Mener 12-åringer stresser seg syke

PORSGRUNN/SKIEN (NRK): Unge ned i 12 års alder stresser seg syke og må behandles av naprapater. – De strever for å være best på alle områder, og blir syke av det, sier naprapat Charlotte Riis.

Naprapat

STIVE SKULDRE: Naprapat Eline Gjems Løytegaard behandler en kunde. Oftere og oftere kommer svært unge kunder inn og trenger behandling for stress.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Mange opplever press og stress. Det kan handle om utseende, kroppsfiksering, eller skole. Mange er redd for å stikke seg ut, sier naprapat Eline Gjems Løytegaard.

Naprapater og andre fagfolk opplever økt pågang fra unge som søker hjelp for ulike kroppslige plager.

– De kan ha vondt i hode, føle seg tungpustet, eller være stive i skuldre eller rygg. Ofte skjønner de ikke hvorfor de har disse plagene. Men når vi får snakket litt med dem så blir det tydelig for oss at det er press og stress som ligger bak, sier Løytegaard.

Voksent stress

Tidligere var det gjerne voksne mennesker, med jobb og familie som fikk slike problemer gjerne knyttet til stress. Men dette har flyttet seg nedover.

Charlotte Riis

Charlotte Riis sier unge stresser med å være best på alle områder, og at det setter seg i kroppen.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Nå opplever spesielt unge jenter det som tidligere var forbeholdt voksne. «Aldersgrensen» for dette har falt masse de siste årene, sier naprapat Charlotte Riis.

Riis behandler både jenter og gutter, men opplever at flere jenter får stressproblemer.

– De stresser med at de skal prestere best på skolen, de skal se best ut, også skal de spise sunnest. Det er veldig ekstremt, og kravene de setter til seg selv er høye, sier Riis.

Les også:

Mange impulser

Unge i dag blir utsatt for langt flere impulser enn det barn og unge tidligere fikk servert. Det kan også være en årsak til at mange får plager.

– Tidligere var det mye færre impulser som nervesystemet måtte håndtere. Nå er det for eksempel ti ganger så mange slike nerveimpulser kroppen må håndtere som for 30 år siden. Slikt setter seg i kroppen, sier Jens Olav Skar hos Naprapatlandslaget i Skien.

Jens Olav Skar

Jens Olav Skar sier unge i dag må håndtere langt flere nerveimpulser enn tidligere

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK