NRK Meny
Normal

Med plast på bunaden

Bunadssøljer i plast og moderne teppe vove som for 100 år sidan, kan vere nykelen for å ta vare på den norske folkekunsten. Folkekunststudentar frå Rauland og designstudentar frå Budapest, spelar på lag for å sikre at tradisjon også vert ein del av framtida.

Future Traditions

UTSTILLING: Telemark kunstsenter i Skien opna i går utstillinga fra prosjektet 'Future Traditions'.

Foto: Martin Torstveit / NRK

– Me håpar jo at fleire av desse gjenstandane og kleda kan produserast og seljast i framtida. Studentane våre skal jo prøve å leve av kunst og design når dei er ferdig utdanna. Så gjennom dette prosjektet vert dei godt skodd, seier Bodil Akselvoll.

Bodil Akselvoll

PROSJEKTLEIAR: Akselvoll leiar samarbeidsprosjektet der tradisjon og folkekunst blir satt i fokus.

Foto: Martin Torstveit / NRK

Future Traditions heiter prosjektet Akselvoll refererer til. Sjølv er ho prosjektleiar for samarbeidsprosjektet som skal endar opp i ei utstilling på Telemark kunstsenter i Skien.

Les også: Signe(20) utdanner seg til å bli bunadstilvirker

Prosjektet skal sørgje for at tradisjon og folkekunst også har ein plass i dei norske heimar fleire år fram i tid. Studentar frå Noreg og Ungarn har slått seg saman og lagd ulike gjenstandar og klede, som er prega av ulike element frå folkekunsten.

– Tradisjon er jo noko me alltid har med oss, men det er vanskeleg å overføre ein stilart direkte frå 1800-talet og inn i moderne tid. Ein må difor tolke slike stilar og skape noko nytt. Det er slik studentane har jobba med dette prosjektet, seier Akselvoll.

Future Traditions

Ulv i fåreklær

Prosjektet tok til i januar 2015 og er eit samarbeid mellom Moholy-Nagy University of Art and Design (MOME) i Budapest og Høgskulen i Søraust-Noreg avdeling Rauland. Elleve studentar frå Rauland og ti frå Budapest har vore med.

Prosjektet er finansiert av EEA-midlar og prosjektet har fått nærmare to millionar kroner i støtte.

– Det har vore ei fantastisk oppleving. Spesielt den tida me hadde på Rauland der du vart mura inne og hadde eit enormt fokus på å jobbe. Det er jo ikkje så mange fritidssyslar der oppe, ler designstudent ved MOME, Zsòfia Papp.

Ho har teke turen til Noreg i samband med opninga av utstillinga.

Papp sitt bidrag til prosjektet er tradisjonelle klesdrakter frå Ungarn, men når du kikkar nærmare på den eine drakta, kan du sjå orda "ulv i fåreklær" sydd inn som eit mønster. Papp har altså latt seg inspirere av det norske ordtaket når ho har lagd drakta.

Zsòfia Papp

INSPIRERT: Zsòfia Papp har latt seg inspirere av Noreg i arbeidet ho har gjort.

Foto: Martin Torstveit / NRK

Fleire av gjenstandane på utstillinga er meint å kunne produserast og seljast i framtida. Det same gjeld draktene til Papp.

– Dette var fyrste stadiet mitt for denne klesdrakta, men eg håpar absolutt at eg kan utvikle konseptet og at eg kan få det i produksjon, seier Papp.

Utstillinga er på Telemark kunstsenter i Skien opnar kl. 18.00 Fredag 28. oktober.

 • Leter etter savnet pasient

  En kvinne på 88 år som er pasient på Vessia i Porsgrunn er savnet. Politiet er ikke sikker på hva hun hadde på seg da hun forsvant. Likevel ber politiet folk om å ringe 02800 dersom de ser kvinnen.

 • Anmeldt for scooterkjøring

  Politiet og Statens naturoppsyn har utført kontroll av motorferdsel i utmark i Vinje og Seljord denne helgen. 4 personer er anmeldt for å ha kjørt snøscooter uten løyve. Statens naturoppsyn har skrevet ut 3 gebyrer til snøscooterkjørere som har kjørt utenfor lovlige traseer i Vinje.

 • Fare for flere feil

  222 kunder er nå uten strøm i Vestfold og Grenland. De fleste av disse er knyttet til en kontrollert utkopling for å fjerne is fra ledningene vest for Farrisvannet i Larvik. Det skriver Skagerak i en pressemelding. Mange steder er det mye snø og is på ledninger og trær. Faren for nye feil gjør at selskapet gjennomfører kontrollerte utkoblinger. Mildværet og nedbøren som er ventet til uka øker faren for nye feilsituasjoner, ifølge Skagerak Nett. Derfor opprettholder derfor selskapet full beredskap. Se avbruddskart her.

  Mats Holmbakken, Skagerak Nett, driver feilretting i høyden.
  Foto: Geir Iskasen / Skagerak Nett
 • Fikk tur over Skien

  Fem luftballonger fløy i dag over Skien. For en av dem som var med ble det hele en stor overraskelse. Helena Byggstøyl trodde egentlig at hun skulle på skitur, men ble lurt av kjæresten. Han hadde planlagt en luftballongtur over Skien. Turen endte med en god landing på en gangsti rett ved Børsesjø.

  Luftballong over Skien.
  Foto: Helena Louisa Byggstøyl / privat