Hopp til innhold

Majobo – en grasrotbevegelse for det økologiske landbruket

Målet er å øke bevisstheten om kortreist og økologisk mat, og å inspirere til dyrking av økologisk mat i byene.

Gunn Marit Christensson

Her ønsker Gunn Marit Christensson seg en Majobo-hage på jobben. – Jeg må bare høre med kommunen om vi får lov å dyrke på deres tomt, sier hun.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Marianne Leisner

Siv.agr. Marianne Leisner.

Foto: privat

Sivilagronom Marianne Leisner fra Tjøme er en av de tre i Gaia Agenda som var med å starte grasrotbevegelsen Majobo – Mat og jord der du bor.

– Vi skulle egentlig holde et seminar om økologisk kortreist mat, men fant ut at vi også måtte vekke grasrota. For dette er jo noe alle kan være med på. Klimagevinsten ved kortreist og økologisk mat er jo vesentlig, sier Leisner.

Økologisk dyrking i byene

Majobo-prosjektet (mat og jord der du bor) er et nasjonalt løft for erfarne og uerfarne kjøkkenhage-helter.

Målet er å øke bevisstheten om kortreist og økologisk mat, og å inspirere til dyrking av økologisk mat i byene.

– Vi vil vise myndigheter at vi er mange som ønsker å bidra til å skape bærekraftige omgivelser. Vi har satt oss et mål om å nå 1000 registrerte Majobo-hager i løpet av 2012.

Allerede har de registrert et par hundre Majobo-prosjekter. Det eneste kriteriet de har satt er at man må følge er de økologiske prinsippene. Man kan ikke bruke kunstgjødsel eller syntetiske plantevernmidler i et Majobo-prosjekt. Ellers er det åpent for alle.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Majobo-Nannestad

Elever fra ungdomsskolen får en innføring i økologisk dyrking på Hegeli gård på Nannestad.

Foto: Marianne Leisner

– Norge er en øko-sinke

Norske myndigheter har satt seg som mål om å nå 15% økologisk dyrking og forbruk i Norge innen 2020.

Men det synes ikke de ferske Majobo-ambassadørene i Porsgrunn er nok.

– I Danmark har de satt seg som mål å nå 90% økologisk produksjon innen 2015. Da er Norges mål om 15% innen 2020 veldig tafatt synes jeg. Slik sett blir Norge en øko-sinke.

Det sier Gunn Marit Christenson (Springer utvikling AS). Hun har tatt spaden i egne hender og meldt seg som ambassadør for prosjektet, akkurat som flere andre rundt om i Norge.

- Jeg syntes det var en god idé, og har selv lenge hatt lyst til å dyrke noe eget. Jeg har allerede begynt å grave, og snekkeren kommer til uka. Jeg er vel en av de første få registrerte med Majobo-prosjekt i Grenlandsområdet, men nå skal jeg jobbe for at det blir flere!

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mojabo-lunch

Mojobo-entusiastene samlet til lunch på Keims gård i Porsgrunn.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Varierte gamle kornsorter

Rundt lunsjbordet i den lille næringsklyngen på Keims gård i Porsgrunn ivrer mange for en liten Majobo-hage utenfor døren.

Siv Svolsbru er allerede medlem i en økologisk andelsgård på Århus gård, og til høsten starter hun ”Rent mel i posen”, et økologisk bakeri.

– Selv vil jeg satse på varierte og gamle kornsorter. Og selvfølgelig skal det være økologisk. Majobo er midt i blinken for meg.

– Stor entusiasme

Nestleder for Osebakken Vel i Porsgrunn, Bjarne Nærum, kan fortelle at han har flere Majobo-entusiaster i Velet og gleder seg over bred oppslutning til Majobo fra hele landet.

– Det er så stor entusiasme. Det er så mange som engasjerer seg. De vil dele, lære og gjøre noe praktisk selv. Og så er det sosialt også.

Leisner er overveldet over mottagelsen Majobo har fått.

– Dette er noe som berører mange. Til og med Oslo kommune har jo sagt ja til å være med å holde en Majobo-hage i en offentlig park ved Ankeløkka. Norsk Form er allerede med, og snart skal jeg prate med miljøverndepartementet og med Coop. Vi tenkte jo at det måtte være et jungelrop, et krav fra grasrota, og det virker det som om det er. Som om det har ligget latent i veldig mange lenge, sier Leisner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mojabo

Gunn Marit Christensson, Tone Tellnes, Trond Endresen, Bjarne Nærum, Bente Bråten og Siv Svålsbu.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Vil du vite mer om Majobo?

  • 24. mai, kl. 18:30 er det informasjon og inspirasjonskveld. på Keims gård i Porsgrunn.
  • 30. august avholdes det seminar om ”Mat og jord der du bor” på DogA ved Akerselva i Oslo.