Hopp til innhold

Lindrende hjelp på hjul

SKIEN (NRK): Hver dag reiser de rundt for å følge opp mennesker i livets siste fase. Samarbeidet mellom sykehuset og fastleger gir de som ønsker det, muligheten til å dø hjemme.

Ronny Dalene og Torunn Haugstøl forteller om en meningsfull jobb.

Ronny Dalene og Torunn Haugstøl jobber på palliativ enhet på sykehuset, men de to er sjelden inne. I bil og med en koffert med utstyr kan de gi behandling som ellers kun gis på sykehuset hjemme hos pasientene.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

– Det er en fantastisk jobb vi har. Jeg føler at den er svært meningsfull, sier prosjektleder for ambulante tjeneste ved Sykehuset Telemark Torunn Haugstøl.

Sammen med overlege Ronny Dalene kjører hun rundt i Telemark for å følge opp pasienter som ønsker å være hjemme lengst mulig til tross for alvorlig sykdom.

På besøk hos pasientene legge de en plan i sammen med fastlege og hjemmesykepleien. En plan som gjør at pasientene kan føle seg trygge og mest mulig smertefrie.

– Disse møtene er svært viktige for pasienten, men også for de pårørende som står i en vanskelig situasjon, sier Dalene.

– Kritikken stemmer ikke

Hver morgen går de to som er reisende i smertelindring gjennom lista av pasienter. Noen dager rekker de innom seks pasienter. Andre dager reiser de langt.

– Mange er overraska over at vi tar den lange turen fra sykehuset i Skien til for eksempel Vinje for å hjelpe dem. Vi møter mange takknemlige pasienter og pårørende, sier Haugstøl.

Fastlege Ola Stamnes setter stor pris på samarbeidet om de syskeste pasientene.

– Mange alvorlig syke er slitne og vil være hjemme i kjente omgivelser med sine nærmeste. De orker ikke flere sykehusopphold, sier fastlege ved Solum legesenter Ola Stamnes.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Tidligere denne uka kom det et politisk utspill med kritikk til fastleger om at de ikke reiser ut av kontorene for å møte pasienter hjemme.

– Det er ikke tilfelle i Telemark. Denne kritikken stemmer ikke, sier Haugstøl.

Hun opplever at fastlegene er svært positive til hjemmebesøk og til å følge opp de sykeste pasientene.

– Orker ikke sykehusopphold

Siden pilotprosjektet starta opp høsten 2013 har teamet fulgt opp 450 pasienter der de bor.

Prosjektet er et spleiselag mellom kommunene og sykehuset. Helsedirektoratet har også bidratt med penger.

– Telemark er et Norge i miniatyr med til dels store avstander. Når vi får til dette samarbeidet her i fylket kan det også fungere andre steder i landet, sier Dalene.

Målet er å sørge for at pasientene får like god smertelindring hjemme som på sykehuset.

– Mange er slitne og vil være hjemme i kjente omgivelser med sine nærmeste. De orker ikke flere sykehusopphold, sier fastlege ved Solum legesenter Ola Stamnes.

Siden høsten 2013 har han fått hjelp av temaet til å følge flere pasienter.

– Det er godt å ha dette teamet som er eksperter på smertelindring i ryggen. Sammen legger vi gode planer for medisinering, ernæring, pleie og omsorg slik at situasjon blir helt optimal, forteller Stamnes.

Prosjektet i Telemark har sikra drift ut 2015, med har godt håp om å fortsette.

Les også: Spesialteam hjelper syke i livets sluttfase

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark