NRK Meny
Normal

– Vanskeligere å lykkes for kvinner

Det er vanskeligere for kvinner å lykkes i travsporten enn for menn, mener kvinnelig travkusk. Det Norske Travselskap er ikke enig.

Anette Frønes

Anette Frønes sier hun gjerne skulle drevet med hest på heltid, men at det er vanskelig siden travsporten ofte favoriserer menn.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Travkusk Anette Frønes reagerer på at det ikke blir satt opp nok dameløp i travsporten. Hun har fått mange støtteerklæringer etter at hun la ut en melding om temaet på Facebook.

– Det er nesten ingen dameløp, selv om det er veldig stor interesse blant jenter og damer, sier hun.

– Enklere for menn

Frønes mener det er viktig at kvinner må få større mulighet til å kjøre løp slik at de kan utvikle seg på samme grunnlag som menn.

«– Hvis det hadde vært enklere for damer å holde på med sporten, så ville jeg aller helst drevet med hest på heltid.»

Anette Frønes

– Det er mye enklere for gutter og menn å få sjanser. Det er lettere å få gode hester. Dersom det arrangeres dameløp, så har vi mulighet til å få bedre hester, sier hun.

Hun mener sporten fortsatt har litt gubbepreg.

– Men det er i ferd med å bli bedre. I montésporten, som er travløp der man sitter på hesten, blir jentene mer prioritert. Det virker som om det er der damene kan få prøve seg, men at de fortsatt må holde seg litt unna kjøring.

– Ville drevet med hest på heltid

Selv jobber hun som lærer, og har travsporten som sin store lidenskap og hobby. I fjor kjørte hun 115 løp, og ligger relativt høyt på landsstatistikken.

– Jeg lever og ånder for dette. Hvis det hadde vært enklere for damer å holde på med sporten, så ville jeg aller helst drevet med hest på heltid, sier hun, og legger til:

– Samspillet mellom hest og kusk er helt utrolig. Man har to tømmer og skal prøve å få det store dyret til å yte maksimalt. Man sitter og drømmer helt fra hesten er et føll. Man jobber og kjører i regn og all slags vær, og drømmer om at hesten skal gjøre det bra når den blir stor. Det er en fantastisk sport.

Anette Frønes på Drammen travbane

Anette Frønes kjørte 115 løp i fjor.

Foto: Hans R. Bakken/Drammen travbane

Hun understreker at det finnes mange flinke kvinner som er travtrenere og som kjører like bra som menn. Hun synes bare det er trist at det skal så mye mer til for en kvinne enn for en mann for å lykkes innenfor sporten.

– Vi får ikke samme sjansen til å utvikle oss, og det er veldig synd. Jeg hadde trodd at ting skulle vært annerledes nå, men jeg føler nesten heller at det er gått et skritt tilbake i og med at ikke er satt opp et eneste dameløp, sier hun.

Mister motivasjonen

I et vanlig løp deltar menn og kvinner, i prinsippet, på lik linje.

– Men i disse løpene får de mest profilerte og kjente mannlige kuskene de beste hestene. Man må ha gode hester for å lykkes, og for at damene skal få gode hester, så må det arrangeres dameløp, slår hun fast.

Frønes mener dette er litt som å sette menn og kvinner i samme skiløp.

– Det er ikke sikkert Bjørgen og Bjørndalen hadde satt like stor pris på det, sier hun, og er oppriktig frustrert:

– Jeg mister rett og slett litt av motivasjonen til å drive med sporten som jeg er så glad i.

Og aller verst tror hun dette går ut over rekrutteringen til sporten.

– Jeg hadde aldri vært der jeg er i dag, hvis det ikke hadde vært for dameløp. Jeg hadde ikke fått de samme mulighetene til å utvikle meg uten slike løp. Mange jenter og damer kommer til å slutte med sporten dersom den eneste muligheten de har er å konkurrere mot menn i vanlige løp, sier hun.

Les også:

– Damene har en fordel

Sportssjef i Det Norske Travselskap, Jan Hedrén, mener at det blir satt opp nok dameløp.

– Vi kjører et antall dameløp per år, selv om vi ikke kjører herreløp. Så damene har egentlig en fordel i det at de kan konkurrere i alle løp som vi skriver ut i travsporten, sier han.

«– Vi kjører et antall dameløp per år, selv om vi ikke kjører herreløp. Så damene har egentlig en fordel.»

Jan Hendrén

– Vil du si at det er vanskeligere å lykkes som kvinnelig travkusk enn som mannlig?

– Nei. Så lenge man har tilstrekkelig med guts og mot, så kan man lykkes. Det er opp til en selv å avgjøre hvor fremgangsrik man ønsker å bli. Det krever hardt arbeid og konkurranseinstinkt, og gutter og jenter konkurrerer på like vilkår.

– Men får kvinner de samme sjansene som menn?

– Dette er en konkurransesport. Det handler om å vise at man er flink, og de som viser at de er flinke får sjanser. Ingen vet at du er flink før du har bevist det, sier han.