NRK Meny
Normal

Kortreist julemarkedmat populært

Nå er det høysesong for julemarkeder rundt om i landet. Mange kommer for å kjøpe julepresanger, eller for å komme i julestemning. Men også julematen lokker.

Thomas Stuff

Thomas Stuff driver Tomi`s kjøtt og pølsespesialiteter i kjelleren i hjemmet sitt i Porsgrunn. Han lager pølser meg lokale råvarer.

Foto: Rubina Butt / NRK

Lokal mat smaker annerledes enn matvarer som fås kjøpt i butikk. Kortreist mat har blitt stadig viktigere for folk, også på julemarked.

Leder Øvre verkets venner Mette Sanden

Leder, Øvre Verkets venner, Mette Sanden.

Foto: Rubina Butt / NRK

På julemarkedet til Øvre verket på Ulefoss bidrar rundt halvparten av utstillerne med lokalmat i år, forteller leder Mette Sanden.

– I år har vi så mange som vi noen gang har hatt når det gjelder nærmat. Vi har bakervarer, og jeg har nettopp hørt at hun skulle bake klokka seks om morran for at det skulle være så ferskt som mulig. Det blir også syltetøy og gele fra Drangedal, fra Uefoss blir det eplesaft og gløgg, og økologisk dyrka te og kaffe fra Nome.

Full pølseproduksjon i kjelleren

Tyskeren Thomas Stuff driver Tomi`s kjøtt og pølsespesialiteter i Porsgrunn. Han skal selge lokale julepølser for første gang på julemesse i Notodden i helga og er i full gang med produksjon av julepølser i kjelleren hjemme i Porsgrunn. I to år har han satset på lokale pølser. Et par hundre pølser er under produksjon

– Det går en del av julepølse, og den lages med melk. Julepølse uten melk smaker ikke.

Han opplever han at folk spør mer og mer etter kortreist mat fra området.

Thomas Stuff

Thomas lager pølser med blant annet lammekjøtt fra Kragerø.

Foto: Rubina Butt / NRK

– Det begynner å bli mer og mer. Jeg tilbyr for eksempel lammekjøtt fra Kragerø. Det er en bonde der som jobber med villsau, og det begynner også å bli veldig populært.


Fokus på kortreist mat er nytt i år, forteller daglig leder for Telemarksgalleriet, Helene Brekke.

– Greit å gi noe som kan brukes opp

Helene Brenne, daglig leder Telemarkgalleriet

Daglig leder for Telemarksgalleriet, Helene Brekke.

Foto: Rubina Butt / NRK

– Vi har fokus på kortreist mat fordi vi har inntrykk av at det er populært. De fleste i Norge har alt. Når man skal vi gaver, er det greit å gi noe som kan brukes opp. Folk er opptatt av tradisjoner, men også av miljø.

I Porsgrunn er det ikke bare tysk-inspirerte pølser på gang. Råvarene er delvis fra området, men pølsene får sin egen norske vri.

– De lages med potetmel, for det er en norsk oppskrift. Som oftest er det potetmel i de norske pølsene, så jeg har begynt å lage delvis norske pølser. Min mest solgte pølse er likevel bratwurst - i en variant du ikke får i butikken.

Vil man ha kortreist mat er julemarked en fin anledning, mener Mette Sanden.

–Mange liker å gå fra rom til rom og kjøpe små ting. Småbarnsforeldre har det ganske travelt nå. og det å kjøpe tørre kaker og kransekaker er ganske hyggelig. Og så får du kjøpt noe du kanskje ikke har tid til å lage sjøl.