NRK Meny

Mange gnagsår i påskefjellet

Det har vært travelt, men uten den største dramatikken i påskefjellet for mannskapene fra Røde Kors østafjells. Påska har vært fylt med sol, sår og skarpe stålkanter.

Påsken 2015

De aller fleste i påskefjellet har kunnet gjøre som disse – kose seg og nyte sola.

Foto: Inger-Lise Hansen / NRK

Artikkelen er mer enn to år gammel.

– Vi har vært skåna for de verste ulykkene, men det har vært mange småting, sier Stian Michelsen ved informasjonssentralen i Telemark Røde Kors.

Stian Michelsen, Telemark Røde Kors

Stian Michelsen i Telemark Røde Kors sier det har vært en tidvis hektisk påske med mange småskader.

Foto: Røde Kors

Og hektisk har det vært til tider, for det har i løpet av påska i Telemark vært registrert drøyt 160 skader.

400 mannskaper i beredskap

Bare i Telemark har frivillige fra Røde Kors lagt ned over 15 000 timer med arbeid for at folk skal kunne ferdes trygt i påskefjellet. I tillegg har nesten 400 mannskaper vært klare til å rykke ut dersom noe alvorlig skulle skje. Disse har vært stasjonert i en rekke av de store utfartsområdene.

– Den meste alvorlige hendelsen i påska var da en mann havna på ryggen etter å ha hoppa i alpinbakken på Gautefall og fikk nakke- og ryggskader, sier Michelsen.

– Hvorfor er det så mange småskader?

– Det er mange store skianlegg i Telemark med mange mennesker, som Gaustablikk, Gautefall og Haukelifjell.

Da får vi ofte noen unnamanøvre som ikke alltid er like suksessfulle.

Noen legger også ut på en lengre langrennstur enn det som er hensiktsmessig.

Skadene fordelt 50/50

Påska i Buskerud har også vært fylt med småskader som brudd, sår og forstuinger. Røde Kors i Buskerud har måttet ta seg av i underkant av 60 skader, hvor en tredel ble sendt til behandling ved sykehus eller legevakt.

– De fleste bruddene eller forstuingene har skjedd på langrenn. Eller er skadene fordelt 50/50 mellom slalåmbakken og skiløypene, sier operativ leder Sverre Nilssen.

Røde Kors Telemark

I tillegg til å ta seg av en rekke mindre skader på uheldige påsketurister, har mannskapene fra Røde Kors også kunnet kose seg litt sjøl i påska.

Foto: Røde Kors

Da vi ringte ham var han sjøl på vei ned fra Golsfjellet og han vil takke de 110 frivillige som har hatt døgnberedskap i hytter og hus i fjellet, og de 250 personene som har hatt hjemmevakt.

Mange valgte også kystpåske

Vestfold Røde Kors har hatt folk på vakt på Omholt, Skrim og Viddaseter, men melder om at det også har vært mange folk som har nytt påska ved kysten. De har tatt seg av ni mindre skader.

– Vi hadde en leiteaksjon i går, men den eldre mannen kom heldigvis til rette etter bare 15 minutter, forteller Tomas Asbjørnsen, vaktleder for informasjonssentralen for Vestfold Røde Kors.