Lover penger til Vitensenteret

Kunnskapsminister Øystein Djupedal lover at det nye Vitensenteret på Herøya skal inn i Statsbudsjettet.

Øystein Djupedal
Foto: Tomas Bakken / NRK

Djupedal sier at slike vitensentere er en del av regjeringas satsing på realfag.

Vitensenteret på Herøya vil stå ferdig høsten 2007 og Djupedal sier at pengene fra departementet kommer.

- Hvor stor satsingen blir kommer vi tilbake til, men jeg lover at Vitensenteret skal bli en budsjettvinner, sier Djupedal.

Fremtiden sikret

Løftet om statlige midler til Vitensenteret på Herøya blir godt mottatt. Petter Ellefsen i Vekst i Grenland mener Djupedals pengeløfter er viktig for å beholde og skaffe kompetanse til område i fremtiden.

- Det er bare å klappe i hendene for dette er veldig viktig for Grenland. Vi kan bygge opp og legge ned bedrifter, men hvis vi ikke har gode nok hoder så har Grenland en dårlig fremtid. Dette er viktig for å beholde og å skaffe kunnskap i fremtiden.

Kan dette være et steg på veien for å få et universitet i Telemark?

- Ja, alt som gjøres i Grenland nå gjøres med tanke på fremtiden.

Norges sjuende vitensenter

I dag finnes det seks andre vitensenter i Norge, blant annet i Oslo, Bergen, Trondheim og Sandnes. Åse Himle, som er bygg og eiendomssjef på Herøya Industripark og oppdragsgiver for vitensenteret, forteller at det er realfag i praksis som skal være i fokus.

- Det dreier seg om de samme temaene som barn og unge har på skolen. Poenget er at man skal fordype seg i de temaene via praktiske forsøk. En skal lære ved å gjøre praktiske forsøk. Når det er gjort så skal man se hvordan det man har gjort brukes i livet. Da vil man se nytten av de små forsøkene en har gjort her, sier Himle.

Gleder seg

En ide Øystein Djupedal har tent på, og gleder seg til å se realisert.

- Jeg er glad for at jeg er invitert til å klippe snora på åpningen neste år, sier Djupedal.