NRK Meny
Normal

Mansata må tilbake til Gambia

Stor usikkerhet om Mansata får bli i landet mens ny arbeidssøknad behandles - må kanskje vente i Gambia.

Mansata Lundgren
Foto: Anne Lognvik / NRK

Det er slett ikke sikkert Mansata Lundgren får bli i Norge mens UDI behandler søknaden hennes om oppholds- og arbeidstillatelse.

Gleden var stor da Lundgren ble tilbudt fast stilling onsdag, men nå må hun kanskje til Gambia mens søknaden behandles:

Fra denne uken har Mansata Lundgren fast jobb som hjelpepleier i Skien kommune, men å gå på jobb må hun vente med.

For å jobbe trenger hun skattekort og det får hun ikke før en ny søknad om oppholds- og arbeidstillatelse er behandlet i UDI. I mellomtiden må hun kanskje reise tilbake til Gambia.

- Det blir vanskelig. Det blir så mye styr og det koster meg rundt 10 000 kroner. Det har jeg ikke penger til, sier Mansata.

 

Kan benytte skjønn

Tidligere denne uken fortalte NRK historien om 32 år gamle Mansata Lundgren som Utlendingsnemda vil sende ut om halvannen uke fordi hun ikke hadde fått fast jobb.

 Onsdag kom gladmeldingen - fast jobb i Skien kommune. Til mandag sender Lundgren en ny søknad om oppholds- og arbeidstillatelse.

Ifølge Utlendingsnemda er hovedregelen at søker må forlate Norge mens søknaden behandles, men UDI kan etter en skjønnsmessig vurdering gjøre unntak fra denne hovedregelen.

NRK var i går i kontakt med UDI for å høre hvorvidt det er vanlig å unnvike fra regelen, men verken presserådgiverne Agnieszka J. Bryn eller Liv Endresen kunne finne noen som kan svare. Det kunne heller ikke kommunikasjonsdirektør Agnar Kaarbø.

Heller ikke direkte henvendelse til underdirektør Kirsti Johnson Ness og avdelingsdirektør Morten Hansen ved Oppholdsavdelingen førte frem.

 

Tror på oppholdstillatelse

På UDIs nettsider står det at saksbehandlingen vil ta tre til fire måneder, noe som vil skape ytterligere problemer for Lundgren.

 - Hva skal jeg gjøre med leiligheten min her? Og tingene mine?

- Tror du at du får oppholdstillatelse?

- Ja, jeg tror jeg får bli i Norge nå som jeg har fått meg jobb. Det blir en kjempelettelse den dagen jeg får stempel i passet mitt, sier hun.

Mansata Lundgren vil nå kontakte advokaten sin for å få avklart om hun kan bli i Norge mens søknaden hennes behandles.