NRK Meny
Normal

– Det var forskjellen mellom livet og døden

Livet til Stine Buan ble snudd opp ned i januar 2013. Hun oppdaget blod i urinen og gikk til legen. At hun reagerte så raskt har trolig reddet livet hennes.

Stine Buan

Stine Buan kan ikke få fullrost helsevesenet for den behandlingen hun fikk. Den har ført til at hun snart kan håpe å være i fullt arbeid.

Foto: Roald Marker / NRK

– Blod i urinen er skremmende og da jeg oppdaget det, sprang jeg til legen. Samtidig tenkte jeg at nå er jeg litt hypokonder. Det stoppet jo å blø. Nå er jeg glad for at jeg gikk til legen. Det viste seg nemlig å være blærekreft.

Stine Buan forteller sin historie for at folk skal være oppmerksom på symptomene og heller gå en gang for mye til legen. De første symptomene på blærekreft er kortvarige blødninger og blod i urinen. De stopper gjerne raskt. Når symptomene er borte, tenker folk at det ikke feiler dem noe. Stine er glad for at hun sto på.

Forlangte full undersøkelse

– Jeg gikk gjennom forskjellige undersøkelser for å se om det var en urinveisinfeksjon, om jeg hadde fått nyrestein og jeg gikk også gjennom en ultralydundersøkelse. Til slutt slo jeg i bordet og forlangte en undersøkelse av selve urinblæra.

Undersøkelsen slo altså fast at det var blærekreft. I tillegg var den svært aggressiv, men hun kom til behandling i tide.

– For meg var det forskjellen på liv og død. Urinblæren ble fjernet og det har ført til noen komplikasjoner. Alternativet er så mye verre. Jeg lever, sier hun med ettertrykk.

Rammer flest menn

At kvinner under femti år får blærekreft, hører til sjeldenhetene. I Norge er 70 % av pasientene menn og det er 1300 nye tilfeller hvert år. Av disse er bare 50 personer under 50 år. Stine Buan hadde med andre ord lav risiko for blærekreft. Nå er hun glad for at hun forlangte en full undersøkelse.

– Nå er jeg tilbake i jobb i 30 prosent. Målet er å være i full jobb så snart som mulig.

Til forskjell fra andre kreftformer, er det urologer som behandler blærekreft, mens de fleste andre typer kreft blir behandlet av onkologer.

Mangler fagfolk

Stine Buan

– Denne våren er ganske annerledes enn fjorårets. Da hadde jeg akkurat fått vite at jeg hadde en aggressiv kreftform. Nå er jeg behandlet og symptomfri, forteller Stine Buan.

Foto: Roald Marker / NRK

Dette er et tema Blærekreftforeningen er opptatt av. Det er mangel på urologer i Norge, og det gjør at blærekreftpasienter kan risikere lenger ventetid på behandling.

– Vi ønsker flere urologer i norsk helsevesen. De som er i arbeid har så mye å gjøre at de sjelden har tid til noe som helst annet enn å behandle, sier Rannveig Røtterud, som er talskvinne i Blærekreftforeningen.

Hun har tall som ytterligere understreker det.

– Tall vi nettopp har fått fra Legeforeningen viser at det er en urolog for hver 4. gynekolog. Det kan være noe av årsaken til at fastleger nøler med å henvise pasienter videre. Kapasiteten er sprengt. Personlig vet jeg om et tilfelle der en mann på 37 år ble stående i kø for undersøkelse så lenge at han døde.

Blærekreftforeningen er heller ikke fornøyd med den faglige utviklingen på blærekreft i Norge. De viser også til at det er ingen forskning og heller ingen oppdatering innen blærekreftfeltet.

Melding til Høie

Stine Buan hadde en svært aggressiv blærekreft som kunne ha ført til at hun døde mens hun sto i kø. At hun forlangte en undersøkelse av urinblæra gjorde at sykdommen ble oppdaget i tide. Hun ble operert i fjor sommer og har nå ingen tegn på kreft.

– Jeg er veldig fornøyd med behandlingen jeg fikk. Både legene og de andre på avdelingen løp beina av seg for å gjøre det beste. Fantastisk! Men det er for få urologer.

– Er det din melding til helseminister Bent Høie?

– Ja. Flere urologer i norsk helsevesen. Det dør mer enn en pasient hver dag av blærekreft. Det tallet må ned, mener Stine Buan.

  • Påførte kraniebrudd med hammer

    En 28 år gammel mann er i Nedre Telemark tingrett dømt til fengsel i et år og tre måneder for grov vold. 28-åringen har blant annet påført en annen person kraniebrudd med en hammer. Mannen må også betale 87 000 i oppreisning som følge av volden.

  • Scoret 32 mål - linkes til Odd

    Tobias Lauritsen i Pors scoret sitt syvende hattrick i 3-0 seieren borte mot Express i dag. Spissen har scoret 32 mål i årets serie og nå linkes ungutten til Odd, skriver PD.

  • Laster Twitter-innhold
  • Kvalifisering for Notodden

    Notodden gjorde jobben borte mot Byåsen med 0–1 seier, men dessverre for Notodden vant Nest-Sotra borte mot Hønefoss. Dermed ble det 2. plass og kvalifiseringsspill om opprykk for Notodden. I den kampen møter de Raufoss, som kom på 2. plass i sin avdeling.