NRK Meny
Normal

Mener Porsgrunn går baklengs inn i framtida

Skienspolitiker mener formannskapet i Porsgrunn ødelegger for hele grenlandsregionen, og går baklengs inn i framtida.

Robin Kåss

TRIST: Skienspolitikere mener det er ødeleggende for grenlandsregionen at Porsgrunn, og ordfører Robin Kåss, ikke vil være med på samtaler om en kommunesammenslåing.

Foto: Roald Marker / NRK

– Det er trist at Porsgrunn sier nei til kommunesammenslåing. Det er trist for Porsgrunn og trist for Grenland, mener Høyrepolitiker i Skien, Halvor Berg-Hanssen.

Han betrakter seg selv som en ekte "grenlandsgutt", som er født på Eidanger, vokst opp i Porsgrunn, og bor nå i Skien.

Halvor Berg-Hanssen

Tidligere daglig leder i Gjerpen, og Høyrepolitiker i Skien, Halvor Berg-Hanssen mener Porsgrunn går baklengs inn i framtida.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

– Grenland er en region. Når porsgrunnspolitikerne nå smeller igjen døra før samtalene om en sammenslåing er i gang, er det å gå baklengs inn i framtida. Det er oppskriften på stagnasjon og forfall, sier Berg-Hanssen.

Les også:

Usunn patriotisme

Bystyrerepresentant for KrF i Skien, og fylkesvaraordfører Hans Edvard Askjer synes også det er synd at Porsgrunn lukker døra for samtaler om kommunesammenslåing. Han peker på en usunn patriotisme blant porsgrunnsfolk, som politikerne må ta ansvar for å heve seg over.

Hans Edvard Askjer

KrF-politiker i Skien, og fylkesvaraordfører Hans Edvard Askjer mener det er en usunn patriotisme i Porsgrunn som politikerne må ta ansvar for å legge bort.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Det er en del porsgrunnsfolk som gir næring til et nabofiendskap og uvennskap. Det må politikerne ta et ansvar for å legge bort, og sørge for at man drar i samme retning. Det ansvaret har ikke blitt tatt så langt, sier Askjer.

Han mener det er viktig å fremstå samlet som en region, særlig opp mot sentrale myndigheter.

– Hvis et fotballag har tre eller fire ulike kapteiner som roper ulike beskjeder, blir det et rotete spill.

– Et bevis på at kommunereformen trengs

Leder av AUF i Telemark, Felix Volpe er også kritisk til porsgrunnspolitikerne sitt vedtak.

Felix Volpe i Telemark​ AUF

Leder for AUF i Telemark, Felix Volpe sier kommunereformen er viktig for framtida, og at Grenland ikke oppnår sitt fulle potensiale uten en kommunesammenslåing.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

– Dette er skoleeksempelet på at en sammenslåing er nødvendig. Vi klarer ikke å stå samlet, og vi får ikke gjennomslag, ovenfor sentrale myndigheter hver for oss, sier Volpe.

Han er også opptatt av at kommunereformen er en reform for framtida.

– Porsgrunn kan være en god kommune nå, men reformen gjelder for framtida. Vi blir flere mennesker, kommunene får flere oppgaver, og uten en sammenslåing utnytter vi ikke det potensialet vi har.

Ikke et endelig nei

Ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss understreker at gårsdagens formannskapsvedtak ikke er et endelig nei til en kommunesammenslåing.

Robin Kåss.

Porsgrunnsorfører Robin Kåss avviser kritikken fra Skienspolitikerne. Han mener beslutningen om å si nei til kommunesammenslåing er tatt på et faglig grunnlag, og etter grundig arbeid.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Vi er åpne for mer samarbeid og endra kommunegrenser når det er til det beste for folk. Det er det ikke på nåværende tidspunkt, men vi ønsker dialog med alle nærliggende kommuner om økt samarbeid.

Han sier også at beslutningen er gjort på best mulig faglig grunnlag.

– Vi gjør våre vedtak på den utredningen som er gjort. Den viste ikke klare fordeler for Porsgrunn ved en sammenslåing. Porsgrunn drives godt, og er en passe størrelse, og har et aktivt lokaldemokrati.

Han er heller ikke enig i at en sammenslåing automatisk løser samarbeidsproblemer i Grenland. Kåss avviser også argumentet om at det er en Porsgrunns-patriotisme som ligger til grunn for vedtaket.

– Vi har gått grundig til verks, og bygger vårt vedtak på fakta. En slik argumentasjon tjener ikke saken, sier Kåss.