NRK Meny
Normal

Mange krav til regjeringen

Det er tre måneder til den rød-grønne regjeringen legger frem statsbudsjettet, og hvilke forventninger har man til dette?

Kristin Halvorsen
Foto: Torvild Sveen / NRK

Det er tre måneder til den rød-grønne regjeringen legger frem sitt første statsbudsjett. Her skal politikken og løftene vise seg, og denne uka skal NRK Østafjells se på forventninger folk har til budsjettet.

I Soria Moria kom regjeringen med mange løfter, lag og organisasjoner har mange krav og forventninger til regjeringen og budsjettet.

- Slett underskudd

Turid Opedahl i interessegruppa for Rjukan Sykehus mener de store underskuddene til sykehusene bør bli slettet.

- Skal en fortsette å dra underskuddene med seg år etter år, vil det skje så store nedskjæringer at det vil gå utover pasientene. Og det er uakseptabelt, mener Opedahl.

- Må rydde opp

Daglig leder av Kattekleiva barnehage på Notodden, Inger Lise Wølmer, mener det er vanskelig for private barnehager slik situasjonen er i dag. Hun mener regjeringen må rydde opp i finansieringsordningen for private barnehager.

- Private barnehager har faktisk ikke mulighet til å ha forutsigbar drift om vi ikke vet hva vi får inn på konto neste måned. Nå lages det bare ordninger som er til å lure systemet.

Wølmer mener Storting og ikke minst regjeringen må rydde opp i finansieringsmodellen til private barnehager.

Ingen forhåpninger

Forhåpningene til styreleder Johan Straand hos NHO i Telemark er ikke høye når det kommer til forventningene til statsbudsjettet.

- Det jeg inderlig håper på er at de ikke forverrer situasjonen. Vi fikk en liten kalddusj i fjor da de reverserte arbeidsmiljøloven, de kom med utbytte beskatning uten å ta bort skatt på arbeidende kapital, som vel var endel av dette forliket.

Straand sier han heller ikke har sett noe til verktøykassen som ble snakket om i valgkampen.

Bedre veier

Bilaksjonen og leder Kjell Hansen etterlyser bedre veinett, og forventer at det blir tatt tak i fra regjeringen side.

- Bare i Telemark er det et etterslep på en milliard kroner. Det er skremmende, for Telemark er et av landets flotteste fylker, som satser på turisme. Men det er ikke veier å komme frem til destinasjonene på.

At næringslivet skal slite grunnet det dårlige veinettet, mener Hansen er en skam.

Store forventninger

Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon med fylkesleder Olav Vea Gustafsen sier løftene fra valgkampen maner til forventninger.

Det kommer stortingsmelding om velferd og arbeid, og den sier Gustafsen at de har store forventninger til.

- Vi er ikke fornøyd med at lånevilkårene for funksjonshemmede studenter ikke er gjort noe med ennå. De har lovet det klart, men vi har ikke sett noe klart.

- Sats på kultur

- Jeg håper de ser verdien av å satse på kultur, sier Lars Vik i Grenland Friteater.

Han håper det vil satses mer på det fire kulturfeltet, og ikke bare de store kulturinstitusjonene.

- De store kulturinstitusjonene mener jeg har nok.

  • Påførte kraniebrudd med hammer

    En 28 år gammel mann er i Nedre Telemark tingrett dømt til fengsel i et år og tre måneder for grov vold. 28-åringen har blant annet påført en annen person kraniebrudd med en hammer. Mannen må også betale 87 000 i oppreisning som følge av volden.

  • Scoret 32 mål - linkes til Odd

    Tobias Lauritsen i Pors scoret sitt syvende hattrick i 3-0 seieren borte mot Express i dag. Spissen har scoret 32 mål i årets serie og nå linkes ungutten til Odd, skriver PD.

  • Laster Twitter-innhold
  • Kvalifisering for Notodden

    Notodden gjorde jobben borte mot Byåsen med 0–1 seier, men dessverre for Notodden vant Nest-Sotra borte mot Hønefoss. Dermed ble det 2. plass og kvalifiseringsspill om opprykk for Notodden. I den kampen møter de Raufoss, som kom på 2. plass i sin avdeling.