NRK Meny
Normal

– Jeg synes det ble en unødvendig lang tur

Tone Mari Moland fikk beskjed om at hun måtte hjem og hente passet, to timer unna, da hun ikke hadde gyldig ID for å ta mopedlappen.

Tone Mari Moland

16 år gamle Tone Mari Moland er oppgitt over at hun måtte kjøre tur-retur Drangedal for å hente passet som eneste gyldige ID.

Foto: Privat

16 åringen fra Drangedal i Telemark skulle ta mopedlappen. Hun gledet seg til å endelig kunne suse av gårde på mopeden, som hadde stått på låven siden søsteren tok lappen på moped for seks år siden.

– Jeg kom bort på Trafikkstasjonen i Skien og skulle ta denne lappen da, og hun i skranken spør om jeg har gyldig ID. Det hadde ikke jeg tenkt på før jeg reiste hjemmefra, og på bankkortet mitt har jeg ikke ID eller bilde. Hun sa at for at jeg skulle få ta mopedlappen måtte jeg ha med passet mitt. Det lå hjemme i Drangedal, forteller Tone Mari.

I Norge er pass, førerkort og bankkort regnet som gyldig legitimasjon. Men etter påtrykk fra Politiet og sikkerhetsmiljøene i bankene har banknæringen bestemt å avvikle ordningen med å tilby bankkort som godkjent ID. Bakgrunnen for avgjørelsen er at bankkortene ikke gir god nok sikkerhet mot forfalskninger og kopiering.

Måtte hente passet hjemme

Heldigvis hadde Tone Mari med seg moren sin til Biltilsynet, og hun spurte om det var greit at hun kunne hente passet hjemme i Drangedal etter at datteren hadde tatt mopedlappen.

– Det sa de var greit, men vi måtte kjøre en time hjem til Drangedal for å hente det, og en time tilbake. Da jeg kom og skulle vise passet, var det så vidt hun kikket på det. Hun så kun på bildet, og kikket ikke på noe personnummer eller fødselsnummer. Jeg synes det var en ganske unødvendig tur, sier 16-åringen oppgitt.

– Har regler å følge

Førstekonsulent ved Skien Trafikkstasjon, Marianne Bjørholdt sier at de må være strenge, og praktisere reglene som gjelder.

– Når vi skal gi ut et førerkort utsteder vi ikke bare en førerrett, vi gir også ut en legitimasjon. Statens vegvesen skal ikke være de som gir ut ID eller legitimasjon for første gang.

– Her hadde 16-åringen to timers reisevei hjem for å hente gyldig ID, altså pass. Er det ikke mulig å vise skjønn i slike tilfeller?

Jeg ser jo at det i dette tilfellet kan virke veldig strengt, men vi har regler som vi forholder oss til. Vi må gjøre det som våre overordnede har sagt at vi må gjøre. At det for noen kan virke veldig tungvint skjønner jeg, sier Bjørholdt.

– Kortene som blir mest borte

Per Halvorsen, banksjef Sparebank1 Telemark

Administrerende direktør i Sparebank1 Telemark, Per Halvorsen, sier fremtidens ID er passet ditt.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Administrerende banksjef i Sparebank1 Telemark, Per Halvorsen, sier myndighetene har satt i gang prosessen med å fjerne bankkort som gyldig ID fordi det er de kortene som oftest blir borte.

– Folk glemmer dem igjen eller mister dem. Voksne mennesker bruker bankkortet som betalingskort og ikke som et ID-kort. Når du betaler i en butikk er det ingen som spør om ID fordi du må ha en kode. Der går det bra, men ungdommen bruker det ofte som bankkort, og der har vi en utfordring, sier Halvorsen.

Han understreker at ungdom som ønsker bilde på bankkortet kan gjøre det, men at standarden fremover er bankkort uten bilde.

Banksjefen sier at de har fått mange reaksjoner, spesielt fra ungdom, etter at bildene forsvant fra bankkortene.

Flere ungdommer har reagert, men ikke de voksne. I fremtiden er det passet som vil bli det offentlige ID-kortet.