdom nå enn det var før, sier leder for forebyggende seksjon ved Telemark politidistrikt John Eivind Ullenes.

Politiet ramser opp tre grunner til dette:

  • Narkotikaen på markedet er billigere
  • Det er lettere enn noen gang å få tak i (ved hjelp av sosiale medier)
  • Unge har mer penger å bruke

Glad for å bli tatt

19-åringen fra Porsgrunn forteller til NRK at hun i løpet av noen få tastetrykk på Facebook avtalte tid og sted for hasjkjøp, i Skien sentrum. Hun kjøpte to gram for noen hundrelapper, og brukte det tre ganger.

19-åring tatt i narkoaksjon

19-åringen sier til NRK at hun gjennom en enkel melding på Facebook avtalte tid og sted for hasjkjøpet.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Det er kjempelett å få tak i narkotika, og de fleste vet hvem som driver med det. I ettertid er jeg glad for at jeg ble tatt, for jeg innrømmer at jeg kunne røyket mer hasj hvis jeg ikke fikk vekkeren fra politiet.

– Hva vil du si til unge som vurderer å prøve narkotika?

– Ikke gjør det, for det er overhodet ikke verdt det.

Porsgrunnskvinnen forteller at hun skrev under en ruskontrakt med politiet, der hun forpliktet seg til å ta urinprøve én gang i uka i et halvt år. Den perioden er snart over.

Les også:

Stort problem i hele landet

Rus er et stort problem ved mange videregående skoler i hele landet. I februar ble 27 skoleelever pågrepet i den største narkotikaaksjonen mot skoler i Bergen noensinne.

På samme tid kom det også svært oppsiktsvekkende resultater fra skoleoppgaven til to elever ved Sandsli videregående skole i Bergen. De fikk inn 700 svar fra 850 elever som ble spurt om narkotikabruk, og fant ut at én tredjedel av alle elever på videregående skole bruker narkotika.

Noen ungdommer innrømmer at de fikk seg en vekker, mens for andre igjen har det dessverre gått for langt.

John Eivind Ullenes, politioverbetjent

I fjor kom Sam Eyde videregående skole i Arendal i fokus, etter at 34 elever ble narkotatt i en stor politiaksjon. Rektor Jan Erik Tvedt innrømte at rusproblemene ved skolen var store.

Ber foreldre være mer nysgjerrige

John Eivind Ullenes i politiet har ikke svaret på hvordan de skal stoppe den negative utviklinga, men har en bønn til alle foresatte der ute.

– Foreldre må være mer nysgjerrige. Det er viktig å bli kjent med barnas venner, og også foreldrene til vennene. Hent og kjør dem, og vit hva ungdommene driver med, sier den erfarne politioverbetjenten.

– Hvordan reagerer ungdommene som blir tatt for rus?

– De fleste blir sjokkerte og lei seg. De trodde aldri de skulle bli tatt, og mange får seg en ordentlig vekker. I ettertid innrømmer noen at de er glade for at de ble avslørt, mens for andre igjen har det dessverre gått for langt.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark