Kjøkkensjef ved Nygård bo- og behandlingssenter i Sandefjord, Erlend Eliassen henter ut en ny dose fløte og meierismør fra kjøla.
– Dette er et reint produkt. De menneskene som er her, trenger dette mer enn noen andre, sier han.
Les også:
Lager kraftfor
I mange år, har Eliassen jobbet med å lage mat til syke og eldre. Han er tydelig på at de ikke trenger mager kost. Den skal smake og den skal være full av næring. Han sier mange som kommer på sykehjem, trenger å legge på seg.
– Vi har noen utfordringer med mange hjemmeboende som kommer inn her og er underernærte og som vi trenger å ernære opp.
Eliassen har vært med på å lage Kosthåndboken som Helsedirektoratet har utgitt til hjelp i helse- og omsorgstjenesten.
Mye av maten som lages på kjøkkenet i Sandefjord er derfor mat med mye energi og næringsstoffer, beregnet på å hjelpe eldre og syke til å få overskudd.
Se video:
Underernærte eldre
Mange eldre er underernærte fordi de ikke får i seg nok mat. En studie fra Helsetilsynet, viser at mellom 20 og 50 prosent av eldre på institusjon lider av underernæring. Demente og personer med kroniske lidelser som kreft, leddgikt, beinskjørhet, hjertesykdommer og lungesykdommer er særlig utsatt.
Problemet med underernæring har lenge vært omtalt, men de siste årene har det blitt satt større fokus på å finne løsninger. Landbruks og matministeren inviterte i januar 150 personer fra helse- og omsorgssektoren, næringsmiddelindustrien og forskere til en konferanse om omsorg gjennom mat og måltider. Departementet vil også arrangere "Kurs for mersmak for eldre" i løpet av året.
Underviser helsearbeidere
Erlend Eliassen har også foredrag for helsefagarbeidere ved AOF. Her er det nå blitt startet opp fagskoleutdanning i Ernering i pleie- og omsorgstjenester. De første elevene fikk undervisning i Skien i januar 2014.
Etter klasseromsundervisningen er det tid for praksis på Nystrand omsorgsboliger i Porsgrunn. Her skal elevene låne kjøkkenet og servere en del av de eldre den maten de har lært å lage.
– Vi tilsetter olje, fløte og gjerne litt ekstra smak, sier omsorgsarbeider Siv Tone Hasselquist på kjøkkenet.
– Er det uvant å lage mat med å mye smør og fett?
– Ja, det er jo ikke sånn man vanligvis lager mat hjemme. Det må også presiseres at det passer ikke for alle.
– Deilig mat
De eldre fikk deretter smake på snitter, grøt, supper og smoothie med mye energi og smak og var strålende fornøyd.
– Det var deilig mat. Du vet, ellers går det i det vanlige, men dette var veldig godt og overraskende, sier Henny Adolfsen.