Hopp til innhold

Maler for samvittighetsfanger

17 år gamle Camilla Aamaas og hennes ungdomsgruppe med menneskerettighetsaktivister lager utstilling for samvittighetsfangen Yorm Bopha.

Amnesty Unge Grenland

Jialei Ding, Helene Aamaas, Oda Guleng og Kotryna Navickaite engasjerer seg sterkt i saken for samvittighetsfangen fra Kambodsja.

Foto: Susanne Flølo / NRK

Amnesty Ungdom Grenland har eksistert i et knapt år, men medlemmene er svært engasjerte. Leder for lokallaget er Camilla Aamaas som bare er 17 år gammel.

– Jeg har ikke vært leder så lenge, og det har nok blitt litt mer jobb enn det jeg hadde trodd. Allikevel får jeg svært mye tilbake. Jeg lærer hele tiden og utvikler meg som menneske, sier Aamaas.

Hun drømmer om at Amnesty Norge skal ha stor påvirkningskraft, og forteller om øyeblikk som viser at det er verdt å stå på.

Et eksempel er da gruppa «Pussy Riot» ble frigitt. Det er i slike øyeblikk jeg kjenner at dette er viktig, og det gir meg drivkraft til å fortsette, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Amnesty Unge Grenland

Ungdommene fikk i oppgave å male Yorm Bophas historie.

Foto: Susanne Flølo / NRK

20.000 familier på flukt

Prosjektet de holder på med nå handler om samvittighetsfangen Yorm Bopha fra Kambodsja. Ungdommene har møttes for å male menneskerettsforkjemperens historie og bildene vil etter hvert bli utstilt.

Yorm Bopha er en boligrettighetsaktivist. Området der hun bodde ble oversvømt da en eiendomsutvikler valgte å fylle innsjøen med sand, fordi han skulle bygge noe. Hun måtte flykte sammen med nesten 20 000 familier og valgte å protestere mot dette. Fordi hun stod i bresjen for protestene fikk hun fengselsstraff.

medlem Amnesty Unge Grenland

– Historien til Yorm Bopha er veldig sterk, forteller Maren Langenkamp

Foto: Susanne Flølo / NRK

Camilla Aamaas forteller at Yorm er løslatt nå, men at saken aldri ble avsluttet. Derfor ønsker de å være med og vise sin støtte, og det var mange som møtte opp på workshopen.

– Historien hennes er så sterk. At man behandler mennesker på en slik måte er vanskelig å forstå. Det er viktig å være med og støtte mennesker som ikke får den støtten de skal ha fra staten, sier Maren Langenkamp.

Med tårer i øynene

Selv om jobben i Amnesty tar svært mye tid, legger ikke Camilla skjul på at det er dette hun virkelig vil.

– Jeg ser ikke for meg at jeg noen gang kommer til å slutte. Dette vil jeg gjøre resten av livet, sier hun og begynner å fortelle om prosjektet for Yorm Bopha.

– Jeg ser du er nesten helt på gråten. Hvordan blir du så engasjert av folk du aldri har møtt?

He he. Jeg er en emosjonell person. Det blir veldig nært for meg, selv om jeg aldri har møtt denne personen. Jeg har noe hun absolutt aldri kommer til å få, som jeg tar for gitt. Det er forskjellene som rører meg, forteller hun med tårer i øyekroken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Camilla Aamaas, Amnesty Ungdom Grenland

Camilla Aamaas blir rørt når hun snakker om Yorm Bopha.

Foto: Christina Stenbek / NRK

Godt samhold

Amnesty Ungdom Grenland brenner virkelig for arbeidet de står i. Maren Langenkamp stortrives i gruppa og er imponert over Camillas lederegenskaper.

Hun er veldig flink, selv om hun ikke har holdt på så lenge. Når man har slike folk rundt seg blir man påvirket.

Medlem, Amnesty Unge Grenland

Helene Aamas synes det er viktig å engasjere seg for andre menneskers rettigheter.

Foto: Susanne Flølo / NRK

Helene Aamaas, som også er Camillas søster, har vært medlem av Amnesty en god stund. Hun er enig med Maren.

– Camilla får til veldig mye, både aksjoner og andre arrangementer. Jeg blir veldig motivert til å gjøre noe ekstra med personer som henne rundt meg. Prosjektet vi holder på med nå har engasjert meg lenge. Det at Yorm Bopha kjemper for ting vi tar for gitt her i Norge, rører meg. Jeg synes alle fortjener å ha et sted å bo.

De ferdige bildene om Yorm Bophas historie blir stilt ut på Meierigården i Porsgrunn i uke 15 og 17, før de blir sendt til Yorm sammen med personlige hilsener.