NRK Meny
Normal

Måtte flykte fra terroren i Nice

Silje Evanger Pedersen gjemte seg i en kjeller på restauranten hun spiste på under gårsdagens dramatikk i Frankrike. Nå reiser hun videre for å feriere et annet sted.

FRANCE-ATTACK

KAOS: Silje Evanger Pedersen hadde bare vært i Nice et par timer før dramatikken oppstod.

Foto: VALERY HACHE / Afp

Klokken 20 torsdag kveld lander Silje Evanger Pedersen fra Hjuksebø i Telemark på flyplassen i Nice. Etter et kort stopp innom hotellet tusler hun med følget nedover mot promenaden, der det skulle være fyrverkeri på stranda i forbindelse med Frankrikes nasjonaldag.

På veien oppdager hun en koselig restaurant i en smal gate, og endrer planene om å gå ned til promenaden. Det kan ha reddet livet til 31-åringen.

I 22.30-tiden kommer en stor, hvit kassebil kjørende i full fart inn i en tettpakket folkemengde som var samlet langs strandpromenaden. I skrivende stund kostet det 84 mennesker livet.

Måtte søke ly i et hemmelig rom i kjelleren

Samtidig som dette skjer, noen hundre meter oppe i gamlebyen, sitter Silje Evanger Pedersen på en restaurant og nyter desserten, omringet av stearinlys og middelhavsvarme. Plutselig begynner alle rundt å løpe og skrike.

– Vi ble ropt på av dem som eide restauranten om at vi måtte komme oss inn for å søke ly. De var så redde at de brølte, og vi fikk beskjed om å gå ned i et hemmelig rom i kjelleren. Men det var ikke så lett å komme ned. Folk frøys helt, og hadde fullstendig panikk, sier Pedersen.

Dørene ble lukket, og alle ble helt stille.

– Jeg tenkte at det var noen som gikk rundt i gatene og skjøt. Det var det eneste jeg skjønte da jeg spurte om hva som foregikk, sier hun.

Etter en drøy halvtime roet situasjonen seg. Tilsynelatende.

Vel ute i gata begynte panikken på nytt å spre seg, og denne gangen søkte de ly i en leilighet som mange løp inn i. Hva som var årsaken til at panikken plutselig spredte seg på nytt, vet hun ikke.

– I ettertid har jeg skjønt at jeg aldri var i ordentlig fare, men når en får panikk og begynner å hyle og springe, så gjør alle det. Og på det tidspunktet ante vi ikke hva som foregikk. Vi visste bare at det var skyting, sier hun.

Reiser bort fra Nice

Foreløpig har 31-åringen kun holdt seg inne på hotellrommet etter hendelsen. Planen var å være i Nice frem til mandag, men nå har hun bestemt seg for å reise til en by i nærheten.

– Jeg tror ikke det er så veldig god stemning i Nice i dag. Det er helt forferdelig tragisk, sier hun.

 • Klart for ny runde i cupen

  Trekninga til andre runde i NM i fotball for herrar er klar. Skarphedin møter Husøy og Foynland, mens Hei skal spele mot Halsen. Begge telemarkslaga skal spele på bortebane denne runden.

 • Seld for 2,7 millionar kroner

  Telemarks dyraste hyttetomt er no seld. Det melder Varden. Hyttetomta har vore til sals sidan 2016, og ligg inne i Silkedalen på Vierli. Prisen vart til slutt 2,7 millionar kroner.

 • Nittisju av hundre brukar belte

  Nittisju av hundre busspassasjerar i Telemark brukar belte. Det syner ei undersøking Statens vegvesen har gjort denne veka. I ei tilsvarande undersøking for to år sidan var det meir enn dobbelt så mange som ikkje brukte belte.

  Busser i Telemark
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Ap-topp vert etterforska

  Politiet startar etterforskinga av Magnus Straume etter påske. Ap-politikaren i Drangedal er meld for å ha stole pengar frå ein person han var støttekontakt for. Straume seier at han er uskuldig, og at han ser fram til at etterforskinga vil reinvaske han.

  Magnus Straume
  Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK