Hopp til innhold

Øivind (66): – Han er den modigste jeg vet om

SKIEN (NRK): – Det jævligste var da det seksuelle misbruket starta, forteller Marius (23). Hans historie gjør sterkt inntrykk på de unge tilhørerne. Marius vet hva han vil med skolebesøket.

9 klasse på Gjerpen ungdomsskole spør Marius om hvordan han opplevde mishandlingen

- Hvorfor dro du ikke? Marius svarer på spørsmål fra elvene i 9 klasse på Gjerpen ungdomsskole.

– Sa faren din noen gang unnskyld etter å ha slått deg?, spør en av elevene på Gjerpen ungdomsskole.

Elevene har mange spørsmål og Marius ber dem spørre han om absolutt alt de lurer på.

– Han sa aldri unnskyld. Jeg kunne stå å hylgrine etter å ha blitt slått. Han bare gikk uten å si noe, svarer Marius.

Tidligere familieterapeut i Alternativ til Vold, Øivind Aschjem

– Marius er den modigste jeg kjenner. Sannheten om barn som er redde hjemme blir veldig forsterket når han forteller, sier Øivind Aschjem.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK
Christine Karlsen

– Det er utrolig trist å høre hans historie. Det er fint å få en påminnelse om at ikke alle har det bra, sier Christine Karlsen.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Faren hans soner nå en lang dom for volden han utsatte familien for. Mauris forteller at alt det vonde starta i toårs alderen.

– Alt blir mer virkelig

Sammen med Marius er initiativtaker til reddesmå.no og tidligere familieterapeut i Alternativ til Vold, Øivind Aschjem.

– Marius er den modigste jeg kjenner. Jeg er stolt av å kunne være sammen med en som Marius som har opplevd noe så vanvittig vanskelig, og som viser det motet han gjør, sier Aschjem.

Familieterapeuten gjennom mange år venta flere år på å spørre Marius om han ville dele. Han måtte være sikker på at Marius hadde bearbeidet den vonde barndommen slik at han kunne tåle å dele den med andre.

– Alt blir mer virkelig når Marius forteller. Han gir gode råd til unge mennesker om hva de bør gjøre og sier mye om hvordan de ikke skal ha det, sier Aschjem.

9 . klasse på Gjerpen ungdomskole har tema psykisk helse, og elevene får et sterkt møte med Marius som har vokst opp med vold og seksuelt misbruk.

9.-klassene på Gjerpen skole ser filmen "Sinna mann"

De gode rådene

For Marius har det meste av barne- og ungdomsåra gått med til å beskytte de andre i familien og til å skjule blåmerkene. Marius brenner for å hjelpe elever og lærere å oppdage de som trenger hjelp.

– Det kan være at de som aldri våger å ha øyekontakt bærer på vonde hemmeligheter. Snakk med dem som alltid trekker seg unna. Ikke gi opp. Gi dem flere sjanser. Bygg tillit og vær en god venn, sier Marius til elevene.

Elever fra 9 klasse på Gjerpen ungdomsskole viser utdrag fra gruppeoppgaver etter at Marius og Øivind Aschjem har vist dem filmen "Sinna mann".

Elever fra 9 klasse på Gjerpen ungdomsskole viser utdrag fra gruppeoppgaver etter at Marius og Øivind Aschjem har vist dem filmen "Sinna mann".

Selv ble han mobbet. Han sleit på skolen og kunne ikke konsentrere seg om annet enn det som skjedde hjemme.

– Det er mange som har det vanskelig uten at noen vet om det. Det er utrolig viktig at vi får lære, sier Kaia Kristine Berg-Hanssen.