NRK Meny
Normal

Meget stor skogbrannfare

I går gikk det galt i Telemark. Nå ber brannvesenet folk om å være forsiktige.

Skogbrann Kviteseid

Det er stor skogbrannfare flere steder, som her ved Kvitsund i Telemark.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det er stor skogbrannfare over hele Sør-Norge. Mange steder viser skogbrannindeksen at det er meget stor fare for skogbrann.

– Det har vært litt nedbør noen steder i Telemark, men det har vært så lite at det ikke har noen effekt på indeksen, sier varabrannsjef i Skien, Ove Stokkeland.

Nekter ikke bålbrenning

Han ber alle som vil brenne bål om å være ekstremt forsiktige.

– Vi nekter ikke folk å brenne bål, men ber dem om å være aktsomme. Og det har jeg inntrykk av at de fleste er, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skogbrann Sauherad

I Sauherad begynte det å brenne onsdag ettermiddag.

Foto: Øystein Økter / NRK

Stokkeland og hans mannskaper har de siste dagene fått flere spørsmål fra folk om de kan brenne bål. Da gir han de beste råd han har.

Husk vann

– Det er at man må være i nærheten av vann eller slukkeutstyr hvis man skal grille pølser. Vi anbefaler imidlertid om å la vær med bråtebrann. Det er knusktørt, og litt vind kan føre til stor skade.

Skogbrannindeksen til Meteorologisk institutt viser at den aller største brannfaren er langs kysten. Lengre inn i landet har snøen ligget noe lenger, og det er derfor nokså fuktig.

– Vi ser at mange har fri, og de ønsker å bruke dagene til å rydde og stelle rundt husene sine. Men de må være forsiktige hvis de vil brenne bål, sier varabrannsjefen.

Skogbrann Kviteseid

I Kviteseid tok det en stund før brannvesenet fikk kontroll over brannen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Trolig ikke påsatt

Onsdag ettermiddag gikk det galt flere steder i Telemark. I løpet av ettermiddagen fikk brannvesenet melding om hele fire skogbranner. Også i Vest-Agder var det en skogbrann. Det er foreløpig usikkert hvordan disse brannene startet.

– Vi vet ikke hvordan de startet, men det er ingen grunn til å tro at de er påsatt, sier operasjonsleder i Telemark politidistrikt, Jens Arne Bærland.

 • Mangler 70 bøssebærere

  TV-aksjonen mangler 70 bøssebærere i Skien, det opplyser fylkesaksjonsleder i Telemark, Arild Flatland. Bøssebærerne starter å gå klokka 16.00, og Flatland oppfordrer folk til å ringe 0225 dersom de har mulighet til å bidra.

  Bøssa TV-aksjonen 2017
  Foto: Anette Torjusen / NRK
 • 150 demonstrerte i Skien

  Rundt 150 personer gikk i går i fakkeltog i Skien til protest mot pelsdyrnæringa. Totalt så var det rundt 9000 som deltok i protestene rundt om i 30 byer i landet, melder arrangørene.

  Fakkeltog mot pelsdyrnæringa
  Foto: PRIVAT
 • Vannlekkasje i Skien

  Det er en stor vannlekkasje i Skien sentrum, skriver TA. En av hovedvannledningene i sentrum har gått i stykker og det vil ta flere timer å utbedre skadene. Vannet er koblet av og det er et område med mange kontorlokaler og få leiligheter som er ramma.

 • Vil ruste opp Lietorvet

  Bratsberg Næringseiendom vil ruste opp Lietorvet i Skien for 60 millioner kroner, skriver TA. Haavard Skare som er administrerende direktør i Bratsberg Næringseiendom, gleder seg til å revitalisere kjøpesenteret.

  Lietorvet, Skien
  Foto: Øystein Økter / NRK