NRK Meny
Normal

Sier nei til narkotikahunder på skolen

– Hvis det kun er for å forebygge, så er det nærmest et overgrep mot uskyldig ungdom, sier rektoren.

Rjukan videregående skole

Ledelsen ved Rjukan videregående skole ønsker ikke involvere politiet med mindre det foreligger en konkret mistanke om lovbrudd.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Rjukan videregående skole sier nei til å bruke narkotikahunder til forebyggende arbeid ved skolen. Rektor Roy Bjurholt sier til RA at slike aksjoner vil være krenkende overfor elevene.

Roy Bjurholt

Rektor Roy Bjurholt vil gjerne ha forebyggende tiltak, men ikke med narkotikahunder.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Hvis det kun er for å forebygge, så er det nærmest et overgrep mot uskyldig ungdom. Politiet får komme når de har konkrete mistanker mot konkrete elever, sier han til NRK.no.

– Men er det ikke positivt å finne ut av det om det er narkotika på skolen?

– Hvis det er konkrete mistanker, så er det greit, men ikke på generelt grunnlag. Det er å utsette ungdommene for en ubehagelig opplevelse, gjentar rektoren og fortsetter:

– Som skole skal vi kunne håndtere de aller fleste situasjoner, så får vi eventuelt be om hjelp om vi ikke kan ta hånd om det selv.

Les også:

Må ha konkrete mistanker

Lensmann Bjørn Høiberg i Tinn sier at det er uaktuelt å sette i gang slike aksjoner nå.

– Regelverket tillater ikke slik aksjoner uten konkrete mistanker, tilføyer John Eivind Ullenes.

Han leder den forebyggende seksjonen ved Grenland politistasjon. Ullenes kunne, i motsetning til rektoren på Rjukan, ønske at politiet kunne komme med narkotikahunder uten konkrete mistanker, slik de kunne før regelverket endret seg.

– Vi har gode erfaringer fra slike aksjoner og syns det er synd at vi ikke lenger kan komme med hund på skoler uten konkrete mistanker. Vi fikk positive tilbakemeldinger og slike aksjoner virker forebyggende, sier Ullenes til NRK.no.

Les også:

 • Lenger distriktssendinger på TV

  NRK forlenger distriktsendingene på TV. Fra og med førstkommende mandag blir sendingen før Dagsrevyen justert opp fra fem til ti minutter. Sendingen før Kveldsnytt består og den totale sendetiden er da tilbake på samme nivå som før omleggingen.

  Nytt selvkjørstudio på tv
  Foto: Petter Melsom / NRK
 • Framleis folk utan straum

  Onsdag morgon var 59 kundar fordelt på fire utan straum i Skagerak Nett sitt område i Telemark og Vestfold. Det er flest kundar utan straum i Larvik og Lardal. I Skien og Porsgrunn er fem kundar utan straum.

 • Siste runde med nedbør

  Laster Twitter-innhold
 • Vegen gjennom Åmotsdal er open

  Vegtrafikksentralen melder at fylkesveg 503 mellom Straume og Nutheim er open for trafikk igjen. Vegen har vore stengt på grunn av fare for ras.