NRK Meny
Normal

Livsfarlige trær i Skien

SKIEN (NRK): To av de eldste eiketrærne i Borgestadalleen i Skien er så ødelagt av råte at de kan kollapse når som helst. En ny rapport konkluderer at det vil kunne medføre tap av liv.

Treet kan denne ned på syklister når som helst

RÅTTENT: Eiketreet er over 300 år gammelt. Det kan falle over sykkelstien og ta liv, står det i rapporten.

Foto: Thor Øistein Eriksen / NRK

– Vi snakker om 7 tonn som kan deise ned i en gate der folk ferdes, seier arboristen Erik Solfjell.

Han er ekspert på trær og har nå laget en alarmerende rapport på oppdrag for Statens vegvesen. Oppdraget var å undersøke eiketrærne i Borgestadalleen i Skien.

En fredet kulturskatt som ble plantet i 1920 av selveste statsminister, Gunnar Knudsen. Seinest i 2012 vant alleen "Vakre veiers pris", som deles ut av Vegvesenet selv.

Borgestadalleén mellom Skien og Porsgrunn

KULTURSKATT: Borgestadalleen ble plantet av statsminister Gunnar Knudsen i 1920

Foto: Statens vegvesen

Råtne røtter

I det ene eiketreet er råteangrepet omfattende og stammen er betydelig svekket. Sannsynligheten er stor for at en total stammekollaps vil skje i løpet av de nærmeste tre årene, står det i rapporten.

Men ikke nok med det. En stor grein som henger over gang og sykkelveien vil sannsynligvis falle ned i løpet av ett år. Flere tusen fotgjengere og syklister passerer stedet i løpet av året og greinene alene veier mellom 150 og 200 kilo.

– Det er bare et spørsmål om tid før dette ramler over vegen, sier Solfjell.

Risikoen for at noen kommer til å bli truffet er stor, skriver Solfjeld i rapporten. Videre konkluderer han med at det vil medøre til tap av liv eller alvorlig personskade.

For det andre treet er ikke råtesituasjonen så alvorlig, men også her er det fare for at greinene vil falle ned.

Les også: Gunnar Knudsens trær må felles

Eivind Gurholt foran treet i Borgestadalleé, som kan falle overende når som helst.

VERN: Seksjonssjef i Statens vegvesen, Eivind Gurholt, seier vernesituasjonen må avklares før man kan gjøre noe med trærne.

Foto: Petter Melsom / nrk

Bør hugges

Årsaken til problemene med trærne i Borgestadalleen er ikke forurensing eller salting, men at røttene på mange av trærne er skadet i forbindelse med at det ble anlagt en gang og sykkelvei gjennom alleen for en del år siden.

– Vi har lagt fram rapporten til våre tilsynsfolk, og entreprenørene våre vil bli sendt ut for å vurdere situasjonen, sier seksjonssjef i Statens vegvesen, Eivind Gurholt.

– Vil dere hogge ned disse trærne umiddelbart?

– Her er det vern inne i bildet og det må vi forholde oss til. Situasjonen må avklares med vernemyndighetene før vi eventuelt kan gjøre store inngrep her, sier Gurholt.

Erik Solfjeld har også laget en annen rapport om resten av Borgestadalleen. Der han konkluderer med at 11 av de 95 trærne bør hugges ned fordi de er angrepet av sykdom.

Her kan greiner også falle ned over biler, gående og syklister, står det i rapporten.

 • Powerhouse på vent

  Powerhouse-bygginga i Porsgrunn er utsett, skriv Varden. Bygginga av det elleve etasjar høge kontorbygget ved Frednesbrua skulle etter planen stå ferdig fyrste kvartal 2019. Nå blir det truleg forsinka med fleire månadar.

  Powerhouse i Porsgrunn
  Foto: R8
 • Dyrare søppel neste år

  Søppeldunken blir dyrare for nesten alle i Grenland frå nyttår. Den største auken kjem i Porsgrunn, skriv Varden. Anne Berit Steinseth i Grenland Renovasjon seier at det er kommunane som fastset prisane, og at dei vil variere frå år til år.

  Søppel, søppeldunker i Karasjok
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Nytt akuttmottak på Notodden

  Sjukehuset på Notodden får eit nytt og betre akuttmottak. Frå midten av januar flyttar akuttmottaket til større lokale i fyrste etasje, noko som blir betre for både pasientar og tilsette, skriv sjukehuset i ei pressemelding.

  Sykehuset på Notodden
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Ynskjer fleire søkarar frå Telemark

  46 eigarar av kulturminne i Telemark har søkt om nesten 11 millionar til saman frå Kulturminnefondet. Fondet har fått inn søknadar om 325 millionar kroner i heile landet. – Vi ynskjer oss fleire søkarar frå Telemark, seier direktør Simen Bjørgen.

  Simen Bjørgen
  Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK