NRK Meny
Normal

Strålesenteret er satt på vent

Avgjørelsen om det nye strålesenteret for kreftrammede kommer til Sykehuset Telemark blir ikke tatt før etter nyttår.

Sykehuset Telemark

PÅ VENT: Om det kommer et nytt strålesenter for kreftrammede til Sykehuset Telemark blir ikke avgjort før etter jul.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Det sier styreleder i Helse Sør-Øst, Per Anders Oksum til NRK.

Per Anders Oksum er styreleder i Helse Sør-Øst.

Styreleder i Helse Sør-Øst, Per Anders Oksum, sier avgjørelsen om strålesenteret er satt på vent enn så lenge.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Planen var at avgjørelsen skulle komme før jul, men saken blir sendt ut på høring, og den nye fristen er satt til 20. desember, sier Oksum.

Dermed blir ikke saken behandlet før etter jul.

For noen måneder siden ble det kjent at Helse Sør-Øst ønsker å legge det nye strålesenteret for kreftpasienter til Tønsberg. I begynnelsen av november var en delegasjon fra Skien kommune med ordføreren i spissen på Stortinget for å snakke med helse- og omsorgskomiteen.

– Det er dessverre sånn at veldig mange mennesker i Norge rammes av kreft, og da er det utrolig viktig at vi har kreftstrålebehandling i nærheten av der folk bor, sa Hedda Foss Five til NRK da de var i Oslo.

Hun viser til at telemarkinger enten må til Oslo eller Kristiansand for å få strålebehandling i dag.

– Sånn kan vi ikke ha det. Vi vet at det er en stor belastning for veldig mange å sette seg på Helseekspressen hver eneste dag og kjøre helt inn for å ta en behandling som varer i ti minutter, sa Five.

Les også:

Tone Eyra Langemyr

Tone Eyra Langemyr benyttet anledningen da statsministeren var på vei ut fra sykehuset, til å be Solberg om å legge det nye strålesenteret i Telemark. Kreftsyke Langemyr fikk ingen garanti, men en god klem av statsministeren.

Foto: Tom Ole Buaas / NRK

Ba statsministeren om hjelp

Kreftsyke Tone Eyra Langemyr grep sjansen da statsministeren var på besøk i Telemark i midten av august, og fortalte Solberg om sitt høyeste ønske.

– Du må jobbe godt for få strålebehandling hit til Telemark, Erna. Vi kreftsyke blir så slitne av å reise fram og tilbake, sa hun til statsministeren.

For var det opp til Langemyr, hadde Telemark blitt førstevalget når et nytt strålesenter skal komme til Østlandet. Innen 2019 skal et nytt strålesenter for kreftbehandling plasseres enten i Tønsberg eller i Skien.

Det var med håpefulle øyne at Langemyr talte til statsministeren. Hun kunne ikke la vær å gripe sjansen da statsministeren først var i fylket. Men Erna Solberg var forsiktig med å love noe som helst.

– Nå skal vi lage en ny nasjonal helseplan, først når den er ferdig, kan man si noe om hvilke funksjoner som kan legges hvor, sier statsministeren, før hun ga Langemyr en god klem.