NRK Meny
Normal

Måtte bruke uthulet kurvstol som toalett

To utenlandske arbeidere bodde under svært dårlige forhold, måtte gå på do i en kurvstol i hagen og brukte hageslangen som dusj.

Kurvstol brukt som toalett

TOALETT: En uthulet kurvstol måtte gjøre nytten som toalett for de to brødrene som var ansatt av firmaet i Skien.

Foto: Rune Tønnesen / Fellesforbundet

Saken gjelder arbeiderne Andnej og Zbigniew som bodde under svært dårlige forhold i en slitt, gammel campingvogn. De måtte blant annet gå på do i en kurvstol i hagen og brukte hageslangen til dusjing.

Det verste de har sett

Slik bodde de to brødrene fra Polen i mange måneder i 2015 og 2016 mens de jobbet for entreprenørfirmaet HT Eiendom.

Arbeidstilsynet har karakterisert forholdene som noe av det verste de har sett, og vurderer å anmelde firmaet for brudd på arbeidsmiljøloven, skriver Frifagbevegelse.no.

TA skriver i dag at HT Eiendom i Forliksrådet har godtatt å betale 90 000 kroner til to polske arbeidere på grunn av store mangler i arbeidskontrakten.

Kurvstol brukt som toalett

Rune Tønnesen i Fellesforbundet ble tipset om boforholdene av en nabo.

Foto: Rune Tønnesen / Fellesforbundet

Organisasjons­medarbeider Rune Tønnesen ved Fellesforbundet Telemark var den som, på vegne av de to arbeiderne, ba Forliksrådet behandle saken.

– En seier

I dag møttes partene, Fellesforbundet Telemark og advokatkontoret Wexels, og endte til slutt med enighet om at hver av de polske arbeiderne skal få 40 000 kroner med et tillegg på 5000 kroner i feriepenger.

– Dette er en seier, sier Tønnesen.

– Det var gjort et dårlig arbeid med kontrakten, og det ble erkjent. Det forelå kun en lønnsslipp og ikke noe oppsigelsesbrev. Arbeidsmiljølovens bestemmelser er simpelthen ikke fulgt, sier Tønnesen.

Eier av HT Eiendom, Terje Ole Rønning, har sagt til TV 2 at han lot de to polske brødrene låne campingvogna for å være snill, og at han føler seg uglesett av Fellesforbundet og Arbeidstilsynet.

Uavhengig av resultatet i Forliksrådet vurderer Arbeidstilsynet nå hva de skal gjøre med saken.

 • Flere flytter til Bø

  Bø er den kommunen i Telemark som har størst befolkningsvekst. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå for tredje kvartal. Bø har en befolkningsvekst på nesten fire prosent, dette er langt over landsgjennomsnittet.

 • Uvær på fjellet

  Det er kolonnekjøring på E134 over Haukelifjell på grunn av dårlig vær. Samtidig er riksvei 7 over Hardangervidda stengt for personbiler.

 • Har fått alvorlege skadar

  Den tre år gamle guten som vart biten av ein hund i ein barnehage i Skien har fått alvorlege skadar i beinet. Han er køyrd til sjukehus og blir operert, seier Jørn Gustav Larsen i politiet.

 • Ny kirke reises i Porsgrunn

  – Byggingen av Østre Porsgrunn kirke kan starte allerede før jul, sier kirkesjef Johannes Sørhaug. Han sier at alt nå er på plass, etter at byggingen har blitt et drøyt år forsinket. Kirken kan stå ferdig sommeren 2019. Den gamle kirken brant i 2011.

  Nye Østre Porsgrunn kirke, Modell "Reis opp"
  Foto: sivilarkitekt Espen Surnevik / Trodahl Arkitekter