NRK Meny
Normal

Jeanette (25): – Jeg melder meg frivillig

SKIEN (NRK): – Eldre i Drangedal skal ikke være redde når de legger seg om kvelden. Det kan jeg ikke ha på min samvittighet, sier Jeanette Mo Gisholt. Men ordføreren sier nei.

Jeanette Mo Gisholt melder seg frivillig som nattevakt for eldre i Drangedal.

Jeanette Mo Gisholt (25) er opprørt over at eldre føler seg redde når de mister nattevakta.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

– Jeg har hatt klump i magen siden jeg hørte historien om Agnes (103) og Gudmund (96). Det er vondt å høre hvor redde de er når de mister nattevakta, sier Jeanette Mo Gisholt fra Skien.

25-åringen reagerer sterkt på at eldre ved to bokollektiv i Drangedal mister sin faste nattevakt for at kommunen skal spare 1,3 millioner kroner.

– Tie og tåle

Gudmund Straume på 96 år og Agnes Kittilsen på 103 år fortalte sin historie i NRK før helgen.

Jeanette Mo Gisholt vil nå melde seg som frivillig nattevakt for at de eldre skal slippe å være redde. 25-åringen stiller seg mange spørsmål rundt hvordan de eldre blir behandlet når slunkne kommunekasser fører til kutt i eldreomsorgen.

– Burde ikke de eldre kunne føle seg trygge? Burde ikke en verdig alderdom være en absolutt selvfølge? Hvis jeg kan få lov å hjelpe til, så vil jeg gjøre det, sier hun.

Birgit Lia er medlem av Eldrerådet i Telemark.

– Det er en beundringsverdig tanke at hun vil stille opp som frivillig nattevakt, sier medlem i Eldrerådet i Telemark Birgit Lia.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Jeanette er utdannet barnevernspedagog og jobber i dag på et omsorgssenter for enslig mindreårige asylsøkere. Hun jobber flere døgn i strekk for så å ha fri en lengre periode.

– Når jeg hører at Agnes sier at hun bare må tie og tåle, vil jeg stå frem og si at sånn kan vi ikke ha det i Norge, sier Jeanette.

Dersom hun får lov til å jobbe som frivillig nattevakt, vil hun forsøke å få med seg flere. Hennes egen mor har allerede lovet at hun vil være med å bidra.

Jeanette Mo Gisholt ringer ordføreren i Drangedal

Onsdag formiddag ringte Jeanette Mo Gisholt til ordføreren i Drangedal, for å melde seg som frivillig nattevakt. Svaret hun fikk var ikke oppløftende.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Ordføreren sier nei

Ordfører i Drangedal, Karianne Sydtveit Reiten, sier hun ikke kan takke ja til 25-åringens tilbud.

Jeg kan ikke si ja til det. Det er ikke bare å sette inn andre mennesker som skal overta en slik type jobb. Her handler det blant annet om taushetsplikt og håndtering av medisiner. Her er det ikke fritt frem. Jeg har sagt til Jeanette at jeg ikke har vært borti dette før, og vet for lite om det. Derfor er hun velkommen til å ta kontakt med helse- og sosialsjefen vår.

Reiten sier hun ikke kommer til å foreta seg noe mer i saken, fordi dette er noe administrasjonen i Drangedal kommune bør håndtere.