NRK Meny
Normal

Denne uka skaper trøbbel for mange

Fra tid til annen oppstår fenomenet der året har 53 uker. Det kan blant annet gi problemer for foreldre med delt omsorg for barn.

kalender 2016

EKSTRA UKE: Uke 53 inntreffer nå og da, og lager krøll i alt fra barnefordeling til turnus på arbeidsplasser.

Foto: norskkalender.no

Omkring 300 000 foreldre deler omsorg for barn. For flere kan den femtitredje uken by på utfordringer.

– Ja, det er klart at dette blir et problem for mange, sier informasjonsansvarlig i Aleneforeldreforeningen Stig Rusten.

Stig Rusten, aleneforeldreforeningen

Stig Rusten i aleneforeldreforeningen sier uke 53 kan bety problemer for foreldre som deler omsorg for barn.

Foto: Aleneforeldreforeningen

Når uke 53 inntreffer følges den selvsagt av uke 1, dermed brytes rytmen i mange samarbeid mellom foreldre som deler omsorg. Hvis foreldre som samarbeider om barn har arbeidssteder som opererer med ulik praksis knytta til den uvanlige situasjonen, er problemene i gang.

– Da får man trøbbel, og det kan ofte ende med krangler. Mange har innrettet seg slik at de jobber mer, eller har en mindre barnevennlig turnus når de ikke har barna. Da er det selvsagt upraktisk hvis man må bytte om på hele denne ordningen, sier Rusten.

Les også:

Kjent problem

Rusten i Aleneforeldreforeningen tror mange ikke engang har tenkt over problemstillingen før det plutselig inntreffer.

– Dette kommer plutselig på mange. For dem som er klar over problemet så går det ofte greit å planlegge, men mange oppdager ikke dette før de står midt i det, sier Stig Rusten.

Ulike diskusjonsforum på internett fylles opp av samtaler om problemstillingen. Mange lurer på hvordan de skal løse situasjonen.

Skilsmisse

Omkring 300 000 foreldre deler omsorg for barn.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Også på familievernkontorene er man klar over situasjonen.

– Dette er en kjent problemstilling for oss. Vi vil nå sørge for at våre meklere er oppmerksomme på dette, slik at de kan informere videre om situasjonen som inntreffer, sier leder på familievernkontoret i Vestfold Anne-Lise Edvartsen.

– Det er ikke et utstrakt problem hos oss. Og om dette blir et problem så er det kanskje et tegn på at samarbeidet mellom foreldrene ikke er så bra som det burde være, sier leder på familievernkontoret i øvre Telemark Gunnar Ofte.

– Det kommer til å bli mange kollisjoner. Og mange foreldre vi få problemer med dette, mest fordi de ikke er klar over situasjonen, sier Stig Rusten.

Heldigvis er det noen år til neste gang, først i 2020 har året har året igjen 53 uker.