NRK Meny
Normal

Meget stor skogbrannfare

I går gikk det galt i Telemark. Nå ber brannvesenet folk om å være forsiktige.

Skogbrann Kviteseid

Det er stor skogbrannfare flere steder, som her ved Kvitsund i Telemark.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det er stor skogbrannfare over hele Sør-Norge. Mange steder viser skogbrannindeksen at det er meget stor fare for skogbrann.

– Det har vært litt nedbør noen steder i Telemark, men det har vært så lite at det ikke har noen effekt på indeksen, sier varabrannsjef i Skien, Ove Stokkeland.

Nekter ikke bålbrenning

Han ber alle som vil brenne bål om å være ekstremt forsiktige.

– Vi nekter ikke folk å brenne bål, men ber dem om å være aktsomme. Og det har jeg inntrykk av at de fleste er, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skogbrann Sauherad

I Sauherad begynte det å brenne onsdag ettermiddag.

Foto: Øystein Økter / NRK

Stokkeland og hans mannskaper har de siste dagene fått flere spørsmål fra folk om de kan brenne bål. Da gir han de beste råd han har.

Husk vann

– Det er at man må være i nærheten av vann eller slukkeutstyr hvis man skal grille pølser. Vi anbefaler imidlertid om å la vær med bråtebrann. Det er knusktørt, og litt vind kan føre til stor skade.

Skogbrannindeksen til Meteorologisk institutt viser at den aller største brannfaren er langs kysten. Lengre inn i landet har snøen ligget noe lenger, og det er derfor nokså fuktig.

– Vi ser at mange har fri, og de ønsker å bruke dagene til å rydde og stelle rundt husene sine. Men de må være forsiktige hvis de vil brenne bål, sier varabrannsjefen.

Skogbrann Kviteseid

I Kviteseid tok det en stund før brannvesenet fikk kontroll over brannen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Trolig ikke påsatt

Onsdag ettermiddag gikk det galt flere steder i Telemark. I løpet av ettermiddagen fikk brannvesenet melding om hele fire skogbranner. Også i Vest-Agder var det en skogbrann. Det er foreløpig usikkert hvordan disse brannene startet.

– Vi vet ikke hvordan de startet, men det er ingen grunn til å tro at de er påsatt, sier operasjonsleder i Telemark politidistrikt, Jens Arne Bærland.

 • 2,6 millioner til bluesfestivalen

  Norsk Kulturråd gir bluesfestivalen og bluesen på Notodden festivalstøtte på 2,6 millioner kroner både i 2018, 2019 og 2020, skriver Telen. Det er en liten nedgang fra årets statsstøtte på 2,76 millioner.

 • Kjørte i lysløypa

  En bil kjørte i lysløype-traseen på Jarsen i natt. Politiet stoppet en mann og en kvinne i 20 og 30-åra. Bilen er funnet og politiet har mistanke for ruspåvirket kjøring. Ingen av de to personenene som ble stoppet hadde førerkort.

 • Nei til eigedomsskatt

  Både Seljord og Vinje seier nei til å innføre eigedomsskatt no. Vinje seier nei mot røystene til SV, medan Miljøpartiet Dei Grøne var det einaste partiet som røysta for å innføre skatten i Seljord.

 • 24 millioner til Vinje-senteret

  Vinje kommunestyre vedtok i dag et budsjett som gjør at byggingen av Vinje-senteret kan starte i 2018. Senteret skal holde til i nedlagte Vinje skule. Kostnadene på ombygging og tilbygg er regnet til vel 24 millioner kroner.