NRK Meny
Normal

Mandheimen skal bygges opp igjen

RJUKAN (NRK): Ansatte og lokalbefolkningen roses etter brannen på Mandheimen asylmottak på Rjukan. Og mottaket skal bygges opp igjen.

Mandheimen skal byggjast opp igjen

SKAL BYGGES OPP IGJEN: Tinn-ordfører Bjørn Sverre Birkeland sier de har et klart mål om å få bygd opp Mandheimen igjen.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Det er et klart mål som kommunen, riksantikvaren og verdensarvstyret har, at bygget skal stå slik det gjorde da det var nytt i 1913, sier Tinn-ordfører Bjørn Sverre Birkeland.

Han og rådmann Rune Lødøen kommer med marsipankake til de ansatte ved asylmottaket, som måtte se arbeidsplassen sin gå opp i flammer i romjula.

– Dere har gjort en fantastisk jobb, og virkelig stått på i en vanskelig tid, sier ordføreren til nestleder ved mottaket Åse Berit Haugane og hennes kolleger.

Skryter av lokalsamfunnet

Haugane er glad for rosen fra ordføreren, men vil dele på hederen.

Åse Berit Haugane

Nestleder ved Mandheimen asylmottak, Åse Berit Haugane.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Lokalsamfunnet på Rjukan har bidratt noe enormt, også hyttefolkene på Gaustablikk har kommet med klær og toalettartikler i dagene etter brannen.

For de 46 beboerne som blei evakuert fra asylmottaket mistet alt de hadde.

– Det var behov for varme klær, tannbørster, sko, luer, hansker, votter – ja alt man jo trenger om vinteren, sier Haugane.

Var redd

26 år gamle Adam kommer fra den kurdiske delen av Irak. Han hadde lagt seg til å sove den kvelden det begynte å brenne, men våknet av brannalarmen.

– Jeg skjønte at dette var alvor, og kom meg ut av bygget. Men jeg hadde ikke jakke eller sko, alt ble ødelagt i brannen.

Og Adam innrømmer at han var redd.

– Det var skummelt. Det var en veldig stor brann.

Beboere på Mandheimen

Adam fra Irak og Sulmai Konduzi fra Afghanistan bodde på Mandheimen. De er glade alt gikk bra, og er takknemlige for at lokalbefolkningen har bidratt med klær og sko.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Vet ikke når det kan bygges opp

Ordfører i Tinn, Bjørn Sverre Birkeland er ikke sikker på når den gamle bygningen kan bygges opp igjen.

– Nå blir det en prosess med forsikringsselskapet og andre aktører, så håper jeg vi vet mer om noen få uker.

Bygget er en del av verdensarven, som blei tildelt industriarven på Notodden og Rjukan i 2014. Det har også betydning for om bygget skal bygges opp igjen.

– Det skal mye til å rive et verdensarvbygg, men vi vet mer om noen uker, avslutter Birkeland.

 • Dårligere resultater for Yara

  Gjødselselskapet Yara med fabrikker på Herøya i Porsgrunn leverer svakere resultat i tredje kvartal i år sammenliknet med i samme periode i fjor. Konsernsjef i Yara, Svein Holsether, sier årsaken er høyere priser på energi, og svakere dollarkurs.

 • 4 av 10 bruker refleks

  Tellinger utført av Trygg Trafikk viser at kun 4 av 10 bruker refleks. 50 prosent av bilførerne i Østlandsfylkene utenom Oslo og Akershus, sier de har opplevd å nesten kjøre på en fotgjenger man ikke kunne se i mørket.

 • Hardt gjeldsbelastet kommune

  Notodden kommune er den nest hardeste gjeldsbelasta kommunen i Telemark. Dagens gjeld på snaue 1,3 milliarder kroner vil øke til 1,5 milliarder i 2021 til tross for at kommunen vil betale millioner i til nedbetaling de neste fire årene, melder Telen.

 • Husker ikke overfallet

  Den 28 år gamle mannen som er tiltalt for å ha gått løs på en 31-åring i Brevik husker ikke at han gjorde det. 28-åringen møtte i Nedre Telemark tingrett, han tilsto alt han var tiltalt for, men sa selv at han ikke husker å ha gjort det, melder TA.