NRK Meny
Normal

Vil vinne EM

Du har kanskje satt fra deg drillen på en gardintrapp og mistet den i gulvet? Eller fått træler i hendene av å holde et stramt tau? Det er disse utfordringene studentene ved Høgskolen i Telemark tar med seg til europamesterskapet i entreprenørskap.

Contra SB med «Super grip»

Fredrik Stubbende Jensen, Ole Stian Midtgarden, Karina Løbø Fimland og Aleksander Bakke i Contra SB demonstrerer 'Super grip'.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Det er mandag formiddag. Det lille møterommet «Fresen» på Kunnskapsverkstedet i Skien er stappfullt. Ungt Entreprenørskap Telemark har invitert gjester og pressen på en spesiell generalprøve. For at studentene fra Norge skal være best mulig forberedt, skal vi for anledningen være «dommere».

Vil vinne EM i studentbedrift

Pressen var invitert for å hjelpe studentene til å bli ekstra gode til presentasjonen i EM.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Studentbedriftene Elio SB og Contra SB, begge fra Høgskolen i Telemark, er plukket ut til å presentere Norge i konkurransen JA-YE Europe Enterprise Challenge 2014. Europamesterskapet går av stabelen i Amsterdam på onsdag, det er bare to dager igjen. I dag skal de øve på å holde en fire minutter lang presentasjon, for så å bli grillet av panelet. Alt på engelsk.

Problemløsere

Elio med "Third arm"

Kim Østreim og Nils Eivind Eikehaug i Elio demonstrerer 'Third arm'.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Daglig leder Kim Østreim i Elio er førstemann ut. Ideen til produktet «Third arm» fikk de etter egne dyrekjøpte erfaringer, den gangen de jobbet som elektrikere.

– Når vi jobber legger vi alltid drille fra oss, øverst på gardintrappen. Vi har alle opplevd å miste den, og enten ødelagt drillen, eller gulvet. Jeg ødela gulvet hos en kunde en gang, og sjefen var ikke særlig fornøyd med meg, forteller Kim Østreim.

Third arm fra Elio

Drillholderen 'Third arm' skal hindre skader og ulykker.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

I tillegg til å hindre skade på verktøy og gulv, kan produktet forhindre ulykker der drillen treffer folk. Østreim driver Elio sammen med Alexander Bang og Nils Eivind Eikehaug. Under NM for studentbedrifter vant de «Årets Studentbedrift», som er den gjeveste prisen.

Norges andre kandidat er Contra. De vant «Ferdprisen for størst internasjonalt potensial 2014» under NM. Markedsansvarlig i Contra, Ole Stian Midtgarden, som også er en ivrig jeger, er hjernen bak ideen til deres produkt, «Super grip». Produktet deres er et 130 cm langt plasthåndtak, som kan festes hvor som helst på et tau med diameter på mellom 8 og 14 mm.

– Etter at elgen var skutt skulle vi frakte dyret ut av skogen. Til det bruker vi tau. Når vi holder i tauet gjør det vondt i hendene, etter hvert dovner fingrene og grepet svekkes, sier Midtgarden.

Med seg i Contra har han Fredrik Stubbende Jensen, Karina Løbø Fimland og Aleksander Bakke.

Vinner-eske

Vinner-pakke

Vinnerpakken fra Sparebanken Sør skal sikre studentene seier i Amsterdam.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Med på veien til Amsterdam fikk studentene gode ord, hyllester og praktiske gaver.

– Dere har så absolutt overlevd, så en survival-kit trenger dere ikke. Her er en vinner-eske som skal hjelpe dere til å vinne, sa banksjef Monika Lønnebakke i Sparebanken Sør, i det hun åpnet sin gave.

Fra boksen dro hun blant annet opp halsdrops, så stemmen skulle holde, te for å være i balanse og champagne for å feire seieren i EM. Også Porsgrunns ordfører, Øystein Beyer, hadde med seg lovord og gaver til EM-deltakerne. Som vertskapskommune er han svært fornøyd med at studentene også representerer Porsgrunn i Amsterdam.

– Jeg kunne tatt med blomster, men tenkte at dere kanskje trenger cash, sa Bayer til en lattermild forsamling. – Så i stedet for blomster får dere 1000 kroner hver til reisen, la han til.

Videreutvikling

Etter presentasjonen ble studentene drillet i forretningside, hvordan de skulle få produktet ut på markedet, hvordan det virker og hvor mye de ville ha, dersom de skulle selge ideen. De ble også spurt om hvordan de skal videreutvikle produktet sitt. Elio har allerede laget tilleggsprodukter; en liten kasse som kan monteres sammen med drill-holderen. På den måten har håndverkeren lett tilgang på skruer og annet materiell som de trenger.

Hos Contra jobber de med utvidelse av bruksområdet for «Super grip». Dagens bruk er tenkt statisk, at man bruker det som et håndtak. Studentene jobber for at produktet skal kunne brukes mer aktivt, for eksempel ved å hale inn tau ved seiling. Et annet utviklingsområde er fargebruk, at «grepet» får forskjellige farger ut fra hva det skal brukes til.

Daglig leder Karina Løbø Fimland i Contra SB

Daglig leder Karina Løbø Fimland i Contra ser tilbake på et spennende avslutningsår.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Heller gründer enn tørr kontorjobb

Daglig leder Karina Løbø Fimland i Contra ser tilbake på et spennende avslutningsår på bachelorstudiet ved ingeniørutdanningen i Porsgrunn. Å drive produktutvikling i egen bedrift har gitt mersmak.

– Dette vil jeg gjerne fortsette å jobbe med, sier hun. – Det er 1000 ganger mer gøy enn å sitte på kontor, avslutter hun.