NRK Meny
Normal

Lysbakken tar kampen for et varmt samfunn

Mer enn 100 mennesker hadde 1. mai møtt opp på torget i Langesund for å høre SV-leder Audun Lysbakkens visjon om et varmt samfunn.

Audun Lysbakken i Bamble

SV-leder Audun Lysbakken var i Langesund i Bamble kommune i Telemark 1. mai.

Foto: Hans Vold Husum

– 1. mai er en viktig internasjonal solidaritetsdag. Våre tanker går i dag til flyktningene i Middelhavet og Syria. Europa må ikke stenge igjen sine grenser på en slik måtte at det ikke finnes legale veier inn for flyktninger og asylsøkere, sa Lysbakken til tilhørerne i Bamble på arbeidernes dag.

– Gjør Norge mer smålig og kaldt

– Vi tar kampen for et varmt samfunn. Denne regjeringen gjør Norge mer smålig og kaldt. Derfor har vi nå fremmet krav i Stortinget om at Norge må ta imot 10 000 syriske flyktninger, og håper Arbeiderpartiet kan støtte oss i dette, og ikke forhandler dette tallet ned i diskusjonene med regjeringen som starter i neste uke, sa Lysbakken.

SV-lederen var i sin tale også innom nasjonal solidaritet, i form at forskjellene mellom rike og fattige.

– Forskjellene i Norge øker. Milliardærene får store skatteletter, mens uføretrygdede får mindre å leve av. Denne utviklingen må snus.

Og han snakket om vår tids utfordring, hvordan vi skal sikre miljøet for våre barn og barnebarn.

– Den neste store miljøkampen i Norge er iskanten. Det er uforståelig at vi nå skal begynne å utnytte et slikt sårbart område. Vi når ikke klimamålene med regjeringens politikk. La iskanten ligge, og stopp den nye konsesjonsrunden i Barentshavet.

  • Vant 5-3

    Notodden slo Fredrikstad 5-3 hjemme lørdag kveld og rykker opp til 1. divisjon. FFK rykker ned til 2. divisjon etter tapet.

  • Notodden leder

    Notodden leder 4-0 over Fredrikstad etter at Erland Hustad skåret for hjemmelaget etter syv minutter, og Steffen Jenssen la på til 2-0 etter 22 minutter. Martin Holmen økte til 3-0 bare to minutter senere. Amani Dickson Mbedule økte ledelsen til 4-0 etter 28 minutter.

  • Mann anmeldt for bæring av kniv

    En mann er anmeldt for bæring av kniv på offentlig sted i Porsgrunn. Ifølge politiet hadde mannen også noe narkotika på seg.