NRK Meny
Normal

Miljøpartiet de Grønne og Erna Solberg i ordkrig

Erna Solberg karakteriserer Miljøpartiet de Grønne som et 70-talls nullvekstparti. Miljøpartiet mener at Solberg er nedlatende og tar direkte feil.

Erna Solberg

Erna Solberg ble grillet av Sigrid Sollund i NRK-studio tidligere i dag. I dette intervjuet tar hun avstand fra påstanden om at Høyre er miljøversting og sier at Miljøpartiet de Grønne er et '70-talls nullvekstparti'.

Foto: NRK

Erna Solberg ble i sin partilederutspørring med Sigrid Sollund tidligere i dag spurt om hennes syn på Miljøpartiet de Grønne, partiet som tidligere har utpekt Høyre som miljøverstinger.

– For det første mener jeg at Miljøpartiet de Grønne tar feil når de karakteriserer oss som miljøverstinger. Vi er ikke et 70-talls nullvekstparti, som er linja de ser ut til å ha lagt seg på i sitt program, sa Solberg.

  • Se video av utspørringen her.

Reagerer sterkt

Den betegnelsen får Miljøpartiet de Grønne til å rase.

– Jeg reagerer sterkt på måten hun omtaler oss som et 70-talls nullvekstparti. Jeg hører både en nedlatende tone og karakteristikk, sier Miljøpartiet de Grønnes førstekandidat i Telemark, Ron Bruinvis til NRK.no.

Han mener dessuten at Erna Solberg tar kraftig feil, når hun sier at miljøpartiets syn og politikk er utdatert.

– Allerede på 70-tallet advarte forskerne om konsekvensene av vår livsstil og vår politikk, og dette er like aktuelt i dag. Men det ignorer Solberg, sier Bruinvis.

Les også:

Ron Bruinvis

Miljøpartiet de Grønnes Ron Bruinvis reagerer sterkt på Erna Solberg karakteristikker av hans parti. Han mener at grønn økonomi er bra både for miljø og velferd.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Solberg «avviser» MDG

Miljøpartiet de Grønne har oppnådd en stor fremvekst på meningsmålingene de siste dagene og ukene. Flere av dem viser at de vil komme inn på Stortinget etter valget, og de har også blitt målt over sperregrensen på fire prosent. Skulle det bli tilfellet, kan partiet sikre seg mange utjevningsmandater.

Miljøpartiet har sagt at de på forhånd ikke vil velge mellom de rødgrønne og den borgerlige siden, men at de vil samarbeide med de partiene de føler man får størst gjennomslag med i klimapolitikken.

Erna Solberg avviser imidlertid langt på vei et mulig samarbeid med Miljøpartiet de Grønne i partilederutspørringen.

Miljøpartiet De Grønne

Miljøpartiet de Grønne ligger godt an på de siste meningsmålingene, og kan kapre seg flere stortingsmandater etter valget 9. september.

Foto: Miljøpartiet De Grønne

– Med programmet de har lagt seg på, tror jeg det er vanskelig å finne en felles plattform. Vi oppfatter dette som et ganske tydelig venstreparti, og de er ikke særlig opptatt av bærekraftig økonomi for barna våre, sier hun.

Les også:

– Grønn økonomi er reelt

Også det mener imidlertid Ron Bruinvis og Miljøpartiet er feil.

– Det fins en rekke økonomer og eksperter som ser på en grønn økonomi som et reelt perspektiv. De mener vi ikke bare tar vare på naturen, men også tar vare på langsiktig velferd utover vår generasjon.

Debatten vil nok fortsette videre, frem mot valget den 9. september.