NRK Meny
Normal

Brøyt reglene - føler seg forskjellsbehandlet

Bjørn Borgersen bygde først og søkte etterpå, nå må lavvo kanskje rives.

Lavvo ved Totak

Det omstridte anlegget til Bjørn Borgersen i strandkanten ved Totak. Lavvo med terrasse, steinmolo og flytebrygger.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

Kommunestyret i Vinje avgjør i dag om en lavvo i strandsona ved Totak i Rauland skal få stå eller om den må rives.

22. august 2007 søkte Bjørn Borgersen om byggeløyve på en 110 kvadratmeter stor lavvo, Det viste seg at det omsøkte bygget alt var oppe før søknad var sendt. Det er også bygget terrasse, steinmolo og flytebrygge i tilknytning til lavvoen, som kommunen mener står innenfor byggeforbudssona ved Totak.

Siden har saken gått fram og tilbake, og sist høst fikk Borgersen pålegg om å rive det hele innen 30. november.
Hvis ikke ble det varslet tvangsmulkt på 500 kroner dagen inntil pålegget var oppfylt.

– Burde rivd meg engang

Bjørn Borgersen

Bjørn Borgersen håpar han slepp å rive lavvoen ved Totak.

Foto: Privat

Partene hyret advokater, og nå ender saken altså opp i kommunestyret. Bjørn Borgersen er oppgitt over det som har skjedd.

– Hvis planen var å rive den sånn som vedtaket er nå. Burde de ha gjort det vedtaket allerede i 2007. Jeg har jo gjort en del investeringer i ettertid og regna med at dette skulle gå i orden.

Han er klar over at dersom hans lavvo blir stående kan det føre til at flere også vil velge å bygge først og søke etterpå.

Føler seg forskjellsbehandlet

– Ja det er klart, men da burde de ha tatt dette rive vedtaket med engang. Og det er jo ikke det de egentlig henger seg opp. Det er det at de mener det er innafor 50-meters sona ved Totak. Men det er mange andre bygg som er innafor den grensa. Så her syns jeg det virker som litt forskjellsbehandling.

Leder i plan- og miljøutvalget i Vinje, Tone Edland, var ikke tilgjengelig for kommentar onsdag.

 • Manuell dirigering på E134

  På E134 blir trafikken dirigert ved Kjeringdalen i Vinje. Årsaka er berging av eit vogntog. Vegen kan måtte stenge i periodar opp mot 20 minutt.

  Laster Twitter-innhold
 • Åtvarar om tre i vegen

  Statens vegvesen ber trafikantar i Telemark om å vera oppmerksame på tre som bøyer seg over vegbana på grunn av tung snø. Mannskap er ute og ryddar, men dei treng tid for å rekke over alt.

  Rydding av tre, Akkerhaugen
  Foto: Statens vegvesen
 • Manuell dirigering Fv. 37

  På fylkesveg 37 ved Breidgvamodden, på strekninga Gransheradkrysset – Mælkrysset, er det manuell dirigering på grunn av bilberging.

 • Betydeleg snøskredfare

  I Vest-Telemark er det nå betydeleg snøskredfare. Nysnøen har enno ikkje stabilisert seg, og ligg oppå fleire svake snølag. NVE avrår folk å ferdast i bratt terreng.