NRK Meny
Normal

Ei vaktbikkje for klima

BØ (NRK): Miljøpartiet de Grønne har satt sitt preg på politikken i Midt-Telemark. I både Bø og Sauherad har partiet havnet i posisjon etter valget.

Helle Friis Knutzen, MdG i Sauherad

Miljøpartiet de Grønne i Sauherad vil kjempe for sykkelveg mellom Gvarv og Bø, forteller leder, Helle Friis Knutzen.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Valglogo

– Det er selvsagt kjempegøy, sier toppkandidat for MdG i Sauherad, Helle Friis Knutzen.

Hun hadde håpet å komme inn i kommunestyret, men at partiet fikk to representanter, og i tillegg er blitt en del av flertallskoalisjonen i kommunen, hadde hun ikke regnet med.

– Jeg sa før valget at jeg skulle være ei vaktbikkje for klima, enten jeg kom i opposisjon eller i posisjon. Og det er selvsagt ekstra stas å få muligheten til å sitte i posisjon, og være med på å påvirke, fortsetter Knutzen.

Les også: Miljøpartiet er vinnaren før valet

Vekket de andre partiene

MdG-kollega i Bø, Ingebjørg Nordbø er enig med Knutzen. Nordbø mener partiet hennes var med på å sette klima og miljø på dagsorden også før valget.

Ingebjørg Nordbø, Miljøpartiet de Grønne i Bø

Ingebjørg Nordbø, førstekandidat for MdG i Bø vil ha omkamp om Oterholtfossen.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Det er ingen tvil om at de andre partiene polerte miljøpolitikken sin, når de så hvor godt vi gjorde det på målingene i valgkampen, sier Nordbø.

Hun har en lang politisk karriere bak seg, og den siste perioden satt hun i kommunestyret for Venstre.

– Men det er i MdG jeg er mest komfortabel. Det er deilig å føle seg hjemme, sier hun, som stilte til valg for de Grønne i Bø tidlig på 90-tallet.

Kjemper for Oterholtfossen

Hun meldte seg ut av Venstre tidligere i år, da saken om å bygge kraftverk i Oterholtfossen i Bø kom opp. Venstre stemte for en utbygging, det gikk ikke Nordbø med på.

– Jeg hadde ikke samvittighet til å være med på et slikt vedtak. Å nærmest tørrlegge en slik foss er i mine øyne helt håpløst, sier hun.

Og selv om kommunestyret i februar vedtok en utbygging, gir ikke Nordbø opp kampen.

– Kampen er ikke over, og vi skal kjempe til siste slutt.

Fokus på sykkel og kollektivtrafikk

For Helle Friis Knutzen i Sauherad, er gang- og sykkelvei mellom Bø og Gvarv en av de viktigste sakene å jobbe for.

– Det er veldig mange som pendler mellom Gvarv og Bø, og det er ikke mange kilometer som gjenstår før det er gang- og sykkelvei langs hele strekningen. Det må vi få på plass.

Hun vil også kjempe for bedre kollektivtilbud i regionen, samt pålegge kommunalt ansatte å kjøre kollektivt.

– Sauherad kommune bruker årlig 1,2 millioner kroner i kjøregodtgjørelser. Disse pengene burde brukes på å kjøre kollektivt til møter eller andre ting.

Hun bruker Bratsbergbanen som eksempel.

– Skal folk i møter i Grenland, ta toget! Det er miljøvennlig, raskt og billig, sier Knutzen, som også støtter Ap sitt forslag om at toget skal stoppe på Hjuksebø, i tillegg til på Nordagutu.

 • Slutt på lukka møter

  Ordførar Hedda Foss Five i Skien vel å kutte praksisen med dei lukka møta og flyttar innhaldet i samlingane til andre fora som er opne for pressa, skriv Varden. Endringa skjer etter at Fylkesmannen konkludera med at gruppeleiarmøta i nabokommunen Porsgrunn var i strid med kommunelova.

  Hedda Foss Five
  Foto: Martin Torstveit
 • Her kan du se Østafjells 20.55:

  Østafjells 20:55
 • Dømt for å ha tent på eget hus

  Agder lagmannsrett har dømt en mann fra Midt-Telemark til 10 måneders ubetinga fengsel, for å ha tent på sitt eget hus, skriver TA. Mannen i 30-årene ble frikjent i tingretten, men flertallet av dommerne i lagmannsretten var uenige.

 • Her kan du se Østafjells 18.50:

  Østafjells 18:50