NRK Meny
Normal

Derfor blomstrer det mer langs veiene nå

SKIEN (NRK): Veigrøfter er neppe det første man tenker på når man hører om vakre blomster. Men i sommer kryr det av flotte blomster langs mange veistrekninger. Tilfeldig?

Vakre markblomster i veikanten på Byneset

Denne sommeren kan du se mer blomster langs veikanten enn noensinne. Bildet er tatt på Byneset i Sør-Trøndelag.

Foto: Arne Sjøhagen

Nei, det er ikke tilfeldig. Det er blant annet fordi Vegvesenet har endra kantslåtten slik at blomstene rekker å frø seg.

Statens vegvesen har også begynt å registrere veikanter som er rike på arter, for å sikre det biologiske mangfoldet. Blant dem som har lagt merke til at veikanten er en fryd for øyet, er Morten Johannesen.

– Det er mil etter mil med vakre blomsterbed oppover i fylket, sier han.

Johannessen jobber i Telemark fylkeskommune, og er prosjektleder for Jomfruland Nasjonalpark. Nettopp derfor er han opptatt av å bevare det biologiske mangfoldet, og gleder seg over vegvesenets økende fokus på nettopp det.

Morten Johannessen

Morten Johannessen jobber hos Fylkesmannen i Telemark, blant annet som prosjektleder for Jomfruland Nasjonalpark. Han er glad for at det er mye blomster langs veiene.

Foto: Marie Roksund / NRK

Vil sikre mangfoldet

– På sikt er det lønnsomt, men hovedfokuset vårt er å bevare det biologiske mangfoldet, sier Hilde Vasaasen. Hun er landskapsarkitekt i Statens vegvesen.

Endret landbruk har ført til at det ikke er like mange slåttemarker igjen. Tidligere var slåttemarkene fulle av plantearter, men nå er disse artene flyttet til veikanten. Derfor er det viktig å utnytte det biologiske mangfoldet godt nok, mener Vasaasen, både med tanke på plantene og blomstene, men også med tanke på insektene.

– Grøftekantene har nærmest blitt en erstatter for den gamle slåttemarken til bonden, sier Vasaasen.

Hilde Vasaasen

– Det har generelt blitt mer fokus på biologisk mangfold de siste årene, og det merker vi også her i Statens vegvesen, sier landskapsarkitekt Hilde Vasaasen.

Foto: Marie Roksund / NRK

Videre forteller hun at noen deler av veinettet har blomsterengvegetasjon som er viktige for insekter. Hvis man utnytter og tilpasser de områdene godt nok, får både planter, blomster og insekter formere seg, og frø seg. I tillegg til at vegvesenet kan klippe mindre.

– Det er en vinn-vinn-situasjon, sier hun.

Fargerike blomster langs veien

Men det er ikke alle blomster som er ønsket velkommen langs veien. Noen har fått et favorittstempel, mens er svartelistet. I 2011 ble blant annet lupiner svartelistet fordi de spredde seg for fort, og forhindret gromuligheter for andre planter som egentlig hører hjemme i den norske naturen. Fortsatt er hagelupin, russekål og tromsøpalme uønsket langs veien.

I fjor sommer advarte Miljødirektoratet mot at veikanter ble slått og rydda for tidlig på sommeren. På samme registreringen av hvilke veikanter som er egnet for et mangfoldig planteliv, startet opp. Arbeidet er snart i havn.

– Vi har snart tatt hele fylket, og dette vil på sikt være veldig lønnsomt for miljøet, sier Vasaasen.

 • Seld for 2,7 millionar kroner

  Telemarks dyraste hyttetomt er no seld. Det melder Varden. Hyttetomta har vore til sals sidan 2016, og ligg inne i Silkedalen på Vierli. Prisen vart til slutt 2,7 millionar kroner.

 • Nittisju av hundre brukar belte

  Nittisju av hundre busspassasjerar i Telemark brukar belte. Det syner ei undersøking Statens vegvesen har gjort denne veka. I ei tilsvarande undersøking for to år sidan var det meir enn dobbelt så mange som ikkje brukte belte.

  Busser i Telemark
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Ap-topp vert etterforska

  Politiet startar etterforskinga av Magnus Straume etter påske. Ap-politikaren i Drangedal er meld for å ha stole pengar frå ein person han var støttekontakt for. Straume seier at han er uskuldig, og at han ser fram til at etterforskinga vil reinvaske han.

  Magnus Straume
  Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK
 • Til sjukehus etter slåstkamp

  Ein 18 år gammal mann er køyrd til sjukehus for sjekk etter ein slåstkamp i Bø. Det er ikkje kjend kor alvorlege skadane er.