Hopp til innhold

Måtte flykte fra uroligheter i Kenya

Anne Stine Tveter Reidarsen og familien har arbeidet blant gatebarna og syke i Kisumu i en årrekke. – Nå ble det for farlig å være der.

Uroligheter i Kisumu

Det er veisperringer mange steder i hovedgatene i Kisumu. Anne Stine Tveter Reidarsen tok bilder gjennom vinduet i drosjen hun satt i.

Foto: Anne Stine Tveter Reidarsen / Privat

De hadde gledet seg til 25-årsfeiring med gatebarn, venner og kjente i Kisumu. Hjelpearbeidet med aktiv støtte og penger fra norske bidragsytere har vært med på å gi et nytt liv til mange i byen ved Victoria-sjøen.

Anne Stine Tveter Reidarsen

Anne Stine Tveter Reidarsen er en av pådriverne som sørger for at fattige og syke får helsehjelp og utdanning i Kisumu.

Foto: Privat

– Vi følte oss ikke trygge. Vi kunne ikke gå ute på gatene og være i store folkemengder som vi har vært tidligere.

De hørte skudd utenfor hotellområdet der de bodde

Skiens-kvinnen Anne Stine Tveter Reidarsen er ingen skvetten turist. Hun ble født i Kisumu da foreldrene var misjonærer der på 1960-tallet. Siden har hun vært der en rekke ganger for å møte venner og hjelpe til i arbeidet med å gi utdanning og helsehjelp til mange i slummen.

Drept i opptøyer

De siste ukene har det vært uroligheter flere steder i Kenya i forbindelse med valget der. I Kisumu har noen blitt drept, og mange har havnet på sykehuset med skuddskader.

Presidentvalget i august ble annullert blant annet på grunn av feil i rapportering fra valglokalene. Torsdag skulle kenyanerne gå til valglokalene på nytt, men dette valget er utsatt flere steder på grunn av uroligheter.

Det er den sittende president Uhuru Kenyatta som stiller til valg, og han er den eneste kandidaten etter at opposisjonsleder Raila Odinga har trukket seg. Odinga sier han ikke har tillit til at valget blir fritt og rettferdig.

Avlyste tur

20 faddere som støtter Prosjekt Gatebarn og Jan's Academy som ble etablert av den norske misjonæren Jan Kristensen, skulle reist til Kisumu 25. oktober. Den turen ble avlyst i siste liten.

Styreformann Otto Halvorsen i Prosjekt Gatebarn sier det var en vanskelig avgjørelse., men de turde ikke ta sjansen. Da han var i kontakt med ledelsen i Kisumu tidligere i dag, fortalte de om barrierer på veien til skolen de driver.

– Det er helt ville tilstander der nå, sier Halvorsen som er redd for hvordan demokratiet kommer til å utvikle seg i Kenya.

Reiser tilbake

– Det er ikke trygt for skolebarna heller. De må være hjemme nå, forteller Reidarsen. Gatebarna de har ansvaret for, blir tatt hånd i et trygt område.

Anne Stine Tveter Reidarsen

Anne Stine Tveter Reidarsen kjenner mange i Kenyas tredje største by.

Foto: Privat

Hun har aldri opplevd så voldsomme uroligheter og usikkerhet som de gjør i Kenya nå.

– Jeg håper og tror at de øverste lederne maner til fred. Majoriteten ønsker jo det.

De kommer til å planlegge en ny faddertur, men det er usikkert når det blir. Anne Stine Tveter Reidarsen antyder at de kan reise igjen høsten 2018.

– Ja, jeg reiser tilbake når det blir trygt. Helt sikkert.

Uroligheter i Kisumu

Flere steder hadde noen tent på bildekk eller søppel.

Foto: Anne Stine Tveter Reidarsen / Privat

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark