NRK Meny
Normal

Mer flom, skred og styrtregn

Gjennomsnittstemperaturen i Telemark kan stige med fire grader før det neste hundreårsskiftet. Det får store konsekvenser.

Flom i Hjellevannet

Flommen i Skien gjorde skader på veier og eiendommer høsten 2015. Kommunen og alle som bor i dette området, må forberede seg på flere flommer.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Anne Cathrine Sverdrup har ingen gladmelding med seg til fylkestinget i Telemark i dag. Regionsjefen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) skal presentere en analyse som helt sikkert får fram bekymringsrynker hos de fleste.

Konsekvensene henger sammen med klimagassutslippene. Hvis de fortsetter å øke, må vi regne med oftere og mer intense regnskyll. Dermed blir det mer overvann, flom, økt fare for jordskred og høyere havnivå. Dette kan ødelegge eiendommer, veier og andre deler av infrastrukturen.

Anne Cathirne Sverdrup, regionsjef NVE

Regionsjef Anne Cathrine Sverdrup regner med at kommunene tar hensyn til analysen i nye arealplaner.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Vi kommer også til å få kortere vintere, og snøgrensa kommer til å krype oppover i fjellet. Det blir i stedet mer regn om vinteren, sier Sverdrup til NRK.

Planlegging er alfa og omega

Analysen er basert på rapporten til FNs klimapanel i 2015. NVE har laget en oversikt over konsekvensene hvert fylke i Norge kan forberede seg på.

– Kommunene må ta hensyn til at vannet kan finne nye veier, De må også se på eksisterende bygg og vurdere hvordan disse kan bli påvirket av endringene.

Hun nevner Skien kommune som et eksempel på en kommune der de allerede har begynt å forberede seg.

I Telemark bor store deler av befolkninga langs små og store elver. Der er det spesielt viktig å planlegge for mulige skred og flere flommer.

Mener det er skremmende

Politiker i Miljøpartiet de grønne Ron Bruinvis er skremt over tallene som NVE kommer med i sin miljøanalyse. Han er redd for at konsekvensene kan bli enda verre enn det NVE sine prognoser er.

Ron Bruinvis

Miljøpartiet de grønne-politiker Ron Bruinvis er skremt over utviklingen i klimaet.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

– Jeg har spurt NVE om dette er worst case scenario, og de innrømmer at det kan bli enda verre, forteller Bruinvis.

Han mener at utviklingen vi har sett i klimaet de siste årene har kommet tidligere enn det som var forventet.

Hoksrud blir ikke skremt

Stortingsrepresentant Bård Hoksrud fra Fremskrittspartiet mener flom, skred og regn er noe vi alltid har hatt. Han blir ikke skremt av den rapporten NVE nå har lagt frem.

Bård Hoksrud, Frp

Frp-politiker Bård Hoksrud mener klimaendringer er noe vi alltid har hatt.

Foto: Håkon Eliassen/NRK

– Jeg er ikke skremt, nei. Det er naturlig at temperaturene svinger, men jeg er enig at man godt kan gjøre ting for å forebygge, sier Hoksrud.

Hoksrud vil ikke hive seg på det politiske flertallet i fylkestinget som mener at mange av tiltakene er riktig. Men han er klar på at noe må gjøres.

– Vi må gjøre ting i forhold til flomsikring og bruke vannkraften som er en av de naturgitte forutsetningene vi har. Men jeg er nok ikke helt på den bølgen som bare roper hurra for alt som kommer, sier Frp-politikeren.

 • Her kan du se Østafjells 20.55:

  Østafjells 20:55
 • Fylkesvei 352 er åpen for trafikk

  Fylkesveg 352 ved Grasmyrbakken mellom Stathelle og Langesund er nå åpen for trafikk igjen etter ulykka i ettermiddag.

 • Her kan du se Østafjells 18.50:

  Østafjells 18:50
 • Odd spilte uavgjort

  Odd spilte 1–1 mot 1. divisjonslaget Jerv i en treningskamp i ettermiddag. Fredrik Nordkvelle skåret Odds eneste mål.