Hopp til innhold

– Farlig at kriminelle enkelt kan bytte navn

Mange seksualforbrytere bytter navn etter å ha sonet dommer, uten at politiet varsles. – En fare for det norske samfunnet, mener flere i politiet.

Finn Abrahamsen

Politiveteran Finn Abrahamsen syns det er svært alvorlig at både seksualforbrytere og andre kriminelle i Norge enkelt kan bytte navn uten av politiet får beskjed. Det svekker sikkerheten for innbyggerne, mener han.

Foto: Arne Raanaas / NRK

– Det er fare for at vi ikke klarer å identifisere riktig person tidsnok, eller at vi ikke greier å identifisere vedkommende i det hele tatt.

Kjetil Rakkestad

Etterforskningsleder for seksuelle overgrep-teamet ved Telemark politidistrikt, Kjetil Rakkestad, frykter at politiet ikke klarer å oppklare flere alvorlige saker, på grunn av at kriminelle foretar navnebytter. I den senere tiden har politiet i Telemark hatt store utfordringer på grunn av denne problematikken.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Det sier en bekymret etterforskningsleder for seksuelle overgrep-teamet ved Telemark politidistrikt, Kjetil Rakkestad.

I flere saker den senere tiden har etterforskningsarbeidet av seksualforbrytelser vært svært vanskelig, på grunn av at kriminelle med rulleblad har byttet navn, uten at politiet kjenner til det.

– Problem i mange år

Politiveteran Finn Abrahamsen sier at problematikken rundt navnebytter hos kriminelle langt fra er ny.

– Dette har gjennomgående vært et problem i mange, mange år. Det er altså ingen rutine mellom Folkeregisteret og politiet, slik at politiet vet jo ikke når dette skjer.

Han sier også at dette blir veldig ressurskrevende for politiet.

– Politipatruljer blir dessuten ineffektive fordi man ikke har det materielle utstyret som skal til. I USA kan politiet selv søke opp og finne ut av dette raskt, det kan man ikke i Norge, sier Abrahamsen.

Bytter navn på nett

Alle kan enkelt søke om å få bytte navn i Norge på Skatteetatens nettsider, og rullebladet til søkeren blir ikke gjennomgått før man får godkjent navnebyttet. Politiet får heller ikke informasjon. Finn Abrahamsen mener at dette går utover sikkerheten i det norske samfunnet.

– Personvernet står høyt i Norge og det er riktig. Men man svekker sikkerheten i befolkningen når politiet ikke raskt kan finne ut av vedkommende som bor et sted er tidligere kriminell, spesielt innen seksualforbrytelser.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Endre navn

Her på skatteetaten.no kan man enkelt søke om å bytte navn, både for- og etternavn. Som regel får man godkjent søknaden senest innen tre uker.

Foto: Skjermdump skatteetaten.no

– Farlig når de flytter

Han får støtte i sin påstand av etterforskningsleder Kjetil Rakkestad.

– Jeg er enig med Finn Abrahamsen i at dette går utover sikkerheten. Det er for tilfeldig om politiet fanger opp at kriminelle har byttet navn eller ikke.

Rakkestad påpeker også at det kan innebære fare når kriminelle i tillegg til å bytte navn flytter til nye steder. Da kan nemlig ikke nabolaget eller det lokale idrettslaget spore opp den nye tilflytterens historie, ved å søke på internett.

– Et nytt navn vil ikke ha noen historie. Men et gammelt navn, det kan ha en lang historie. Og da kan vedkommende være i en farlig posisjon i forhold til barn og andre, og ikke bli fanget opp av sine nye omgivelser.

Justisdepartementets regler

Det er Justisdepartementet som har fastsatt reglene for navneendring, og som gir retningslinjer for hvilken dokumentasjon skattekontoret skal kreve i navnesaker.

tom

Tom Brunsell, avdelingsdirektør ved politiavdelingen ved Justisdepartementet, sier til NRK at han forstår at politiet kan få utfordringer ved at kriminelle i Norge bytter navn.

Foto: NRK

Nå etterlyser både politiveteran Finn Abrahamsen og etterforskningsleder Kjetil Rakkestad at man gjør noe med retningslinjene.

– Man må se på disse rutinene, og finne en løsning, slik at man kan sikre samfunnet bedre med tanke på kriminelle, sier Finn Abrahamsen.

– Justisdepartementet bør se på om det bør være ordninger for personer som har et langt rulleblad eller som er aktive innen sedelighetsfeltet. Enten om de bør søke spesifikt om å få bytte navn, eller om det skal være meldingsrutiner tilbake til politidistriktene når vedkommende har nyttet navn, mener Kjetil Rakkestad.

Tom Brunsell, avdelingsdirektør ved politiavdelingen ved Justisdepartementet, sier til NRK at han ser problematikken som etterforskningslederen beskriver.

– Jeg forstår at politiet kan få utfordringer ved at kriminelle bytter navn. Men dette er ikke en problemstilling som har blitt lagt frem til Justisdepartementet, og følgelig utredes den ikke i dag.