NRK Meny
Normal

Måtte bruke uthulet kurvstol som toalett

To utenlandske arbeidere bodde under svært dårlige forhold, måtte gå på do i en kurvstol i hagen og brukte hageslangen som dusj.

Kurvstol brukt som toalett

TOALETT: En uthulet kurvstol måtte gjøre nytten som toalett for de to brødrene som var ansatt av firmaet i Skien.

Foto: Rune Tønnesen / Fellesforbundet

Saken gjelder arbeiderne Andnej og Zbigniew som bodde under svært dårlige forhold i en slitt, gammel campingvogn. De måtte blant annet gå på do i en kurvstol i hagen og brukte hageslangen til dusjing.

Det verste de har sett

Slik bodde de to brødrene fra Polen i mange måneder i 2015 og 2016 mens de jobbet for entreprenørfirmaet HT Eiendom.

Arbeidstilsynet har karakterisert forholdene som noe av det verste de har sett, og vurderer å anmelde firmaet for brudd på arbeidsmiljøloven, skriver Frifagbevegelse.no.

TA skriver i dag at HT Eiendom i Forliksrådet har godtatt å betale 90 000 kroner til to polske arbeidere på grunn av store mangler i arbeidskontrakten.

Kurvstol brukt som toalett

Rune Tønnesen i Fellesforbundet ble tipset om boforholdene av en nabo.

Foto: Rune Tønnesen / Fellesforbundet

Organisasjons­medarbeider Rune Tønnesen ved Fellesforbundet Telemark var den som, på vegne av de to arbeiderne, ba Forliksrådet behandle saken.

– En seier

I dag møttes partene, Fellesforbundet Telemark og advokatkontoret Wexels, og endte til slutt med enighet om at hver av de polske arbeiderne skal få 40 000 kroner med et tillegg på 5000 kroner i feriepenger.

– Dette er en seier, sier Tønnesen.

– Det var gjort et dårlig arbeid med kontrakten, og det ble erkjent. Det forelå kun en lønnsslipp og ikke noe oppsigelsesbrev. Arbeidsmiljølovens bestemmelser er simpelthen ikke fulgt, sier Tønnesen.

Eier av HT Eiendom, Terje Ole Rønning, har sagt til TV 2 at han lot de to polske brødrene låne campingvogna for å være snill, og at han føler seg uglesett av Fellesforbundet og Arbeidstilsynet.

Uavhengig av resultatet i Forliksrådet vurderer Arbeidstilsynet nå hva de skal gjøre med saken.

 • Håper på ny barnehage i 2019

  Porsgrunn kommune håper å kunne åpne nye Frednes barnehage høsten 2019, skriver Varden. Barnehagen brant ned i mai 2016. Foreløpig er den nye kommunale barnehagen kun på skissestadiet.

 • Håper togene går torsdag

  NSB måtte i ettermiddag kansellere tre avganger på Vestfoldbanen i rushtiden. Grunnen var at togsett hadde blitt stående i Skien på grunn av signalfeil. Målet er at alt skal gå som normalt i kveld og i morgen tidlig.

 • To nye bud på het Pors-spiss

  Både Odd og Fredrikstad har kommet med nytt bud på Pors-spiss Tobias Lauritsen, melder TA. – I utgangspunktet er vi fornøyde med begge budene, sier Erik Skredtveit i Pors til avisen.

 • Møter UDI i retten om Bolkesjø

  Eierene av Bolkesjø Hotel i Telemark og UDI møtes i retten i februar, skriver Varden. Årsaken er uenigheter etter at UDI vraket Bolkesjø som asylmottak, og sa opp avtalen som blei inngått i 2015. Saken skal gå i Oslo tingrett.