NRK Meny
Normal

Med plast på bunaden

Bunadssøljer i plast og moderne teppe vove som for 100 år sidan, kan vere nykelen for å ta vare på den norske folkekunsten. Folkekunststudentar frå Rauland og designstudentar frå Budapest, spelar på lag for å sikre at tradisjon også vert ein del av framtida.

Future Traditions

UTSTILLING: Telemark kunstsenter i Skien opna i går utstillinga fra prosjektet 'Future Traditions'.

Foto: Martin Torstveit / NRK

– Me håpar jo at fleire av desse gjenstandane og kleda kan produserast og seljast i framtida. Studentane våre skal jo prøve å leve av kunst og design når dei er ferdig utdanna. Så gjennom dette prosjektet vert dei godt skodd, seier Bodil Akselvoll.

Bodil Akselvoll

PROSJEKTLEIAR: Akselvoll leiar samarbeidsprosjektet der tradisjon og folkekunst blir satt i fokus.

Foto: Martin Torstveit / NRK

Future Traditions heiter prosjektet Akselvoll refererer til. Sjølv er ho prosjektleiar for samarbeidsprosjektet som skal endar opp i ei utstilling på Telemark kunstsenter i Skien.

Les også: Signe(20) utdanner seg til å bli bunadstilvirker

Prosjektet skal sørgje for at tradisjon og folkekunst også har ein plass i dei norske heimar fleire år fram i tid. Studentar frå Noreg og Ungarn har slått seg saman og lagd ulike gjenstandar og klede, som er prega av ulike element frå folkekunsten.

– Tradisjon er jo noko me alltid har med oss, men det er vanskeleg å overføre ein stilart direkte frå 1800-talet og inn i moderne tid. Ein må difor tolke slike stilar og skape noko nytt. Det er slik studentane har jobba med dette prosjektet, seier Akselvoll.

Future Traditions

Ulv i fåreklær

Prosjektet tok til i januar 2015 og er eit samarbeid mellom Moholy-Nagy University of Art and Design (MOME) i Budapest og Høgskulen i Søraust-Noreg avdeling Rauland. Elleve studentar frå Rauland og ti frå Budapest har vore med.

Prosjektet er finansiert av EEA-midlar og prosjektet har fått nærmare to millionar kroner i støtte.

– Det har vore ei fantastisk oppleving. Spesielt den tida me hadde på Rauland der du vart mura inne og hadde eit enormt fokus på å jobbe. Det er jo ikkje så mange fritidssyslar der oppe, ler designstudent ved MOME, Zsòfia Papp.

Ho har teke turen til Noreg i samband med opninga av utstillinga.

Papp sitt bidrag til prosjektet er tradisjonelle klesdrakter frå Ungarn, men når du kikkar nærmare på den eine drakta, kan du sjå orda "ulv i fåreklær" sydd inn som eit mønster. Papp har altså latt seg inspirere av det norske ordtaket når ho har lagd drakta.

Zsòfia Papp

INSPIRERT: Zsòfia Papp har latt seg inspirere av Noreg i arbeidet ho har gjort.

Foto: Martin Torstveit / NRK

Fleire av gjenstandane på utstillinga er meint å kunne produserast og seljast i framtida. Det same gjeld draktene til Papp.

– Dette var fyrste stadiet mitt for denne klesdrakta, men eg håpar absolutt at eg kan utvikle konseptet og at eg kan få det i produksjon, seier Papp.

Utstillinga er på Telemark kunstsenter i Skien opnar kl. 18.00 Fredag 28. oktober.

 • Går ut som nummer 38

  Magnus Krog frå Høydalsmo hamna på 38.-plass i hopprennet i verdscupen i Klingenthal i Tyskland. Dermed går han ut tre minutt og ti sekund etter tyske Fabian Riessle. Langrennsdelen startar 13.45, og blir sendt direkte her.

 • Skal diskutere skule og energi

  I helga held Telemark Ap sitt årsmøte i Vrådal. Heildagsskule og EU sitt energisamarbeid er to av hovudsakene på årsmøtet, seier fylkesleiar Terje Aasland. Han vil også gjera greie for kvifor Ap vil stemme for mistillit til justisminister Listhaug.

  Terje Aasland (Ap) står foran en rød vegg
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Bygger ned lite dyrka mark

  I fjor vart det bygd ned berre 21 mål dyrka mark i Telemark. Det er det lågaste talet på ti år, viser tal frå fylkesmannen. Landbruksdirektør Helge Nymoen seier at tala syner at stadig fleire forstår verdien av å ta vare på dyrka mark.

  Overvik
  Foto: NRK/Stein Lorentzen